Покращення санітарії та імунопрофілактики проти гепатиту є найбільш ефективним способом боротьби із хворобою. Тому бажано, щоб всі немовлята отримували вакцину проти гепатиту В, а всі діти і підлітки у віці до 18 років, не вакциновані раніше, також пройшли щеплення.

2014_07_29_01

На цьому наголосили під час прес-конференції «Гепатит: проблеми та шляхи вирішення» спеціалісти МОЗ України та представники громадськості, серед яких: Альона Терещенко, в.о. директора Департаменту медичної допомоги МОЗ України; Ольга Голубовська, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Інфекційні хвороби»; а також Дмитро Коваль, директор ВГО «Зупинимо гепатит».

На міжнародному ринку доступні кілька вакцин проти гепатиту А, які схожі з точки зору захисту від вірусу та побічних ефектів. Хронічний гепатит В можна лікувати лікарськими засобами, включаючи інтерферон і противірусні препарати, які можуть допомогти деяким пацієнтам.

За словами Альони Терещенко, на сьогодні Україна має сучасні клінічні протоколи лікування гепатиту, цілком адаптовані до європейського зразка. Зокрема, затверджено Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги дорослим та дітям «Вірусний гепатит С», а також Державну цільову програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. Крім того, Україна як країна-учасниця ВООЗ взяла участь у прийнятті в квітні 2014 року «Керівних настанов ВООЗ із скринінгу, догляду та лікування осіб із гепатитом С».

На думку Дмитра Коваля, саме завдяки МОЗ, діє програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, та люди нарешті можуть отримати належне лікування. Проте, є низка проблемних етичних питань, адже, на жаль, держава не може одночасно забезпечити всіх хворих. Йдеться про те, яких пацієнтів варто лікувати в першу чергу – на ранній чи пізній стадії хвороби, а також якими мають бути кроки стосовно пацієнтів, які самостійно або за державні кошти пройшли лікування і не одержали позитивного результату.

Дмитро Коваль підкреслив, що в непростих умовах, що склалися в державі, працівники МОЗ намагаються максимально якісно вирішити окреслені проблеми та забезпечити виконання програми. «Я підтверджую, що протоколи повністю відповідають світовим стандартам та їх варто дотримуватися лікарям, в свою чергу пацієнти також мають знати про них і звертись саме до фахівців».

За офіційними даними, в Україні інфіковано близько 3% населення, проте достовірні статистичні дані відсутні. Враховуючи відсутність масштабного скринінгу і прихований епідемічний процес, більшість українських експертів вважає, що поширеність вірусного гепатиту С (ВГС) в Україні може становити 5–9%.

Прес-служба МОЗ України