У рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який проводиться щорічно з 1 по 7 серпня у 120-ти країнах світу, у Житомирському обласному перинатальному центрі пройшов круглий стіл «Захист природного права дитини на грудне вигодовування та підтримка природного обов’язку мами».

2014_08_04_001

На проблемі раннього відлучення дитини від вигодовування груддю через різні соціально-побутові причини наголосила директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Світлана Гресь. Потрібно проводити велику роз’яснювальну роботу серед таких мам. Оскільки саме грудне вигодовування є важливим фактором підтримки здоров’я нації, а відповідно добробуту і успіху.

Перед лікарями стоїть завдання – переконати майбутніх і молодих мам у необхідності грудного вигодовування, альтернативи якому не існує. Для пропагування цього виду вигодовування в Україні була розроблена програма щодо присвоєння лікарням звання «Лікарня, доброзичлива до дитини».

Сьогодні в області працює 12 закладів, які мають це почесне звання. І серед них – обласний перинатальний центр, який був відзначений у 2005 році першим в області. Про це розповів головний лікар закладу Юрій Вайсберг. Тут пропагуються всі технології, які покращують стан майбутніх мам і новонароджених дітей. Грудне вигодовування дитини упродовж першого року життя, наголосив лікар, – це запорука здорової, талановитої, розумної дитини.

Акушер-гінеколог, завідувачка відділенням гінекології ЦМЛ №1 Валентина Донець підкреслила, що здоров’я дитини закладається задовго до народження дитини, а завдяки грудному вигодовуванню належним чином підтримується. На Житомирщині за 6 місяців поточного року народилося 7629 дітей, з них 79 двієн і 3 трійні.

100-відсоткового грудного вигодовування неможливо добитися через фізичні обмеження. Виключно на грудному вигодовуванні до трьох місяців перебувають 60% новонароджених дітей області, що вище середньоукраїнського показника.

Чіткому дотриманню принципів грудного вигодовування навчають у школах відповідального батьківства, створених у 23-х закладах області. Перше прикладання до грудей має відбуватися протягом перших півгодини життя дитини.

2014_08_04_002

Успішне грудне вигодовування, за словами Валентини Донець, залежить від того, як налаштована сім’я, чи створені умови для матері, як допомагатиме батько дитини. У закладах, де надається пологова допомога, заборонена реклама замінників грудного вигодовування. В усіх закладах працюють групи підтримки грудного вигодовування.

Лікар, виступаючи під час засідання, навела цікаві цифри. Так, партнерські пологи в області складають майже 80%. А у пологових закладах області цього року зареєстровано всього три відмовні дитини. Для порівняння: кількома роками раніше таких дітей було набагато більше – 20-22.

Учасники круглого столу оглянули умови перебування новонароджених в обласному перинатальному центрі, зустрілися з жінками-матерями.

В області в рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування планується проведення консультацій для молодих батьків, тематичні зустрічі в центрах планування сім’ї, материнські фести «На світі кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим…»

Прес-служба облдержадміністрації