Офіційно цей день відзначається з 1971 року у день народження засновниці сестринської справи Флоренс Найтінгейл. Тема 2023 року – «Наші медсестри. Наше майбутнє».

2023_05_12_01

На обласну конференцію з нагоди професійного свята, яка відбулась напередодні в Житомирському медичному інституті, зібрались представниці багатьох лікувальних закладів області. Голова «Асоціації медичних сестер області», медична директорка з медсестринства КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» ЖОР Світлана Тевс у своєму вітальному слові відзначила місце медичної сестри не лише в лікувальному процесі, а й у житті країни, зазначивши, що в усі часи, будь то пандемія COVID-19 чи війна, розв’язана російським агресором проти нашого народу, яку ми усі наразі переживаємо, медична допомога має бути доступною для кожного з нас, надаватись якісно та своєчасно і незамінну роль у цьому процесі відіграють  саме медичні сестри.

2023_05_12_02

Під час церемонії нагородження з нагоди Міжнародного дня медичних сестер кращих у своїй професії начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко подякував медсестринському загалу області за їхню професійну роботу та відзначив ті приклади мужності і героїзму, які демонстрували наші медичні сестри після повномасштабного вторгнення російських військ, коли точилися бої і їм довелося надавати допомогу пораненим, рятувати цивільних та військових.

 2023_05_12_03

Заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, вручаючи відзнаки також зазначив, що на плечах медичної сестри завжди велика відповідальність, багато нелегкої та кропіткої роботи, але відданість справі кожної з представниць цієї шанованої в усьому світі професії допомагає боротися з труднощами, повертає людям сили та здоровʼя.

2023_05_12_04

 Директор Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА Олександр Торбас привітав в особі присутніх у залі всіх медичних сестер області, відзначивши героїчну роботу кожної на медичному фронті, бо медичні сестри вже досить тривалий період, від початку пандемії COVID-19 і нині, коли продовжується ця загарбницька війна, тримають свій стрій, допомагаючи людям повернутись до життя.

 2023_05_12_05

Дійсно, від 24-го лютого минулого року в Україні професія медсестри набула особливого значення. Адже війна перетворила наших медичних сестер на відважних бійців медичного фронту, які щодня у найгарячіших точках нашої країни, ризикуючи власним життям, рятують українців. Тисячі медсестер лишилися на посту в українських лікарнях. Перев’язувати, асистувати, піклуватися, лікувати, втішати, евакуювати, шукати ліки. Бути пацієнтам не лише сестрою, а й мамою чи дочкою, психологом, опорою – таке нинішнє призначення кожної, чиє професійне свято ми відзначаємо сьогодні.

Квіти та відзнаки кращим за професією від галузевої профспілки, від Асоціації медичних сестер Житомирської області, яку було засновано в нашій області в далекому тепер уже 1998 році Зоєю Файдюк і завдяки якій медсестринство було піднято на досить високий рівень, який продовжують тримати і її нинішні наступниці.

 Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих внаслідок війни, розв’язаної російським агресором, та поклали квіти до пам’ятної дошки випускника інституту медсестринства Артура Пушанка, учасника російсько-української війни, який героїчно загинув, рятуючи поранених.

 Після завершення урочистої частини розпочалась конференція, під час якої відбувся обмін досвідом роботи, зокрема, учасниці зібрання ознайомилися з досвідом впровадження у нашій області проєкту «Турбота з народження вдома», яка передбачає впровадження універсально-прогресивної моделі (УПМ) домашніх візитів для покращення надання медико-соціальної допомоги родинам із дітьми від 0 до 3 років на первинній ланці, яка втілюється у пілотному режимі в тому числі і на Житомирщині. В нашій області 15 закладів охорони здоров’я вже надають послугу домашніх візитів до вагітних та родин з дітьми від 0 до 3 років за УПМ патронажу і на медичних сестер в цьому проєкті покладено особливо важливу роль у системі медичного нагляду за дітьми.

 Тож шановні медичні сестри, прийміть сердечні вітання з нагоди вашого професійного свята. Ви є надією і підтримкою для пацієнтів, коли ті потребують допомоги найбільше. Ви ті, хто допомагає лікарям виконувати свою роботу, бути на посту 24/7 і дбати про благополуччя своїх пацієнтів. Величезна подяка кожній з вас за хоробрість, професіоналізм, мудрість, людяність, любов до людей! Слава Україні!

Пресцентр ДОЗ.