Напередодні Нового року у селі Велика Волиця Любарського району було відкрито сільську лікарську амбулаторію, яку відремонтували завдяки  громаді, активній  позиції сільського  голови та коштам  з Європейського Союзу в розмірі 78 тисяч гривень та 60 тисяч гривень – з районного бюджету.

Свято зібрало багатьох жителів села і гостей. До Великої Волиці прибули депутати обласної ради,  представники проекту «Разом дієвіше. Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», керівники області і району.  Дорогих гостей, як годиться, зустрічали свіжоспеченим короваєм,  музикою – грав оркестр духових інструментів. Односельчан та гостей  привітав  сільський голова М.А.Голюк, подякувавши усім, чиїми зусиллями   забезпечено  здійснення  запланованих робіт, розповів про плани на перспективу.  І ось настала відповідальна  мить – заступник голови обласної державної адміністрації М.М.Дейсан та  представник проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» С.М.Василенко перерізають червону стрічку.  

Микола Андрійович коротко повідомив  односельчан про те, як прийшло до них це свято. У вересні  2008 року районі було проведено семінар з питань впровадження проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що фінансувався Європейським Союзом і співфінансувався та впроваджувався Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй. Мета цього проекту – допомогти  територіальним громадам у довготерміновому вирішенні соціально-економічних проблем.

Великоволицька  сільська рада, громада - одна з п’яти у районі взяла участь у цій програмі. 23 вересня 2008 року  у селі було створено громадську організацію,  яку   названо «Воля». На засіданні організації  визначили  пріоритетні проблеми.

Першим пунктом було: «Ремонт та заміна вікон, дверей та влаштування електроопалення сільської лікарської амбулаторії».
Першого  жовтня 2008 року було укладено угоду між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в особі пані Іоанни Казани-Вишневецької,  заступника постійного представника ПРООН в Україні  та Великоволицькою громадською організацією «Воля»  в особі голови організації Мельника Андрія Григоровича. Організація громади погодилася виконати всі завдання, визначені в пропозиції проекту. ОГ постійно надавала звіти про свою діяльність та фінансові звіти про  одержані кошти. ПРООН надано кошти ОГ в сумі 75 тис. 880 грн. Перший транш складав 20 % від суми угоди, тобто 15 тис.176 грн. Як тільки було  здано звіт про виконані роботи,  на рахунок ОГ надійшов другий транш — 70% від суми угоди (53 тис 116 грн.). Решту суми 7 тис. 588 грн.  отримали, як  тільки були закінчені роботи і ОГ надала ПРООН підтверджувальні документи щодо внеску інших партнерів -   районної ради  і районної державної адміністрації. Сума їхнього внеску склала 60 тис. грн.  Сільська рада виділила  8 тис. 513 грн. Сама громада  зібрала 4,9% від суми проекту  -   7 тис.435 грн. Всього вартість робіт і матеріалів склала 150 тис. 355 грн.

Фахівцями проекту «Місцевий розвиток громади» було проведено багато тренінгів та навчання з реалізації цього проекту. М.А.Голюк   подякував обласному координатору проекту С.М. Василенко, відповідальним за втілення проекту у життя у  районі за їх допомогу в реалізації цього Проекту.  Слова вдячності від його імені пролунали і на адресу  райдержадміністрації і районної ради, голови районної ради Є.І.Малиша, приватних підприємців  Л.І.Семенюка,  А.В.Терещука, В.М.Буряка, директора будівельної кампанії БК «Сервіс»  В.С.Греченюка,   головного лікаря амбулаторії В.І.Шпака, головного лікаря ЦРЛ  І.І.Сабадаша, а також всіх жителів с.Велика Волиця, які   брали участь у реалізації цього проекту, а особливо - Рачка Василя Петровича та Данилка Олега Васильовича.
Другим пунктом  проблем села  було визначено ремонті реконструкцію колишньої дільничної лікарні під дитячий садок. Микола Андрійович вже спілкувався з проектантом «Житомирагропроект». Але потрібні кошти - біля 3 млн. гривень. Тільки на виготовлення проектно-кошторисної документації потрібно 160 тис. грн. з ПДВ. Самій громаді цей  задум  не реалізувати,  потрібно шукати спонсорів, інвесторів і,  звичайно,  допомогу партнерів.

Потім всі зібралися в актовому залі сільської ради. Перед присутніми виступив заступник голови ОДА М.М.Дейсан, який відзначив, що дуже добре, що у селі є такий лідер, як М.А.Голюк, який взяв на себе таку важку ношу.  Про нові можливості у лікуванні і профілактиці захворювань жителів села говорив у своєму виступі депутат обласної ради І.І.Сабадаш. Він підкреслив, що здоров’я людини – справжній скарб,  тож побажав  усім  володіти ним.

Учасників свята і гостей щиро вітали учасники художньої самодіяльності та юні музиканти. Затим всі мали змогу ознайомитись з експонатами історико-краєзнавчого  музею села, створеного учителем-пенсіонером В.А.Возним.

У районі уже сьогодні можна відкривати такий заклад і у Великих Деревичах, на який також використано велику частку коштів із Європейського Союзу. Крім того, є ще три таких незавершених проекти. Як зазначив заступник голови ОДА М.М.Дейсан, цей проект буде реалізовуватися  в 2011 році. При цьому Євросоюз буде вкладати в об’єкти 70% коштів, решту – партнери,  громадські організації. На всі ці об’єкти потрібно винайти кошти в сумі 205 тис. грн.

Депутати районної ради розуміють важливість залучення майже 0,5 мільйона іноземних інвестицій у господарство району. Вони мають знайти кошти і для підтримки цих серйозних і важливих проектів.    

Володимир ІВАНІЦЬКИЙ,
районний координатор проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Юлія РИЖИК.