Нещодавно у стінах центральної дитячої міської лікарні міста Житомира відбулися збори, мета яких – ознайомитись із ходом будівництва нового корпусу для лікарні. Будівництво було розпочато в квітні 1992 року. Але через відсутність фінансування з 1993 по 1998 роки будування не проводилось.

2011_01_13_2
 

- Сьогодні ми зібрались не стільки на оперативну будівельну нараду, як підвести перші підсумки і подивитись, що ж іще заважає, щоб ми цей важливий соціальний об’єкт передали в руки людям, - сказав голова обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Рижук.

- Загальна вартість будівництва – 24 з половиною мільйони гривень, - розповів перший заступник голови обласної державної адміністрації Микола Миколайович Олещенко. – Протягом останніх десяти років будівництво було припинене. На превеликий жаль, у нас таких «заморожених» об’єктів чимало – 18 усіх, тих,  що стосуються медицини – 12. Ми визначили пріоритети. Два місяці тому отримали кошти із державного бюджету - 3,4 мільйони гривень. Рішенням міської ради на цей об’єкт було виділено мільйон, з яких 400 тисяч вже використали. Станом на сьогоднішній день зроблена система очистки. Адже та система очистки стоків, яка є в інфекційному відділенні, не може входити до загальної каналізаційної системи міста. Ми поставили новітню систему «Біотал». Ступінь готовності, якщо взяти внутрішні роботи,  становить 88-90%.

Завдяки виділеним коштам повністю виконані зовнішні мережі водопостачання та каналізації, електромережі, укріплено схил, збудовано трансформаторну підстанцію, на 90% виконано оздоблювальні роботи. Ще необхідно завершити монтаж ліфтів, встановити трансформатори, приточну камеру, завершити роботу по  вентиляції мереж та зовнішнього благоустрою і оздоблення корпусу. Крім цього, виникла необхідність додаткових робіт: реконструкції покрівлі, облаштування паркувальної зони та деякі інші.

- Фактично  залишається освоїти 5 мільйонів гривень. На будівельні роботи – 3 мільйони, 2,7 мільйонів гривень – це обладнання, - зазначив Микола Миколайович Олещенко.

Є всі підстави сподіватись, що приблизно першого червня об’єкт запрацює. Думаємо, це розв’яже повністю проблему лікування інфекційних захворювань, особливо в години пік.

- За минулий рік  ви побачили, що діюча влада налаштована добудувати ті об’єкти, які, на жаль, в останнє десятиріччя були пам’ятниками безгосподарності, - наголосив голова Житомирської обласної ради Йосип Антонович Запаловський. – Най-більша увага - медичній сфері і газифікації. Приміщення центральної дитячої  міської лікарні – одне з небагатьох найкращих у нашій області. Тому підхід буде такий: якщо тих коштів, що є зараз, не буде вистачати на добудову чи на облаштування, то, звичайно, я як голова обласної ради буду ініціювати на сесіях, щоб браку коштів не було.

Головний лікар ЦДМЛ міста Житомира Володимир Йосипович Башек щиро подякував С.М. Рижуку, М.М. Олещенку, Й.А. Запаловському, управлінню охорони здоров’я за участь у вирішенні проблем будівництва. «Я впевнений (не надіюсь, а впевнений), що дійсно цей корпус буде не тільки зданий як об’єкт, а й повністю обладнаний всім необхідним устаткуванням, щоб можна було проводити лікування і діагностику на найсучаснішому рівні. Це буде величезним подарунком дітям і всьому населенню міста Житомира», - наголосив Володимир Йосипович.

Тетяна Дем’янчук.