В обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського відкрили автономну  дахову газову котельню. В сьогоднішніх умовах, коли ціни на енергоносії постійно зростають, важливою умовою ефективного функціонування будь-якого підприємства, організації, закладу є впровадження енергозберігаючих технологій. Особливо важливо це для медичних закладів, де громадяни покращують стан здоров’я.

2011_12_08_5

Адміністрація обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського вже тривалий час працює над цим питанням. Вісім років тому була побудована та введена в експлуатацію газова котельня на даху на той час ще не добудованого корпусу консультативно-діагностичної поліклініки. Котельня обігрівала близько 15 з половиною тисяч квадратних метрів, а витрати на будівництво окупились менше, ніж за два роки. Переконавшись у високій ефективності реалізованого, керівництво лікарні звернулось до обласної державної адміністрації й обласної ради з пропозицією збудувати другу газову котельню на даху лікувального корпусу № 1 і таким чином повністю перевести лікарню на автономне опалення.

- Відкриття котельні дуже важливе для лікарні, - сказав голова обласної ради Йосип Антонович Запаловський. - Це безперебійне теплозабезпечення, до того ж такої потужності, що можна ще кілька будинків навколо забезпечити теплом. На це ми виділили більше двох мільйонів гривень. Але на цьому підтримка обласної лікарні не закінчується, тому що це заклад, який обслуговує жителів всієї Житомирської області. Проблема з теплом існує в більшості лікувальних закладів. Сьогоднішньою подією ми закликаємо – будь ласка, проявляйте ініціативу, робіть проекти, а ми будемо обов’язково допомагати з фінансуванням.

Минулого року область отримала субвенцію з державного бюджету на соціально-економічний розвиток. Рішенням обласної ради, підтриманим керівництвом обласної державної адміністрації, на будівництво другої газової котельні обласної клінічної лікарні було виділено 2 мільйони 228 тисяч гривень.

- Добре тому допомагати, хто сам гарно працює, - зауважив голова обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Рижук. - Сьогодні енергозбереження, раціоналізм - найперше завдання світової цивілізації. Здавалось би – котельня. Але в цьому стратегія розвитку економіки. Вітаю вас із теплом. Тепер люди будуть казати: «Тепло, як у лікарні».

- Нова котельня буде обігрівати 18,5 тисяч квадратних метрів, - сказав головний лікар обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Михайло Іванович Борщівський. - Економічний ефект – 2,5 мільйони гривень у сезон. Ці зекономлені кошти можна буде використати на медичне обладнання, медикаменти, витратні матеріали. Важливо те, що ми не будемо чекати 15 жовтня – обидві котельні на автоматиці, їх обслуговує один інженер. Коли потрібно – тоді й увімкнув. Ми щиро вдячні за турботу, за піклування про охорону здоров’я.

Тетяна Чернишова.