За дорученням голови Житомирської облдержадміністрації Сидора Кізіна в області розпочалася активна робота щодо з’ясування точної кількості поранених на Сході України військовослужбовців із Житомирщини, їх соціального статусу, місця лікування, діагнозу та надання якісної і своєчасної медичної допомоги.

2014_07_15_11

На виконання відповідного завдання голови облдержадміністрації представники департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації 9- 12 липня ц. р. відвідали військові шпиталі, де лікуються житомирські військовослужбовці, щоб дізнатися, чи всього їм вистачає, чи, можливо, потрібна якась допомога.

Так, 9 липня заступник директора департаменту ОЗ Сергій Бондарчук перебував у військово-медичному клінічному центрі Західного регіону у Львові, в якому зараз на лікуванні перебувають 6 поранених бійців з військових частин, що дислокуються на території нашої області. 4 із них – жителі Житомирщини, 2 – з Вінниччини. 5 військовослужбовців мають важкі поранення, 2-м будуть встановлені протези.

2014_07_15_12

За словами Сергія Бондарчука, з Житомира нашим землякам привезли продукти харчування та медикаменти. Він звернув увагу на те, що у військово-медичному клінічному центрі Західного регіону створені всі умови для того, аби хлопці пройшли лікування та реабілітацію на належному рівні. Висококваліфіковані лікарі допоможуть їм швидше повернутися до своїх рідних. Окрім цього, їх часто відвідують львівські волонтери, які приносять все, що побажали передати нашим хлопцям небайдужі люди.

У Вінницький військовий шпиталь їздила делегація на чолі з начальником відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань департаменту охорони здоров’я ОДА Олександром Марціновичем Шатило.

2014_07_15_13

10 липня начальник відділу медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Георгійович Андрушко відвідав наших героїв у Головному військовому клінічному госпіталі  міста Києва. На той момент там перебували на лікуванні близько 80-ти поранених військових, з них 35 - з Житомирської 95-ої аеромобільної бригади.

Вразило те, що, незважаючи на важкі травми, хлопці посміхаються. Бойовий і патріотичний дух у них на висоті. На стінах біля ліжок солдат скрізь розвішані державні прапори з символікою 95-ої аеромобільної бригади. Вони розпитують про своїх товаришів і діляться історіями з лінії фронту. Всі надзвичайно скромні, не афішують своїх імен для преси і не вважають себе героями.

У госпіталі нам розповіли, що для лікування військовослужбовців, поранених під час АТО, залучені найкращі фахівці України. Невідкладну медичну допомогу бійцям надають у найближчих медичних закладах, потім їх доставляють до спеціалізованих. Часто для цього використовують гелікоптери та літаки. Кваліфіковану медичну допомогу, в основному, надають у відомчих госпіталях Міноборони, СБУ, МВС, закладах системи МОЗ та Академії медичних наук України.

За наказом Міністра оборони визначено перелік невідкладних медичних засобів, які мають бути у кожного учасника АТО. На сьогоднішній день всі учасники операції забезпечені цими наборами, у Міністерстві оборони є запас перев’язувальних пакетів. Більш укомплектовані спеціальними медичними засобами медичні аптечки є у фельдшерів, які знаходяться поруч з бійцями на передовій і готові у разі потреби надати невідкладну допомогу.

На жаль, автомобілі з червоним хрестом часто є мішенями для терористів. Тож, аби забезпечити захист як медиків, так і поранених при вивезенні з району бойових дій, наразі ведуться переговори з банками щодо залучення інкасаторських броньованих автомобілів. Є попередні домовленості, а отже, і сподівання, що вже найближчим часом ці машини допоможуть зберегти  найцінніший скарб – людське життя.

Деякі фармацевтичні фірми, які навіть не бажають, щоб їх називали, виділили вже 531 тис. грн. на медикаменти: розчини, кровозамінники, антибіотики, противірусні і протизапальні препарати.

Поранені, безумовно, потребують і психологічної допомоги. З перших днів лікування в шпиталі, а також під час амбулаторного лікування до реабілітації залучаються психологи і психотерапевти, які надають підтримку пораненим. Також наразі тривають перемовини щодо організації візиту іноземних фахівців з метою проведення складних високотехнологічних оперативних втручань.

12 липня наших бійців у військовому шпиталі м. Харкова відвідав головний лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Житомирської обласної ради Анатолій Миколайович Сова. Він спілкувався з медперсоналом шпиталю, ознайомився з організацією надання пораненим медичної допомоги, харчуванням тощо.

- В цілому, медична допомога бійцям надається якісно, - зазначив А.М. Сова. Ми вдячні медикам і жителям Харкова. Я теж привіз подарунки бійцям від медиків Житомирщини.

Ми впевнені, що подібні візити будуть продовжуватися.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua