До славнозвісної реформи охорони здоров’я готуються всі. Педіатрична служба обрала шлях регіональних конференцій. Житомирщина радо приймала гостей із сусідніх областей та науковців Міністерства охорони здоров’я у Житомирській обласній дитячій лікарні на Другій регіональній конференції «Інноваційні технології в педіатричній практиці у період реформування галузі охорони здоров’я» для спільного вивчення актуальних питань реформи і того, яким чином її запровадити в педіатричній службі.
2012_01_12_3
Професор, доктор медичних наук, головний педіатр МОЗ України, завідувач кафедри педіатрії № 2 Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика В.В. Бережний зазначив, що Житомир і керівники служби охорони здоров’я є досить активними, здійснюють велику роботу з організації подібних наукових заходів.
- На конференції присутні представники Вінниччини, Хмельниччини, Київщини і Житомирщини, бо тут є чому повчитися, - сказав В.В.Бережний. – У майбутньому ми проводитимемо подібні конференції, щоб самим подивитися і продемонструвати  іншим ваші лікувально-профілактичні заклади. Наприклад, відділення реанімації у Житомирській обласній  клінічній  лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, у подальшому  нове інфекційне відділення Житомирської центральної дитячої міської лікарні, показовий Житомирський обласний будинок для дітей-сиріт і дітей, які залишились без піклування батьків. Житомирщина – одна з кращих областей у плані обслуговування дитячого населення. Показники говорять самі за себе. Наприклад, показник малюкової смертності, у порівнянні з іншими областями, найменший. На Житомирщині також отримала розвиток і сімейна медицина. Вважаю, що подібні регіональні конференції варто провести й в інших регіонах України – західному, південному, східному та центральному, адже питання, які обговорюватимуться є актуальними для педіатрії, особливо в умовах реформування галузі.
- Реформа – це завжди надія на краще, - зауважив професор, доктор медичних наук, головний дитячий інфекціоніст МОЗ України, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця С. О. Крамарєв. – Проекти, які впроваджуються у нашій країні, думаю, завершаться успіхом, аби покращити медичне обслуговування населення. На мою думку, Житомирщина сьогодні знаходиться на достатньому рівні серед інших областей. Вона завжди йшла попереду. Всі передові технології, які на сьогоднішній день впроваджуються,  знаходять активну підтримку у вашій області. Тому, вважаю, Житомиру буде легко приєднатися до процесу реформування.
- Що стосується педіатричної спільноти, то в першу чергу звертаємо увагу на якість надання медичної послуги, - зазначила головний педіатр області Т. В. Шевченко. – Наведу приклад, сьогодні у Ємільчинському районі впроваджується проект «Інтегроване ведення хвороб дитячого віку». Це передбачає залучення до лікувального процесу дітей віком до п’яти років не лише медичного працівника, а й родини. Навчити її правильному, ефективному лікуванню і спостереженню дітей. Сподіваюся, що це дасть позитивний результат. Показники малюкової смертності в Ємільчинському районі свідчать про те, що ми обрали правильний шлях і повинні досягти позитивних результатів. Що ж до кадрового показника, то на сьогодні з працюючих педіатрів близько 40 %  – особи пенсійного та передпенсійного віку. Можна сміливо говорити, що дитячі лікарі – це золотий фонд медицини області.
- На Житомирщині багато робиться для того, щоб діти могли отримати належну сучасну медичну допомогу, - наголосив головний лікар Житомирської обласної дитячої лікарні В. Ф. Марченко. –  Одним із напрямків діяльності є співпраця практичних лікарів з науковцями нашої держави, Міністерства охорони здоров’я. Вчені, які сьогодні присутні у нас – В. В. Бережний, С. О. Крамарєв, Л.І.Чернишова, Ю. В. Марушко та інші – це ті науковці, які піднімають актуальні теми охорони здоров’я. Ми поділимося нашим досвідом, а вони нам подадуть свої теоретичні аспекти. Сподіваюся, що це дасть можливість практичним лікарям у районах та місті підняти рівень допомоги. Звичайно, в умовах кризи це нелегко, але спільно з керівниками всіх рівнів ми будемо робити все, щоб надавати допомогу дітям на належному рівні.
На конференції розглядались теми «Місце педіатричної ланки в системі охорони здоров’я в умовах її реформування», «Організація амбулаторної хірургічної допомоги дітям, із досвіду роботи дитячої хірургічної служби м. Житомира», «Керовані вакцинами інфекції та програми імунізації – висновки з досягнень та невдач», «Інноваційні технології в діагностиці, лікуванні та профілактиці ургентних абдомінальних станів у дітей» та інші.
Оксана Конопляста.