Відбулося спільне засідання пленуму обласної організації ветеранів та колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Учасники зібрання розглянули та детально обговорили питання медичного та соціального захисту цієї категорії населення.

 

2011-02-10_115923Відкриваючи засідання, голова ради обласної організації ветеранів генерал-майор у відставці Микола Леонтійович Каширін, зокрема, повідомив, що нині на обліку в органах праці та соціального захисту населення перебуває 77,6 тисяч ветеранів війни, 134,6 тисяч дітей війни, 140,6 тисяч ветеранів праці та понад 400 тисяч пенсіонерів.

Тож підвищення рівня життя ветеранів Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем визначено пріоритетом державної влади та державної політики. На цьому наголосив у своєму виступі голова облдержадміністрації Сергій Миколайович Рижук.

- Згідно з чинним законодавством, ця категорія осіб щомісячно забезпечується за рахунок коштів субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам пільгами на оплату житлово-комунальних послуг та послуг зв’язку, а також пільгами на санаторно-курортне лікування, придбання твердого палива і скрапленого газу, безоплатний проїзд тощо, - сказав він. - Так, минулоріч видатки загального обсягу субвенцій на пільги становили 203,1 млн.грн. Середній розмір пенсії по області після проведених перерахунків пенсій станом на початок року складає 996,9 гривень. Під час формування бюджетів районів та міст області передбачались кошти для пільгового забезпечення ветеранів війни ліками за рецептами лікарів. Минулого року на ці цілі було використано коштів в сумі 1,5981 млн.грн. У рамках виконання обласної комплексної програми з проведення в 2010 році року ветеранів Великої Вітчизняної війни, схваленої розпорядженням голови облдержадміністрації та затвердженої сесією обласної ради, упродовж минулого року, за результатами проведення додаткового обстеження матеріально-побутових умов проживання ветеранів Великої Вітчизняної війни, цій категорії громадян було надано матеріальну підтримку за рахунок коштів місцевих бюджетів та позабюджетних коштів на суму 1227,3 тисячі гривень. Цю допомогу отримали 1567 осіб. За цей же період через обласний центр з нарахування та здійснення соціальних виплат за рахунок коштів обласного та державного бюджетів надано грошову допомогу 284 ветеранам війни на суму 64,2 тис.грн.

Серед людей похилого віку кожен третій є ветераном війни, рівень захворюваності серед них досить високий. Ці люди потребують соціальної та медичної підтримки, комплексних медичних оглядів.

- Тож наразі створена й продовжує функціонувати мережа ветеранських аптечних закладів, до складу якої входить 13 аптечних пунктів, 3 аптечних кіоски та 61 відділ при аптеках, у яких здійснюється реалізація лікарських засобів за пільговим забезпеченням ветеранів війни ліками за рецептами лікарів, - розповів, зокрема, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов.

– Крім того, при протезному цеху в Житомирі та частині аптечних установ області функціонують пункти прокату предметів догляду за тяжкими і хронічно хворими та інвалідами. Разом із тим через недостатнє фінансування з місцевих бюджетів недотримується виконання відповідної статті Конституції України про безкоштовну допомогу в державних і комунальних установах, безкоштовне одержання ліків за рецептами лікарів, забезпечення зубопротезування за статтею Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Не в повному обсязі виконується постанова Кабінету Міністрів „Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в лікувально-профілактичних закладах для ветеранів війни” в частині дотримання грошових норм на медикаменти та харчування при стаціонарному лікуванні в центральних районних, міських лікарнях. Незважаючи на те, що минулоріч здійснювалося оновлення палат, виділених для оздоровлення ветеранів війни в центральних та міських лікарнях, їх оснащення бажає бути набагато кращим. Втрачено контроль держави над медикаментами. В останні роки індекси цін на фармпродукцію, включаючи й вітчизняну, збільшено майже удвічі. Гострою проблемою залишається й санаторне оздоровлення ветеранів. Є потреба в покращенні забезпечення штучними кришталиками, ендопротезами суглобів, кардіостимуляторами. Лишається проблемним питання щодо слухопротезування ветеранів (минулого року за кошти обласного бюджету було придбано 50 слухових апаратів, за кошти місцевих бюджетів – 3). Потребують слухопротезування 720 ветеранів. Над вирішенням проблеми працюватимемо й цьогоріч – сьогодні вручаємо ветеранам п’ять слухових апаратів.

Не залишається осторонь й обласна організація Товариства Червоного Хреста. Як повідомив її голова Олександр Володимирович Богдан, органи праці та соціального захисту населення беруть активну участь у благодійних акціях, які проводить Товариство.

- Так, під час проведення у квітні-травні місячника Товариства Червоного Хреста під гаслом „Подвиг вашого життя!” працівниками районних та міських територіальних центрів соціального обслуговування (надання послуг) проведено додаткове обстеження умов проживання ветеранів Великої Вітчизняної війни. Особливу увагу приділено одиноким ветеранам, які перебувають на обслуговуванні соціальних служб цих установ, - доповів, зокрема, учасникам зібрання О.В.Богдан.

Гарним подарунком стало вручення вітального адреса від голови облдержадмінстрації та голови обласної ради В.Є.Острожинському з нагоди дня народження та матеріальної допомоги інвалідам Великої Вітчизняної війни, слухових апаратів і медалей за визволення Білорусі від фашистських загарбників.

- Великий подвиг захисників і визволителів нашої держави назавжди збережеться в пам’яті українського народу, - підсумував С.М.Рижук. - Кожен із нас береже в душі щиру гордість за батьків і дідів, котрі захищали країну, глибоку вдячність тим, хто вистояв і переміг у війні, хто віддав своє життя в ім’я миру й спокою. Ми схиляємося перед ветеранами - ми в неоплатному боргу перед вашим незгасаючим подвигом.

Вікторія Паламарчук.