26 червня в МОЗ України відбулася селекторна нарада з регіонами, присвячена продовженню реалізації Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

2014_07_01_11

Під час відео-конференції зазначалося, що області отримали кошти і на місцях є всі важелі для подальшої реалізації Проекту. Нині відбувається погашення заборгованості перед аптеками.

Завдяки впровадженню в практику референтного ціноутворення, відсоток звернень хворих на гіпертонічну хворобу до лікарів зріс до 75%, із них 44,4% отримували антигіпертензивні лікарські засоби впродовж 3-х місяців, а до проекту - лише 15% хворих отримували лікування. Також зменшилась кількість викликів швидкої медичної допомоги з приводу гіпертензивних кризів на 16% та кількість інсультів серед пацієнтів, що отримували антигіпертензивне лікування, на 6,4 %.

2014_07_01_12

Під час наради повідомлялося, що зараз триває громадське обговорення проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних) цін на такі засоби». Його оприлюднено на сайті МОЗ. Метою прийняття проекту наказу є мінімізація потенційних ризиків, які можуть виникнути при доступі населення до лікарських засобів, задіяних у пілотному проекті, у зв'язку із коливанням офіційного курсу гривні щодо іноземних валют.

Зважаючи на те, що на сьогоднішній день суб'єкти господарювання фармацевтичного ринку України не мають механізму, який би дозволив оперативно перерахувати ціни на лікарські засоби, що підлягають державному регулюванню, зокрема, на лікарські засоби, задіяні у пілотному проекті щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, проектом наказу МОЗ України передбачається застосування при доповненні та оновленні Реєстру оптово-відпускних цін та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою індексу цін виробників фармацевтичних препаратів і матеріалів для вітчизняних лікарських засобів, а для лікарських засобів іноземного виробництва – середнього за квартал офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Нагадаємо, що з 1 червня 2012 року в Україні реалізовується Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. У 2013 році на здійснення часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою з Державного бюджету України було виділено 191 636 300 гривень, а використано - 164 642 910 (85,91%).

У 2013 році проектом охоплено майже 7 млн осіб. Кількість виписаних рецептів на часткове відшкодування вартості лікарських засобів – понад 20 млн, з них за понад 8 млн рецептів здійснено часткове відшкодування вартості лікарських засобів. Кількість аптечних закладів, задіяних у Пілотному проекті – понад 12 000.

Прес-служба МОЗ України