Вже третій рік поспіль Україна відзначає Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Цього року цей день, який випав на 28 липня, проводиться під гаслом «Це гепатит. Знайте його. Захищайтеся від нього». Відтак, особлива увага приділяється саме поширеності серед населення інформації про цей важкий недуг, яку загрозу для здоров'я людини та для суспільства несе вірусний гепатит. Про це, зокрема, йшлося під час прес-конференції, що проходила в рамках Школи медичної журналістики, де журналісти регіональних ЗМІ навчалися висвітлювати питання діагностики, профілактики та лікування гепатитів.

moz_2013_07_29

За оцінкою експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я на хронічну форму вірусного гепатиту В страждає близько 240 мільйонів людей. Близько 600 тисяч осіб щорічно помирає від гострих або хронічних наслідків хвороби. У світі вірусним гепатитом С щорічно інфікуються 3-4 мільйони осіб, 150 мільйонів страждають на хронічну форму цього захворювання, 350 тисяч щороку помирають. ВООЗ оцінює Україну як країну з середнім рівнем поширення вірусного гепатиту С. За її даними, у нас інфіковано близько 3% громадян, що становить приблизно 1,2 млн осіб.

 

 “Нині у світі гепатити за ступенем поширеності та рівнем захворюваності займають одне з провідних місць у структурі інфекційних хвороб. Достовірної статистики щодо вірусних гепатитів не має жодна країна. Для її отримання необхідно провести тотальний скринінг населення, що є фактично неможливим”, -- розповів директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей.

За його словами, вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему через широку розповсюдженість, а також високий ризик розвитку невиліковних захворювань печінки. Особливе соціальне значення мають гепатити В і С, перенесення вірусу яких здійснюється через кров або інші біологічні рідини хворої людини.

Микола Хобзей додав: “Понад 90% здорових дорослих людей, інфікованих гепатитом В, одужують і повністю позбавляються від вірусу протягом шести місяців. Гепатит С більш підступний: лише у 15% осіб, заражених вірусом гепатиту С, розвивається гостра форма ураження, що може закінчитися повноцінним імунітетом. Найефективнішим способом профілактики гепатиту В є вакцинація. За рекомендаціями ВООЗ, всі діти грудного віку повинні отримувати вакцину проти гепатиту В. А от проти гепатиту С, на жаль, у світі досі не вдалося створити вакцини через надзвичайну мінливість вірусу, але наукові дослідження в цьому напрямку тривають”.

Спеціаліста МОЗ України підтримав професор кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Андрій Шкурба, який сказав, що багато людей, отримавши результати тестів, які підтверджують наявність вірусу гепатиту С у крові, не звертаються до лікаря, щоб офіційно зареєструватися. Прийняття Державної цільової програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів сприятиме збору достовірної інформації, яка дасть можливість отримати правдиву статистику щодо захворювання. Адже коли програму затвердять, хворим доведеться реєструватися, інакше вони не зможуть розраховувати на допомогу держави у лікуванні, зауважив професор.

За його словами, Міністерством охорони здоров’я із залученням науковців, лікарів-практиків, пацієнтських організацій та інших експертів вже розроблено таку програму. «Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 р.», пройшовши погодження зацікавлених міністерств, відомств та обласних державних адміністрацій, нині перебуває на розгляді в Уряді.

Андрій Шкурба упевнений, що у програмі приділено багато уваги не лише лікуванню хворих, а й профілактиці поширення захворювань, безпеці донорської крові, лабораторній діагностиці. Очікується, що її виконання сприятиме підвищенню якості діагностування вірусних гепатитів В і С на різних стадіях, зниженню рівня захворюваності, інвалідності та смертності від вірусних гепатитів В і С. Вона також передбачає зміцнення матеріально-технічної бази установ та лікувально-профілактичних закладів, що надають медичну і соціальну допомогу хворим на хронічні вірусні гепатити.

«Говорити про успіхи в подоланні захворювання можна буде тоді, коли пацієнти отримають доступ до ліків. Наприклад, у Великобританії у 2008 році також почали боротися із вірусними гепатитами. Там спочатку розробили механізм лікування, а потім розпочали інформаційну кампанію, закликаючи людей обстежитися. Це призвело до значного статистичного стрибка рівня захворюваності, тому що багато людей зробили тест і виявили наявність вірусу. У випадку України чим більше інфікованих вірусом гепатиту С офіційно зареєструються, тим більше вони допоможуть МОЗ України показати державі масштаби проблеми», -- відзначив директор ВГО «Зупинимо гепатит» Дмитро Коваль.

Під час прес-конференції також відзначалося, що в Україні лікування хворих на гепатит дітей повною мірою фінансується державою, згідно з Національним планом дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року. На це у Державному бюджеті на 2013 рік передбачено вісім мільйонів гривень.

 Прес-служба МОЗ України