Найбільшою проблемою в Україні на сьогодні залишається туберкульоз та ВІЛ-СНІД. З метою вивчення досвіду роботи Житомирської міської ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції-СНІДу в місті Житомирі по запобіганню поширенню цих захворювань серед населення адміністративної території області в останній день осені було проведено виїзне засідання обласної ради.

2011_12_08_6

- Завдяки плідній співпраці органів місцевого самоврядування і громадських організацій «Перспектива», молодіжного клубу «Атмосфера плюс», Християнського центру реабілітації хворих на наркоманію та алкоголізм «Прорив-перемога», обласного благодійного фонду «Молодь за здоровий спосіб життя», Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом та міською організацією Товариства Червоного Хреста України проводиться постійна профілактична робота щодо запобігання розповсюдженню ВІЛ-СНІДу, - доповідав про профілактичну роботу голова міської ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції-СНІДу, заступник міського голови м. Житомира з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Миколайович Бочковський. – Основним напрямком роботи є просвітницький, який охоплює дитячі та молодіжні осередки.

- Ситуація залишається складною, незважаючи на всі заходи, які проводяться, - продовжив О. М. Бочковський. – Станом на 1 листопада 2011 року в місті Житомирі в лікувально-профілактичних установах на диспансерному обліку перебуває 617 осіб. З них 42 дитини, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів і спостерігаються до вісімнадцятимісячного віку, семеро дітей – хворі на СНІД. На жаль, спостерігається тенденція до збільшення показників. Найбільша проблема полягає у невиявлених хворих, які є потенційно небезпечними. Залучення до добровільного тестування деякі пацієнти з груп ризику сприймають як особисту образу. Тому необхідно покращити інформаційно-профілактичну роботу, консультування та інші форми роботи по запобіганню і поширенню цих недуг.

- У нашому місті вже кілька років поспіль існує інтерактивний театр, - розповіла директор Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Іванівна Юрченко. – У фіналі фестивалю 2011 року взяло участь 18 інтерактивних театрів житомирської учнівської та студентської молоді, представників громадських організацій. Через слово, дію протягом 15-18 хвилин молодь має можливість донести свою думку, запропонувати різні шляхи вирішення проблеми, в першу чергу зорієнтовані на позитив. Досить успішно в Житомирі застосовується європейська форма самовираження молоді - флеш-моби, спрямовані на впровадження здорового способу життя. Завдяки Житомирському обласному центру профілактики та боротьби зі СНІДом вже кілька років поспіль ми маємо можливість проводити в місті та області захід «Грою проти СНІДу». Активно в нашому місті впроваджуються настільні ігри із різними цільовими групами «Крок за кроком», «Фото-фішка», «Володар кілець».

- Інколи достатньо погляду, слова для того, щоб людина задумалась над своїм життям і його змінила. Наш інтерактивний театр використовує різні прийоми, аби донести думки, які їх хвилюють, - сказала О. Юрченко, оголошуючи виступ театру міської громадської організації «Все робимо самі».

Змістовною була доповідь головного лікаря Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру Віталія Степановича Дідика.

- За державною програмою з 2007 року по 2011 рік захворюваність на туберкульоз зменшилась на 12 %, смертність – на 25%, - зазначив він. – Житомирська область займає дев’яте місце за цими показниками після Луганської, Одеської, Миколаївської, Кіровоградської та інших областей. Також сьогодні з цієї трибуни я хочу по-дякувати Любарському, Новоград-Волинському, Червоноармійському, Овруцькому районам та місту Житомиру і Бердичеву, в яких за останні декілька років показники роботи протитуберкульозної служби значно покращилися. З року в рік одні й ті ж показники у Брусилівському, Коростишівському, Андрушівському, Ємільчинському районах. Тут вирішенням проблем, пов’язаних із захворюваністю на туберкульоз, займаються лише медпрацівники, а цього замало. Це ж соціальна проблема. Голови сільських рад також мають сприяти покращенню ситуації. Тим більше, що в області є диспансер, в якому пацієнти забезпечуються лікуванням і харчуванням. Звертаюсь до представників районів – спільними зусиллями до кінця року певних результатів ми ще можемо досягти.

- Динаміка показників за останні роки дала уявлення про наші слабкі місця у діяльності з протидії поширенню ВІЛ-СНІДу на теренах нашої області, - продовжив розмову головний лікар Житомирського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Якович Галінський. – Роботу треба продовжувати, але важливе – відношення. Бо зазвичай всі починають про це піклуватися напередодні тематичних дат і тоді щось проводять, а працювати над цим потрібно протягом всього року.

На знімку виступ інтерактивного театру.

Оксана Конопляста