Питання будівництва нового приміщення для обласного онкологічного диспансеру довгий час було болючою точкою для медицини Житомирщини.  Однак минулого року завдяки наполегливому сприянню керівництва області – голови ОДА Сергія Рижука, його заступника Миколи Олещенка та голови обласної ради Йосипа Запаловського – будівництво нового онкодиспансеру почало перетворюватися із мрії в реальність: онкодиспансер став одним із трьох об’єктів області, які потрапили у Національну програму регіонального розвитку, а відтак фінансуватимуться із державного бюджету.

2013_08_07_01

- Мені приємно, що нарешті відбулося зрушення із етапу нічого не обіцяючого листування до якихось конкретних дій. Адже, якщо говорити про нинішній стан диспансеру, то він потребує негайного втручання: ремонту старої будівлі, оснащення лікарні обладнанням і, звичайно ж, розширенням, -  зауважив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас на зустрічі із журналістами, що відбулася у стінах ООД. – Протягом останніх років із обласного бюджету виділялися чималі кошти на підтримку закладу:  торік перекрили дах основного корпусу, який вже був у надзвичайно аварійному стані. Звісно, сам дах не дає повної можливості створити тут належні умови, але якраз, коли ми входили в зиму, то вже не боялися, що на голови людям буде капати вода. Зараз на завершальному етапі ремонт операційного блоку, який фінансується теж із обласного бюджету. Було закуплено нове обладнання у лікарню, у минулому році зробили ремонт котельні, лишилося лише перевірити її технічний стан. Тож, де могла – область справлялася своїми силами. Тепер же наші починання підтримані й на державному рівні.

Ще більшої реальності майбутньому будівництву надає той факт, що проектно-кошторисна документація вже виготовлена, вона обійшлася обласному бюджету в 3 млн. грн.. На саме будівництво потрібно близько 200 млн. грн. Нині із державного бюджету спрямовано1 млн. грн.. на підготовку і підведення комунікацій для новобудови. Наразі триває підготовка листів про виділення наступного десятимільйонного траншу.

-Те, що лікарня потребує серйозних змін, вже ні для кого не секрет: вона була збудована ще у 64-му році минулого століття і розрахована на 120 ліжок. Зараз ліжок удвічі більше, але ж територія її не збільшилася. Тому пацієнтам доводиться тіснитися по 6-8 осіб у палатах. Для післяопераційних хворих та тих, хто щойно пройшов хіміотерапевтичні процедури це дуже важко, - каже головний лікар обласного онкодиспансеру Борис Гуля. – Ми за тиждень – з понеділка по п’ятницю – приймаємо близько 2 тисяч хворих, буває й більше, тому, думаю, зрозуміло, що лікарню треба не просто розширювати й розбудовувати. Але й вдосконалювати за рахунок обладнання і кваліфікованих кадрів. В цілому ж ліжковий фонд лікарні планується збільшити до 260 ліжок. Значно зросте кількість індивідуальних палат.

За словами головного лікаря онкодиспансеру, всього планується збудувати три корпуси: першим етапом будівництва стане спорудження фундаменту радіологічного корпусу, який стане своєрідною опорою для нині існуючого центрального корпусу і не дозволить через зсуви ґрунту останньому зруйнуватися. Також за кілька років мають з’явитися восьмиповерхове хірургічне  та триповерхове операційно - реанімаційне відділення. А у старій будівлі онкодиспансеру  буде розміщено хоспіс та денний стаціонар.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua