Травень – місяць поінформованості про рак шкіри. Просвітницька кампанія спрямована на інформування про важливість виконання регулярних самообстежень на рак шкіри та про прості кроки, які можна зробити, щоб захиститись від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

2023_05_01_01

2 травня – Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Відзначається у перший вівторок травня за пропозицією Глобальної ініціативи з астми для підвищення обізнаності людей у всьому світі про це захворювання та його профілактику. Тема 2023 р. – «Допомога при астмі для всіх».

3 травня – Всесвітній день психічного здоров’я матерів. Відзначається з 2016 року в першу середу травня з метою привернення уваги до проблем емоційного стану жінок під час вагітності та після пологів. Тема 2023 року – «Разом сильніше».

5 травня – Міжнародний день акушерки. Офіційно відзначається з 1992 року з ініціативи Міжнародної асоціації акушерок. Тема 2023 року – «Знову разом: від доказів до реальності».

5 травня – Всесвітній день гігієни рук. Встановлений у 2009 році. Миття рук – це один із найефективніших способів запобігання поширенню мікробів. Гасло 2023 року – «Прискорюймо дії разом. Врятуйте життя – мийте руки».

5 травня – Всесвітній день легеневої гіпертензії. Відзначається з 2012 року. Легенева гіпертензія – рідкісне захворювання, що характеризується підвищеним тиском крові у легеневій артерії та впливає на роботу легень і серця.

8 травня – Міжнародний день боротьби з таласемією. Відзначається з 1994 року. Таласемія – це спадкове захворювання крові, пов’язане зі зміною механізму синтезу гемоглобіну. Тема 2023 року «Зміцнення освіченості для подолання прогалин у лікуванні таласемії».

8 травня – Всесвітній день боротьби з раком яєчників. Започаткований у 2013 році. З 2022 року триває трирічна кампанія, яка наголошує на необхідності поширення знань про скринінг, симптоми та ранню діагностику цього захворювання, особливо серед жінок, які проживають у середньо- та слаборозвинених країнах.

10 травня – Всесвітній день боротьби з вовчаком. Заснований у 2004 році. Тема 2023 року «Зробіть вовчак видимим» має на меті підвищити обізнаність громадськості про діагноз вовчак та його психологічні, соціальні та економічні наслідки. Крім того, кампанія спрямована на те, щоб закликати Всесвітню організацію охорони здоров’я визнати вовчак одним із міжнародних пріоритетів охорони здоров’я.

12 травня – Міжнародний день медичних сестер. Офіційно відзначається з 1971 року у день народження засновниці сестринської справи Флоренс Найнтінгейл. Тема 2023 року – «Наші медсестри. Наше майбутнє».

15-21 травня – 7-й Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху ООН. Встановлений у 2007 році. Ця глобальна кампанія проводиться кожні два роки, щоб підвищити обізнаність про безпеку дорожнього руху та запровадити зміни, які зменшать кількість смертей на дорогах. Гасло 2023 року – «Переосмислити мобільність» присвячене екологічному транспорту, зокрема необхідності переходу на пішохідний, велосипедний та громадський транспорт. Безпека дорожнього руху є як передумовою, так і результатом цієї зміни.

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією. Відзначається з 2005 року. Тема 2023 року «Вимірюйте свій артеріальний тиск точно, контролюйте його, живіть довше» зосереджується на боротьбі з низьким рівнем обізнаності про це захворювання у всьому світі та на точних методах вимірювання артеріального тиску.

19 травня – Всесвітній день сімейного лікаря. Встановлений Всесвітньою організацією сімейних лікарів WONCA у 2010 році. Тема 2023 року – «Сімейні лікарі – серце охорони здоров’я». Сімейні лікарі відіграють вирішальну роль у зміцненні здоров’я та благополуччя окремих людей і громад у цілому. Їхні відданість, співчутливість та досвід роблять їх серцем охорони здоров’я та надійним джерелом підтримки для пацієнтів і їхніх сімей.

19 травняВсесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника. Відзначається з 2010 року за ініціативою Європейської федерації асоціацій раку та виразкового коліту (EFCCA) з метою підвищення обізнаності в усьому світі про запальні захворювання кишечника (ЗЗК), зокрема хворобу Крона та виразковий коліт. Гасло 2023 року «ЗЗК не мають віку» закликає до підвищення обізнаності про те, як запальні захворювання кишечника впливають на життя людей віком від 60 років.

20 травня – Всесвітній день травматолога. Травматологія – один з найдавніших розділів клінічної медицини, історія якого налічує багато століть. Адже травми і різні пошкодження людина отримувала в усі часи. Травматологію також називають хірургією нещасних випадків.

21 травня – День пам’яті померлих від СНІДу. Відзначається з 1983 року у третю неділю травня. Тема 2023 року «Поширюйте любов і солідарність для побудови сильніших спільнот» висвітлює значні проблеми, з якими стикаються люди, що живуть з ВІЛ, через постійну стигматизацію та дискримінацію.

22-26 травня – Європейський тиждень громадського здоров’я. Впроваджений 2019 року з ініціативи Європейської асоціації громадського здоров’я (EUPHA) для підвищення обізнаності про важливі теми охорони здоров’я. Загальна тема Європейського тижня громадського здоров’я 2023 року – «Громадське здоров’я: глобальні проблеми, місцеві дії».

22 травня Всесвітній день прееклампсії. Відзначається з 2017 року. Прееклампсія – важка форма пізнього токсикозу вагітних, що може бути небезпечною для життя матері і дитини.

25 травня – Всесвітній день щитоподібної залози. Встановлений у 2008 році під час з’їзду Європейської асоціації щитоподібної залози. Ця залоза виробляє гормони, які діють на всі клітини тіла і впливають на такі процеси, як робота серця, інтенсивність обміну речовин, ріст та інтелектуальний розвиток дітей, емоційну стабільність дорослих.

25-31 травня – Європейський тиждень проти раку. Щороку проходить в останні 7 днів травня і завершується Всесвітнім днем без тютюну. Мета заходів – підвищення обізнаності про профілактику раку, доступність до лікування та підтримка онкопацієнтів і тих, хто пережив рак.

28 травня – Міжнародний день здоров’я жінок (Міжнародний день активних дій за жіноче здоров’я). Відзначається з 1987 року, щоб нагадати урядам країн світу, що здоров’я жінок має величезне значення для майбутнього будь-якої нації.

29 травня – Всесвітній день здорового травлення. Започаткований 2004 року з нагоди 45-ї річниці створення Всесвітньої організації гастроентерології. Тема 2023 року «Здоров’я вашого травлення: здоровий кишечник із самого початку» акцентує увагу на здоровому харчуванні від дитинства до дорослого життя.

30 травня – Всесвітній день розсіяного склерозу. Започаткований 2009 року. Тема 2020-2023 рр. – «Зв’язки» кидає виклик соціальним бар’єрам, через які люди з розсіяним склерозом відчувають себе самотніми і соціально ізольованими.

31 травня – Всесвітній день без тютюну. Відзначається за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1988 року. Тема 2023 року «Нам потрібна їжа, а не тютюн» має на меті підвищити обізнаність про альтернативне рослинництво та маркетингові можливості для фермерів, які вирощують тютюн, і заохотити їх вирощувати стійкі, поживні культури.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради