Імунізація населення є надійним і перевіреним способом боротьби з інфекційними хворобами. Тому МОЗ України вживає усіх заходів для забезпечення безперервної вакцинації дітей відповідно до затвердженого календаря профілактичних щеплень. Щороку зростає кількість вакцинацій за віком. Батьки усвідомлюють, що діти потребують захисту від тяжких інфекційних хвороб, а таким захистом для них і є вакцинація. Тобто довіра до вакцинування серед населення значно зросла.

2013_08_23_01

На сьогодні в регіонах України наявні основні вакцини для проведення планових щеплень дітям відповідно до чинного Календаря профілактичних щеплень. Поставки вакцин здійснюються відповідно до затверджених графіків впродовж року і протягом липня-серпня помітно активізувалися, завдяки чому внаслідок здійснених поставок регіони забезпечені необхідними імунобіологічними препаратами, зокрема для проведення щеплення дітям першого року життя. Саме вакцинація дітей першого року життя, як вікової групи, є першочерговою і найбільш пріоритетною.

Протягом останніх двох місяців регіони отримали 326 603 доз вакцини для профілактики кашлюку (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована) («Пентаксим»), більшу частину якої було поставлено наприкінці липня і на початку серпня. У серпні поставлено цієї ж вакцини у кількості ще 87 780 доз, а до кінця місяця очікується ще 262 200 доз. Такого обсягу вакцини «Пентаксим» вистачить, щоб на тривалий час забезпечити усі регіони у достатній мірі.

Наприкінці липня усі заклади охорони здоров’я отримали вакцину для профілактики поліомієліту (оральна) («ОПВ») у кількості 972 000 доз. Достроково здійснена поставка у поточному місяці цієї ж вакцини у кількості 533 150 доз. Можна впевнено констатувати, що регіони на сьогодні забезпечені і цією вакциною у достатній мірі.

Водночас на початку серпня до регіонів здійснено поставку вакцини для профілактики кашлюку, дифтерії та правцю з ацелюлярним кашлюковим компонентом («Інфанрикс») у кількості 93 580 доз, а минулого тижня поставлено ще 24 510 доз. Таким чином, зазначена кількість вакцини дозволить проводити щеплення для профілактики кашлюку, дифтерії та правцю у регіонах тривалий час.

У липні регіони отримали також вакцину для профілактики кору, паротиту та краснухи («Тримовакс»). Ця вакцина у кількості 108 023 доз була поставлена в усі регіони України.

Водночас регіони у повній мірі забезпечені вакциною для профілактики поліомієліту (інактивована) «ІПВ». З урахуванням здійснених поставок протягом поточного тижня у кількості 44 157 доз, регіони забезпечені цією вакциною на 100%.

Також регіони забезпечені вакциною для профілактики «БЦЖ», вакциною для профілактики туберкульозу із зменшеним вмістом антигену («БЦЖ-М»), вакциною для профілактики кашлюка, дифтерії та правця з цільноклітинним кашлюковим компонентом («АКДП»), вакциною для профілактики гемофільної інфекції типу b («Хіберикс») тощо.

У разі появи проблемних позицій щодо забезпеченості окремих регіонів окремими вакцинами (наприклад, через тимчасову заборону окремих серій вакцин розпорядженням Держлікслужби) МОЗ України оперативно шукає шляхи для здійснення перерозподілу з інших регіонів і нівелювання ситуації.

Важливо підкреслити, що забезпечення вакцинами відбувається у межах визначеної бюджетної квоти кожного регіону, яка, на жаль, не відповідає 100% потребі у вакцинах на рік. Обсяги бюджетного фінансування заходів Загальнодержавної програми імунопрофілактики впродовж останніх років не дозволяють забезпечити 100% потребу у вакцинах. Тому забезпечення регіонів, яке досягається внаслідок економії бюджетних коштів чи за рахунок додаткового фінансування, на сьогодні у жодному регіоні не перевищує реальної 100% потреби регіону у вакцинах.

Визначальним фактором, поряд із іншими складовими забезпечення повної потреби закладів охорони здоров’я необхідними імунобіологічними препаратами, є державне фінансування. Поряд із зростаючою потребою закладів охорони здоров’я у вакцинах, обсягів бюджетного фінансування, вочевидь, не вистачає.

Наприклад, на 2013 рік передбачений обсяг державного фінансування закупівлі імунобіологічних препаратів складає 302,1 млн. грн.  Водночас, обсяг фінансування, необхідний для задоволення 100% потреби у здійсненні імунопрофілактики на поточний рік, відповідно затвердженої державної Програми складає 465,9 млн. грн. За рахунок виділених коштів у середньому рівень фінансового забезпечення не перевищує 65%.

Недофінансування закупівлі імунобіологічних препаратів за минулі роки створило прошарок неімунізованих дітей, які потребують вакцинації у наступних роках. Сформувалася т. з. «накопичена потреба», яку поки що не вдається надолужити. У рамках планової вакцинації за кошти 2012 року вакцинуються діти 2010/2011 рр. Тому реальна потреба у фінансування значно перевищує показники фінансування закупівлі вакцин для планової вакцинації, закладені у державній Програмі.

У межах бюджетного запиту на 2014 рік МОЗ України у т.ч. буде просити і обґрунтовувати необхідність збільшення обсягів бюджетного фінансування на виконання заходів Програми.

У рамках забезпечення відкритості і публічності системи державного забезпечення МОЗ України вдосконалило засоби інформування населення щодо здійснення поставок і наявності вакцин у регіонах на своїй офіційній web-сторінці. Також впроваджено тематичний web-сайт imun.moz.gov.ua (Національна імунізація), де усі бажаючі можуть задати будь-які питання щодо імунопрофілактики та ознайомитися з Календарем щеплень.  

Міністерство охорони здоров’я України закликає громадян, у разі відсутності вакцин у місцевих закладах охорони здоров'я, звертатися до обласних департаментів охорони здоров'я, а також повідомляти МОЗ України за телефоном “гарячої” лінії 0-800-801-333.

 Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua