14 серпня у конгрес-центрі Житомирського інституту медсестринства відбулася зустріч керівників департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, обласних лікувальних закладів, представників агенції з питань регіонального розвитку з бізнесовими структурами, які розташовані на території лікувальних закладів щодо формування цін на їхні послуги.

2014_08_15_02

Також у заході брали участь голова громадської ради при облдержадміністрації Леонід Антонюк, заступник голови громадської ради при облдержадміністрації з соціальних питань Василь Козел, депутат обласної ради, член бюджетної комісії та агентства нерухомості обласної ради Олег Білецький, голова обласної федерації футболу Олександр Коцюбко, а також представники управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Житомирській області.

Зустріч проходила під головуванням директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, який, зокрема, зазначив, що проведення даної зустрічі є надзвичайно актуальним та було обумовлене численними скаргами, що надходять від жителів області з приводу необгрунтовано завищених цін у аптечних кіосках, лабораторно-діагностичних підрозділах та буфетах, керівники яких орендують приміщення на території обласних лікувальних закладів.

-Завдяки громадським активістам, - зауважив Олександр Торбас, - ми більш ретельно вивчили цінову політику цих підприємців. Виявлена велика невідповідність у формуванні ціноутворення. Адже в таких закладах ціни є набагото завищеними у порівняні з тими, що діють за межами лікувальних закладів. Під час сьогоднішньої зустрічі ми хочемо з’ясувати наскільки  обгрутнованою є така завищена цінова політики та прагнемо дійти згоди щодо встановлення оптимальної ціни, яка, насамперед, має бути доступною для жителів області.

За словами голови громадської ради при облдержадміністрації Леоніда Антонюка, порушене питання близько року ретельно вивчалося дорадчим органом, департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації та депутатським корпусом обласної ради.

З результатами досліджених аптечних пунктів, які діють на території обласних лікувальних закладів, від імені громадськості виступила член Всеукраїнського об’єднання «Майдан» Людмила Галанзовська. Вона, зокрема, акцентувала на тому, що у 17% усіх досліджених аптечних пунктів, які діють на території лікарень області, рівень торгівельної націнки на медичні препарати коливається в середньому від 24 % (у межах міста Житомира) до 32 % (загалом по області). За її словами, причиною цього є висока орендна плата, яку доводиться сплачувати керівникам цих бізнесових структур за приміщення, а також зростання курсу долара.

Під час обговорення даного питання виступив директор ТОВ «Первоцвіт-фарм» Микола Поліщук, який, зокрема, висловив готовність розглянути всі зауваження та пропозиції в плані зменшення вартості медикаментів.

З результатами досліджених лабораторно-діагностичних підрозділах та буфетах, які діють на території обласних лікувальних закладів, від імені громадськості виступила член Всеукраїнського об’єднання «Майдан» Віра Савицька. Вона, зокрема, наголосила на тому, що велике обурення жителів області викликає вартість обстеження у медичних діагностичних центрах «Експерт» та «Асклепій», яка чи не вдвічі перевищує вартість аналогічних обстежень у столичних центрах та є однією з найвищих в Україні.

Учасники зібрання вислухали пропозиції представника громадського об’єднання «Самооборона Житомирщини» Сергія Ткачука, який запропонував замість всіх аптечних путктів, що діють на території обласних лікувальних закладів, створити фармацевтичне комунальне підприємство, яке буде безпосередньо підпорядковуватись обласній базі медпостачання. Створити  орган, який би контролював лікарів на предмет обгрунтованого призначення препаратів, виписування рецептів та направлення на проходження діагностичного обстеження, що унеможливить процедуру так званих «відкатів». А також спрямувати діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» на розширення кола послуг у відповідності до кращих аналогів страхової медицини.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас запевнив учасників  зустрічі, що всі їхні зауваження та пропозиції будуть вивчені та проаналізовані під час остаточного вирішення порушених питань. На тверде переконання О.Торбаса, всі проблемні питання галузі можна і потрібно вирішувати тільки у співпраці з громадою.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

 E-mail:  press@ztomc.net.ua