На базі Луганського медичного університету нещодавно відбувся Пленум Асоціації хірургів України, участь у якому взяли й представники Житомирщини - головний хірург управ-ління охорони здоров’я облдержадміністрації В.І.Лучків та голова Асоціації хірургів області П.С.Русак.

2011_12_22_3

Учасники зібрання розглянули в ході роботи питання, зокрема, відновлення роботи Асоціації хірургів України згідно з вимогами сьогодення, створення єдиного реєстру хірургів України, проведення за участю членів президії Асоціації конференцій у регіонах та інші.

За словами В.І.Лучківа, аналізуючи стан справ у хірургічних колективах, голова Асоціації хірургів України професор Ю.В.Поляченко у своїй доповіді зауважив, що регіональні осередки нині працюють автономно, в залежності від місцевих умов та потреб. Відтак існує проблема координації їх дій – особливо ж у розділі навчання, підвищення квалі-фікації та юридичного захисту.

- На сьогодні в Україні немає єдиного координаційного органу, який займався б плануванням, проведенням науково-практичних конференцій, симпозіумів, майстер-класів та навчанням наших фахівців як в Україні, так і за кордоном, - прокоментував виступ В.І.Лучків. – Так, наприклад, конференції за участю провідних хірургів України можуть проводитися в один і той же час у різних регіонах. А це призводить до розпорошення фінансових ресурсів та кадрового потенціалу. В результаті коефіцієнт корисної дії подібних заходів дуже низький.

Крім того, як зауважили учасники зібрання, існує проблема створення в державі потужних центрів хірургічного спрямування: трансплантації органів, пересадки кісткового мозку, без яких розвиток хірургії неможливий. Тож украй необхідне законодавче забезпечення цього напрямку роботи.

- Проблемних питань, які розглядали під час зібрання, у хірургії чимало, - додав П.С.Русак. – Так, зокрема, в Україні відсутня координація дій із навчання кваліфікованих кадрів у різних регіонах України (Харків, Донецьк, Львів, Тернопіль, Київ) у залежності від успіхів впровадження науки в практику. А це відіграє негативну роль у підвищенні кваліфікації середньої ланки хірургів (ЦРЛ, ЦМЛ, обласних закладів охорони здоров’я). До того ж недостатність коштів в Асоціації не дозволяє проводити активну роботу за напрямками навчання, обміну досвідом провідних фахівців в Україні та за кордоном, юридичного захисту лікарів-хірургів - що особливо актуально.

Тож у ході обговорень та дискусій учасники Пленуму Асоціації хірургів України вирішили затвердити логотип організації, запропонований на попередньому пленумі хірургами Інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, відновити роботу сайту Асоціації та відеоконференцій. Для остаточного визначення кількості членів Асоціації та профілю фахівців заплановано в першому півріччі наступного року в областях України провести конференції хірургів. Державні спеціалісти Міністерства охорони здоров’я України запропонували об’єднатись в одну Асоціацію всім фахівцям хірургічного профілю – таким чином стане можливим акумулювання коштів та юридичний захист хірургів. Було запропоновано, зокрема, до 50% членських внесків регіональних осередків перераховувати до Асоціації хірургів України. Крім того, учасники зібрання прийняли рішення спільно з Міністерством охорони здоров’я України відпрацювати Протоколи з надання хірургічної допомоги, видати наказ про організацію хірургічної допомоги населенню України та форму співпраці між Асоціацією та Міністерством охорони здоров’я України.

- Такі заходи мають надзвичайно велике значення для роботи практичних хірургів, - відзначив П.С.Русак. – Адже саме в результаті обговорень, спільної праці ми можемо виважено й правильно вирішити ті проблемні питання, які турбують кожного з нас. А це, зрештою, сприятиме й нашій роботі.

- Користуючись же нагодою, хочемо щиро привітати всіх хірургів області з наступаючими святами Нового року та Різдва Христового, - додав В.І.Лучків. – Великих вам блискучих ідей у наступаючому 2012 році, яскравих успіхів і здобутків у всіх справах та важливих звершеннях, духовних сил, невичерпної енергії, виважених рішень, мудрості та оптимізму. Ваші досвід та глибокі знання служать на благо людей, тому будьте щасливі й здорові – адже саме від вас залежить їх життя.

Вікторія Паламарчук.