Близько 1500 дорослих і 800 маленьких мешканців Новограда-Волинського будуть отримувати медичну допомогу первинного рівня в новій амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, яка відкрилася в одному з мікрорайонів міста.

2011_12_08_1
2011_12_08_2

 

За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Михайловича Торбаса, так відбувається розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги.

- Лікарі таких амбулаторій спрямовують хворих до відповідних спеціалістів закладів вторинного рівня, на якому лікування більш дороговартісне та трудомістке, - уточнив він. – Тож на цьому прикладі ми бачимо суть реформ, які розпочалися сьогодні в державі й набувають темпів – розмежування первинної та вторинної медичної допомоги, доступність – а отже й ефективність та якість медичної допомоги для людей. Й хоча наша область не увійшла до пілотних регіонів її втілення, але ми активно працюємо за цим напрямком. Відповідальна ж, активна та прогресивна команда медичних працівників Новограда-Волинського та району має підтримку керівництва не лише міста, а й області.

Як повідомив головний лікар Новоград-Волинської міськрайТМО Василь Миколайович Борис, такий нововідкритий заклад уже третій у місті.

- Й відбувається це згідно з програмою розвитку та реформування галузі охорони здоров’я у Новограді-Волинському на 2007-2011 роки, яка була прийнята на сесії міської ради у 2007 році, - розповів він. – Відтак саме за цією програмою ми здійснили розмежування надання первинної та вторинної медичної допомоги, тож у цьому розрізі й відкриваємо амбулаторії загальної практики – сімейної медицини в найбільш густонаселених мікрорайонах та на периферії міста. Реконструкцію приміщення ми провели за рахунок субвенції з державного бюджету, яку отримали за сприяння нашого земляка, голови Верховної Ради В.М.Литвина. Крім того, для оснащення амбулаторії залучили благодійні та спонсорські кошти. Придбали електрокардіограф, холодильник, меблі, медичне обладнання – загалом понад 90 тисяч гривень було затрачено для того, щоб повноцінно функціонував цей заклад.

- Тож амбулаторія тут обладнана за всіма навіть європейськими вимогами, - прокоментував, відвідавши її, гість свята – голова Верховної Ради Володимир Михайлович Литвин. – Саме це і є отим наближенням медицини до населення, яке покращить його здоров’я.

До того ж у планах керівництва галузі району - збільшити амбулаторію. Тут мріють облаштувати ще кілька відповідних кабінетів для проведення консультацій акушера-гінеколога, офтальмолога, отоларинголога, аби змогу обслуговуватися й одержувати первинну медичну допомогу мала якомога більша кількість мешканців.

- Й це – не єдиний об’єкт, який ми будемо здавати в експлуатацію до завершення нинішнього року, - зауважив В.М.Борис. - Так, ми закінчили реконструкцію даху відділення відновлювального лікування, для чого затратили 140 тисяч гривень. Йде до завершення реконструкція внутрішніх приміщень та частини фасаду пологового відділення, на що освоїмо 3 мільйони 140 тисяч гривень. Завершуємо капітальний ремонт і найближчим часом введемо в експлуатацію першу чергу інфекційного відділення для дорослих – освоїмо 299 тисяч гривень. Ці кошти також одержані субвенцією з державного бюджету за сприяння В.М.Литвина. Крім того, відрадно, що у нас є тісне взаєморозуміння з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації, яке має певну стратегію й тактику щодо реформування галузі охорони здоров’я. Йде нам назустріч із виділенням приміщень, коштів для потреб медицини й міської влади. Тож таким чином ми маємо можливість рухати реформу вперед.

- А це допомагає нам максимально виконувати наше завдання – наближення надання медичної допомоги до місця проживання населення, покращення його профілактичних оглядів, диспансеризації, - додали завідуюча міською поліклінікою з надання ПМСД Людмила Степанівна Попроцька та лікар-педіатр нововідкритої амбулаторії Людмила Олександрівна Шапуренко. – Тож усім ми бажаємо здоров’я й із відкриттям закладу щиро очікуємо на його покращення!

Вікторія Паламарчук.