Дівчинка вже й не плакала – певно, звикла й до чужих людей у білих халатах, і до маминих сліз, котрі та намагалася втамувати щоразу, коли чула діагноз, із яким народилася донечка. Вона ж іще й пожити багато не встигла – місяців дев’ять лише й має, та чим далі, тим більше загрожує їй страшне небуття смерті. В її маленькому сердечку жила велика біда – воно потребувало допомоги.

2012_02_02_1

2012_02_02_2

 

- Статистика, на жаль, жахає - в структурі летальності по Україні 67% займають серцево-судинні захворювання. Більшою мірою, звісно, це стосується дорослих осіб, але „заборгованість” кардіохірургів по вроджених вадах серця у дітей теж досить велика, - сказав головний кардіохірург Міністерства охорони здоров’я України, директор Київської міської клінічної лікарні „Київський міський центр серця” Борис Михайлович Тодуров, котрий побував із робочим візитом в обласній дитячій лікарні. - Так, за показниками діяльності дитячих кардіоцентрів країни, загалом вони здійснюють трохи більше, ніж 1,5 тисячі операцій протягом року. Народжується ж таких дітей утричі більше. Відсутність потужних дитячих клінік, низька виявленість цих вад, коли маленьких хворих не доставляють із віддалених районів на огляд – ці фактори стають причиною непоправного. Тож проблема вроджених вад серця у дітей надзвичайно гостра – близько 70% їх повинні оперуватися на першому році життя дитини. Лише тоді є великий шанс їх оперативного лікування, реабілітації та адекватного життя у майбутньому.

Метою приїзду столичного кардіохірурга був огляд дітей із вродженими вадами серця (близько ста їх потрапили на прийом до нього), консультування, відбір на операції та просвітницька робота з лікарями. Загалом в області нині нараховується більше 1400 дітей із вадами серця. Щорічно народжується понад 90 таких малят, виявляється ж – понад 200 випадків.

- Проводити прийом маленьких пацієнтів допомагали спеціалісти обласної дитячої лікарні, залучили й середній медперсонал. Справді, кількість дітей, які прибули на прийом, була великою (привезли малят навіть із найбільш віддалених районів - Ємільчинського, Коростенського, Олевського) – у них виявилася гарна можливість отримати консультацію висококваліфікованого фахівця України, - розповіла головний педіатр управління охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Вікторівна Шевченко. – Минулоріч Б.М.Тодуров проводив зібрання відповідних фахівців на базі обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського – саме за його результатами ми й прийняли рішення про необхідність навчання й троє спеціалістів обласної дитячої лікарні стажувалися на робочому місці в Центрі серця. Цього ж разу він ознайомився з роботою наших відділень анестезіології та інтенсивної терапії й прийшов до висновку, що не в кожній області вони настільки облаштовані й, відповідно, ми можемо ширше використовувати їх кадровий та технічний потенціал для проведення оперативного лікування дітей із вродженими вадами серця.

- У нас склалася тісна співпраця з Центром серця, - додав заступник головного лікаря з хірургічної роботи обласної дитячої лікарні Микола Дмитрович Бобер, - де наші спеціалісти спостерігають тактику ведення хворих, нюанси прийому, діагностики. Вони й надалі будуть продовжувати навчання, що відповідно забезпечить високий рівень лікувально-діагностичного процесу та надання адекватної допомоги нашим маленьким пацієнтам.

- Приїзд головного кардіохірурга Міністерства охорони здоров’я України Б.М.Тодурова та співпраця з Центром серця – це відновлення тієї роботи, яка була започаткована десять років тому, - висловився голова Асоціації хірургів області Петро Степанович Русак. – Тоді до нас приїжджали спеціалісти інституту імені Амосова – професори Михайло Францович Зеньківський та Сергій Омелянович Декуха, які проводили на базі обласної дитячої лікарні показові операції, огляди дітей із вродженими вадами серця не лише в нашому, а й у районних медичних закладах. Тобто все нове – це розвиток напрацьованого вже раніше, адже у справу приходять нові люди, з’являються нові технічні та кадрові можливості. Так, завдячуючи головному лікареві обласної дитячої лікарні В.Ф.Марченку, ми забезпечені сучасною апаратурою – далеко не всі подібні медичні установи мають таку матеріально-технічну базу.

Тож приємно здивованим рівнем закладу – обладнанням, роботою спеціалістів, розумінням, як має відбуватися весь лікувально-діагностичний процес – був і Б.М.Тодуров, відзначивши, що впевнений в активній співпраці фахівців обласної дитячої лікарні з Центром серця.

- На базі Центру наразі діють кафедри функціональної діагностики та кардіоанестезіології, - розповів він. – Практикують у нас і багато лікарів із усіх регіонів, в тому числі й із закордонних клінік. Тож ми пропонуємо й вам використати таку можливість - пройти курси підвищення кваліфікації просто на робочому місці в нашому Центрі. Й хоча юридично він лише незабаром набуде статусу державного, та фактично вже чотири роки більше 70% пацієнтів із вродженими вадами серця приїжджає до нас із усіх регіонів. Більше того - для ліквідації звичайних вроджених вад у нас операції безкоштовні.

Щодо розвитку кардіології на Житомирщині та активізації співпраці Центру серця з відповідними фахівцями області, Б.М.Тодуров відзначив, що результатом його попередніх приїздів стало налагодження шляхів виходу зі складного стану цього напрямку.

- Статистика свідчить про застосування сучасних стандартів при лікуванні кардіологічних хворих. Наразі ж Міністром охорони здоров’я України визначено завдання розробити стандарти надання кардіологічної, кардіохірургічної допомоги, - повідомив він, - які будуть застосовуватися при лікуванні й дорослих, і дітей. Крім того, цього року для забезпечення впровадження кардіопрограми державою передбачено виділення 246 мільйонів гривень (проти 90 мільйонів минулорічних), за які, зокрема, буде придбана необхідна витратна частина й для Житомирської області.

Наголосив Б.М.Тодуров і на такому факті, що область із населенням понад 1 мільйон осіб просто зобов’язана мати в обласному лікувальному закладі власне кардіо-хірургічне відділення. Адже, за статистикою, в такій області повинно проводитися в середньому 1200 операцій на вікритому серці.

- Тому є домовленість із владою вашої області про те, що на базі ангіографічного відділення обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського буде створено кардіохірургічне  відділення та вже цього року буде придбаний апарат штучного кровообігу. Спеціалісти ж Центру серця допомагатимуть налагодити його діяльність, - запевнив він. – Переконаний, що за якийсь час стане можливим створити таке відділення й у обласній дитячій лікарні – потреба ж бо в цьому гостра. Тим паче, що з рівнем і обладнанням цього закладу, як і професійною майстерністю ваших спеціалістів, ви освоїте це дуже швидко. Лише в наших руках – життя цих маленьких пацієнтів, серця котрих потребують допомоги. Й ми з вами разом це зробимо.

Вікторія Паламарчук.