Напере-додні Нового року відбулася прес-конференція голови      Житомирської обласної державної адміністрації Сергія Микола-йовича Рижука. Він ознайомив учасників зібрання з основними показниками соціально-економічного розвитку Житомирщини за 2011 рік.

2012-01-06_102430- Весь рік ми працювали над виконанням завдань програми соціально-економічного розвитку Житомирщини, стратегічними напрямками її розвитку, що для мене, як керівника області, особливо важливо, - сказав він. – Тож мені приємно повідомити всім присутнім, що в усіх сферах нашого життя ми досягли позитивних результатів.  
Характеризуючи показники розвитку економіки, сільського господарства, промисловості, будівництва тощо, хочу відзначити, що фінансування, зокрема, галузі охорони здоров’я області протягом 2011 року збільшилося на 42,9 мільйонів гривень. Ми взяли курс насамперед на створення матеріально-технічної бази, аби в першу чергфю апаратурою. Так, наприклад, минулоріч у центральній дитячій міській лікарні Житомира введено в дію рентгенівський діагностичний комплекс із цифровою обробкою зображення (РДК-ВСМ-10). Апарат придбано на умовах програми співфінансування з міського бюджету та коштів із позабюджетних джерел - спільному фінансуванню студентів Нідерландів та Житомирської міської ради. Від спонсорів із фонду „Студенти для України” для придбання нового рентгенівського комплексу надійшло 549967 тисяч гривень, Житомирською міською радою з бюджету було виділено 380 тисяч гривень. Чотири мільйони гривень було виділено з обласного бюджету для придбання рентген-апаратів, за минулий рік чотири рентген-апарати отримали Житомирський, Чуднівський, Олевський райони, обласна клінічна лікарня імені О.Ф.Гербачевського.
Бердичівська центральна міська лікарня отримала в подарунок для кардіологічного відділення кардіомонітор, який дозволяє спостерігати за важкохворими та контролювати їх стан. Вартість апарата - майже  двадцять тисяч гривень. Крім того, на базі Бердичівської центральної міської лікарні була відкрита філія відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського на шість діалізних місць.
2012-01-06_102444За рахунок коштів обласного бюджету там був проведений ремонт та оснащення орендованих для розміщення філії приміщень на суму понад 300 тисяч гривень.
Постановою Кабінету Міністрів України „Про затвердження переліку проектів із пріоритетних напрямів соціально-економічного та культурного розвитку (національні проекти)”, в якій пріоритетним визнаний проект „Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства” визначається необхідність будівництва сучасних, європейського рівня, перинатальних центрів, що дасть можливість сконцентрувати матеріальні ресурси, впровадити високоефективні медичні технології, забезпечити високий рівень лікувально-діагностичного процесу. Базовим закладом для створення Житомирського обласного перинатального центру обрано обласну комунальну установу „Житомирський обласний центр охорони здоров’я матері і дитини” Житомирської обласної ради.
Обласній дитячій лікарні від благодійної організації „Японська технічна допомога медичним обладнанням” було передано новий наркозно-дихальний апарат високого класу якості вартістю майже 320 тисяч гривень.
Це обладнання використовуватиметься для лікування дітей Житомирської області - в тому числі постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС - у відділенні анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та забезпечить високий рівень і якість надання медичної допомоги. Хочу відзначити, що загалом за період співпраці з японськими благодійними організаціями обласною дитячою лікарнею було отримано обладнання та медичних засобів на суму близько двох мільйонів гривень.
В обласній клінічній лікарні відбулося відкриття відділення променевої  діагностики, куди був придбаний рентгенодіагностичний апарат Clinomat на три робочих місця виробництва італійської фірми „ItalRay”. Розроблений та виготовлений із використанням сучасних матеріалів та комплектуючих частин, він відповідає сучасним вимогам до рентгенодіагностичних апаратів такого класу. Придбання нового апарата дає можливість покращити обстеження пацієнтів, які звертаються за медичною допомогою, та зробити такі обстеження більш якісно та безпечно як для пацієнтів, так і медичного персоналу.
В цьому ж медичному закладі нещодавно відкрили автономну дахову газову котельню. В сьогоднішніх умовах, коли ціни на енергоносії постійно зростають, важливою умовою ефективного функціонування будь-якого підприємства, організації, закладу є впровадження енергозберігаючих технологій. Особливо важливо це для медичних закладів, де громадяни покращують стан здоров’я. Тож відрадно, що нова котельня обігріватиме 18,5 тисяч квадратних метрів, а її економічний ефект становитиме 2,5 мільйони гривень у сезон. Ці зекономлені кошти можна буде використати на придбання медичного обладнання, медикаментів, витратних матеріалів.
Крім того, після реконструкції було відкрито бактеріологічний відділ централізованої клініко-діагностичної лабораторії Житомирської обласної клінічної лікарні ім.    О. Ф. Гербачевського.  
В обласній клінічній лікарні лікар-кардіолог Микола Кушнір вперше в Житомирі виконав складну операцію по стентуванню  стовбура лівої вінцевої артерії в умовах рентген-операційної відділення ангіографії та інтервенційної радіології.
Близько 1500 дорослих і 800 маленьких мешканців Новограда-Волинського будуть отримувати медичну допомогу первинного рівня в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, яка відкрилася після реконструкції в одному з мікрорайонів міста. Реконструкцію приміщення провели за рахунок субвенції з державного бюджету, яку отримали за сприяння голови Верховної Ради В.М.Литвина. Крім того, для оснащення амбулаторії залучили благодійні та спонсорські кошти, придбавши електрокардіограф, холодильник, меблі, медичне обладнання – загалом понад 90 тисяч гривень було витрачено для того, щоб цей заклад функціонував повно-цінно.
В Ємільчинській центральній районній лікарні після реконструкції було відкрито дитяче відділення - на ремонт із місцевого бюджету витрачено 175 тисяч гривень та 22 тисячі гривень - на придбання обладнання. Крім того, задіяно дві тисячі гривень спонсорських коштів. До речі, в Ємільчинському районі успішно реалізується проект „Стратегія інтегрованого ведення хвороб дитячого віку”.
Відрадно повідомити, що відновлено фінансування (виділені кошти у сумі 11,5 мільйонів гривень) та розпочато роботи  добудови хірургічного корпусу міської лікарні на 180 ліжок у Коростені (будівництво об’єкта було розпочате у 1989 році). Добудова нового корпусу дасть можливість створити  територіальний госпітальний округ (хірургічний та пологовий центри).
В цьому ж місті за сприяння Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) на базі міської дитячої поліклініки відбулось відкриття „Клініки, дружньої до молоді” (витрачено 150 тисяч гривень із місцевого бюджету та 97 тисяч гривень коштів ЮНІСЕФ).
Медична галузь області активно працює й за напрямком наукового зростання. Так, зокрема, минулоріч було видано шостий випуск регіонального Лікарського формуляра, який спрямований на подальший розвиток формулярної системи лікарських засобів, впровадження основних принципів раціональної фармакотерапії - безпечного, ефективного та раціонального застосування ліків. Це дозволить покращити якість і підвищити клінічну та економічну ефективність медичної допомоги. Вийшло з друку друге видання Тимчасового положення про використання компонентів та препаратів крові в лікувально-профілактичних закладах Житомирської області. Між Жешовським університетом та  Житомирським інститутом медсестринства була укладена Угода про наукову співпрацю. З метою підготовки фахівців на додипломному та післядипломному етапах із питань ВІЛ-інфекції за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) на базі Житомирського інституту медсестринства створено Всеукраїнський тренінговий центр із питань профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини. Тренінговий центр оснащений сучасними технічними засобами за рахунок коштів Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) на суму 70 тисяч гривень.
Тож протягом минулого року багато було зроблено, та попереду – ще чимало нових завдань, спрямованих на покращення якості охорони здоров’я населення. Так, наприклад, у 2012 році ми плануємо ввести в дію інфекційний корпус центральної дитячої міської лікарні Житомира, другу чергу Брусилівської центральної районної лікарні, продовжити будівництво хірургічного корпусу центральної міської лікарні в Коростені, Радомишльської та Романівської центральних районних лікарень, розпочати будівництво боксованого відділення обласного протитуберкульозного диспансеру, онкодиспансеру.
Хочу запевнити, що влада області знає  до найменших деталей, що необхідно для забезпечення не просто лікування, а охорони здоров’я наших людей. Тож нам є над чим працювати, але надзвичайно відрадно, що у всіх нас є нестримне бажання досягати позитивних результатів.

Вікторія Паламарчук.

Фото:  Катерини Тарановської, Вікторії Паламарчук