Синоптики знову очікують на значне зниження температури повітря. Спеціалістам же медицини відомо, що навіть при  нульовому її показнику організм людини може переохолодитися аж до обмороження  та смерті.

Торік, за статистикою управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, на Житомирщині від переохолодження померли 52 особи, 14 отримали травми. Цього ж року, за даними обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, із 27 січня по 6 лютого через відмороження померло 11 осіб (2 – вдома, інші – на вулиці, в медичних закладах померлих через відмороження не було).

- Й чи не в переважній більшості випадки мають спільні причини, - наголошує головний спеціаліст управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Микола Мінчук. – До групи ризику, насамперед, належать особи, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння – це призводить до втрати тепла та швидкого замерзання організму.

- Чимало наших нинішніх пацієнтів – підтвердження тому, - засвідчив виконуючий обов’язки завідуючого центром опіків та пластичної хірургії обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Сергій Ковалевський. – От, наприклад, нам доставили з села поблизу Житомира чоловіка 55-ти років. Він отримав відмороження, як не дивно, вдома. Хоча – чому ж дивно? З’ясувалося, що чолов’яга одержав пенсію й, не дбаючи, як мовиться, про день завтрашній (чому, питається, не купити дров, їжі?), „гарненько” її пропив. А що топити в хаті давно вже було нічим, то в неопалюваному приміщенні – за його словами – „трохи замерз”. Та й так „трохи”, добре, що справа не завершилася ампутацією. Ще одного такого потерпілого знайшли перехожі в Глибочиці – вони  по доброті душевній  й викликали „швидку”, яка доставила його до нас. Чоловік так насвяткувався – розповів-бо вже в Центрі, що повертався пізнього вечора з відзначення дня народження друзів – що спати йому захотілося просто посеред дороги. Не довго думаючи, там і вклався. Скільки так проспав – невідомо. Ще його щастя, що горе-сплюху помітили – була б йому вірна смерть! Має натомість глибоке відмороження обох стоп і лівої кисті – теж, скажу Вам, радості для нього не надто багато.

„Обійшлося” лише неглибокими відмороженнями кистей обох рук у молодика, котрий, славно так відзначивши „Тетянин день”, гуляв вулицею. Чи то хотів виліпити собі зі снігу „снігову бабу-Тетяну”, а чи від сніговиків відбивався, але довелося йому у нас лікуватися.

- Сергію Вікторовичу, хоча цьогорічна зима прийшла дещо з запізненням, але раптово й із сильними морозами – її наслідки з минулорічними Ви могли б порівняти?

- Поки що передбачити, скільки постраждалих від морозів може бути – а відтак і порівнювати з минулим роком – ще досить рано. Але хочу наголосити, що в останні кілька років людей із відмороженнями у нас набагато менше. Й це – завдяки владі, яка розгортає намети, де можуть погрітися не лише безхатченки, а й ті, хто, проходячи мимо, відчувають, що мороз надто вже дошкуляє. Ще років із шість тому в нашому Центрі пацієнтів із відмороженнями було дуже багато – їм доводилося виконувати травматичні ампутації стоп, пальців, кистей.

- Цього року ми встановили в Житомирі три спеціально обладнані пункти обігріву, - приєднався до розмови керівник муніципального підрозділу з охорони об’єктів комунальної власності Житомирської міської ради Сергій Куліков. – Вони знаходяться  за адресами: вулиця Велика Бердичівська, 113 (біля приміщення колишньої аптеки для ветеранів війни), проспект Миру, 11 (поблизу дитячої поліклініки) та вулиця Щорса, 131 (недалеко від ринку на Крошні, який знаходиться навпроти агроекологічного коледжу).

- Чи користуються ці пункти, як мовиться, попитом?

- Спеціальних підрахунків ми не здійснювали. Та, за нашими спостереженнями, щоночі у них постійно перебувають до двадцяти осіб. Протягом же доби сюди навідується, звісно, набагато більше житомирян – хтось змерз, очікуючи на громадський транспорт, інші, проходячи мимо, зазирають, аби погрітися. Тож у наметах працівники – представники управлінь соціального захисту населення, з питань надзвичайних ситуацій, охорони здоров’я міської ради, територіальних райвідділів УМВС, муніципальної міліції – пропонують відвідувачам випити гарячого чаю або ж просто погрітися. Тут встановлені грубки, є дрова, ліжко, столики, харчі, медикаменти, одяг та взуття. Крім того, хочу наголосити, що й загалом громадяни, котрі потрапили в складну життєву чи надзвичайну ситуацію, викликану зниженням температури повітря, також можуть розраховувати на допомогу міського територіального центру соціального обслуговування одиноких та непрацездатних – він готовий надати 30 ліжко-місць із постільною білизною для перебування під час морозів.

- Тож, думаю, варто повідомити телефонний номер цілодобової лінії: 481-481. Якщо хтось із читачів побачить людей, котрі опинилися у складній ситуації, не мають постійного помешкання та потерпають від холоду - не залишайтеся байдужими! Повертаючись до розмови з виконуючим обов’язки завідуючого центром опіків та пластичної хірургії ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського Сергієм Ковалевським, хотілося б почути думку спеціаліста, а чи не загрожують відмороженнями у дітей (їх-бо вдома не втримаєш!) вимушені через мороз канікули в школі?

- Діти з відмороженнями до нас поступають украй нечасто, - коментує Сергій Вікторович. – Все ж таки граються вони на вулиці в рухливі ігри, до того ж не мають хронічних захворювань (на відміну від дорослих), які можуть сприяти відмороженню. Наприклад, хворі з авітамінозом, захворюваннями судин потерпають від морозів набагато більше – циркуляція крові у них порушена.

- Що Ви порадили б, як спеціаліст, щоб уберегтися відморожень?

- Дітям, якщо, граючись, вони промочили ноги, рукавички, треба обов’язково піти додому й переодягнутися. А ще краще – залишитися вдома, зігрітися, а тоді вже можна повертатися на вулицю.

Загалом же без потреби не варто виходити на холодне повітря, краще побути вдома, в опалюваному приміщенні. Коли ж ідете на вулицю, необхідно правильно одягатися – спідня білизна має бути з натуральних тканин (з бавовни, льону), які добре вбирають піт. Взуття не повинне бути вузьким, аби не допустити порушення мікроциркуляції крові. Й у жодному випадку не можна виходити на вулицю в стані алкогольного сп’яніння – людина тоді не контролює себе й може поводитися неадекватно – заснути просто в заметі й отримати відмороження. Грітися ж спиртним – Боже збав! Алкоголь шкідливо діє на відморожені судини – внаслідок приймання спиртного виникає згущення крові й кисень не надходить до уражених тканин.

- Розтирати щоки снігом, як колись у дитинстві робили, катаючись на лижах, не можна?

- Ні снігом, ні спиртом, ні гарячою водою – не варто. Сніг, наприклад, має кристалічну структуру, до того ж на вулиці забруднений мікробами, хімічними речовинами. А відморожена шкіра стає більш вразливою – при розтиранні утворюються мікроподряпини й відбувається інфікування та нагнивання  ран. Також не можна уражену кінцівку відігрівати гарячою водою - це теж поглиблює відмороження. До речі, побутує думка, нібито при відмороженні допомагає спиртовий компрес – на холоді його робити не можна, лише в теплому приміщенні! Адже вода й спирт випаровуються й кінцівка ще більше відморожується. Але навіть у приміщенні без медпрацівника цього робити не варто.

Коли ж сталося відмороження, людину необхідно перенести в тепле приміщення (хоча б у салон автівки), уражену кінцівку обмотати ковдрою, покривалом (що лишень є, як мовиться, під рукою) – таким чином утвориться термоізоляційний кокон, у якому кінцівка відігріватиметься поступово (запам’ятайте, що відгрівати її швидко не можна!). Якщо людина в свідомості – напоїти її гарячим солодким чаєм.

- А от жінкам, зокрема, що Ви порадили б у морози? Красу ж бо зберегти хочеться, а щоки, лоб, ніс – надто ж коли вітер – просто „дерев’яніють”!

- Перед виходом із дому – десь за півгодини – обличчя варто намазати жирним кремом. Знову наголошую, що не можна розтирати його після повернення додому й, звісно, при можливості менше виходити на вулицю. Тож і побажав би: якщо на морозі в жінок мерзнуть щоки, ніс, лоб – більше перебувайте в приміщенні, куди нехай до вас прийде коханий чоловік і, цілуючи, відігріває їх. Оце буде найкраща профілактика відморожень!

Вікторія Паламарчук.