Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас нещодавно взяв участь у програмі обласного радіо „Відкрита студія”, яку в прямому ефірі провела радіоведуча В.М.Чернець. Тема програми - „Нинішній стан та перспективи розвитку галузі охорони здоров’я Житомирської області. Виконання заходів програми соціально-економічного розвитку в галузі охорони здоров’я за дев’ять місяців 2011 року” – викликала широке обговорення слухачів програми. Її запис пропонуємо увазі читачів газети „Пульс”.

 2011_11_30

- Президент України В.Ф.Янукович наголосив, що реформування медичної галузі є найважливішим пріоритетом влади. Які напрацювання в напрямку реформування медицини має наша область?

- Нині в державі проводиться реформування системи охорони здоров’я. Мета цієї реформи – підвищити якість, доступність та ефективність медичної допомоги. Втілення її в життя наразі відпрацьовується в чотирьох пілотних регіонах – у Київській, Вінницькій, Донецькій та Дніпропетровській областях, де здійснюється реформування первинного рівня надання медичної допомоги – створення центрів первинної медико-санітарної допомоги для сільських жителів. Тобто відбувається об’єднання дільничних лікарень, сільських лікарських амбулаторій, амбулаторій сімейного лікаря, аби вони стали єдиною системою для надання ефективної медичної допомоги.

Крім того, в цих же регіонах частково відбувається реформа й на вторинному рівні - проводиться децентралізація відділень і станцій швидкої невідкладної медичної допомоги. Тобто на рівні сільських лікарських амбулаторій створюються відповідні пункти швидкої невідкладної медичної допомоги – це дозволить бригаді швидкої допомоги прибути до пацієнта не пізніше, ніж за п’ятнадцять хвилин від моменту виклику. Відповідна законодавча база для проведення реформування в цих регіонах розроблена й під час нещодавньої колегії Міністерства охорони здоров’я України ми вже почули про результати цієї реформи.

Стосовно Житомирської області варто відзначити, що ми також створили в себе центри первинної медико-санітарної допомоги. Крім того, практично в усіх райдержадміністраціях - крім Житомирської та міста Бердичева - створені відділи системи охорони здоров’я. Проведена й відповідна інвентаризація. Для повного ж відтворення реформ системи охорони здоров’я в нашій області ми чекаємо на відповідні нормативно-правові законодавчі акти.

Користуючись же нагодою, хочу запевнити й медпрацівників зокрема, й населення загалом у тому, що, проводячи реформування галузі, ми не будемо ліквідовувати сільські медичні установи – спільно з громадою, з керівництвом районів будемо визначати ефективність їх діяльності, можливість деякої зміни напрямку роботи. Тобто вони працюватимуть, як лікарні сестринського догляду, хоспіси або ще якимось чином реорганізовані заклади, які матимуть більш соціальне спрямування. Тож ми готові до цих реформ - чекаємо на відповідний нормативний документ.

- Наступного року передбачається значне покращення фінансування галузі й, зокрема, надання невідкладної й екстреної медичної допомоги. Як це впливатиме на обслуговування пацієнтів?

- Дійсно, сума коштів, виділених для потреб лікувально-профілактичних закладів, у 2012 році має суттєво збільшитися. Проте, на жаль, цього бюджету не вистачає на всі ті потреби, які існують у медицині. Але відрадно, що сьогодні, дякуючи керівництву області, ми маємо додаткові надходження – лише, зокрема, цьогоріч, із бюджету області нам було виділено близько 40 мільйонів гривень. Тому, враховуючи збільшення державного фінансування та дотації з обласного бюджету, невідкладна та екстрена медична допомога й надалі буде забезпечена повною мірою.

- Особливий біль для галузі охорони здоров’я України – дефіцит кадрів. Яка сьогодні ситуація щодо забезпеченості лікувальних закладів Житомирщини лікарями та середнім медперсоналом?

- Наразі укомплектованість лікарями в області становить 74%. Звісно, при тих 4,5 тисячах працюючих лікарів їх кадровий дефіцит складає 1300 спеціалістів. Більше того, хочу наголосити, що така ситуація спостерігається не лише в Житомирській області – загалом у країні не вистачає 47 тисяч лікарів.

Але найбільше від цього кадрового дефіциту потерпає саме сільська медицина. Тому ми звернулися до облдержадміністрації, обласної ради з проханням допомогти вирішити цю проблему. Відрадно, що влада області нас зрозуміла та підтримала – наразі готується проект відповідної програми на 2012 рік, за якою підготовка спеціалістів для роботи в сільській місцевості (йдеться про студентів, які навчаються за контрактом) здійснюватиметься за кошти обласного бюджету. Найближчим часом ми зустрінемося зі студентами Національного медичного університету в Києві з тим, щоб із бажаючими у подальшому працювати саме в сільських медичних закладах укласти відповідні угоди. Тож, користуючись нагодою, хочу звернутися до тих, хто має дітей-студентів, котрі навчаються за контрактом: ми розглянемо можливості того, щоб підготувати майбутніх лікарів за кошти обласного бюджету.

- Розкажіть, будь ласка, чи будуть зміни в медичному обслуговуванні пільгових категорій населення – зокрема, ліквідаторів аварії на ЧАЕС?

- Нині в нашій області мешкає понад 20 пільгових категорій населення – це, зокрема, й ліквідатори та потерпілі від аварії на ЧАЕС, й ветерани, учасники та діти Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій та інші. Ми сьогодні готуємо відповідний проект розпорядження, за яким буде чітко визначена участь усіх обласних структур, що мають відношення до лікування цих пільгових категорій населення. Так, наприклад, окремі розділи стосуватимуться ролі в цьому процесі райдержадміністрацій та районних рад (які повинні виділяти кошти для лікування пільгових категорій), галузі охорони здоров’я (яка відповідатиме за їх медикаментозне обслуговування за пільговими рецептами), інспекцій - по контролю за цінами та за якістю лікарських засобів тощо. Нещодавно у нас відбулися зустрічі з представниками громадських організацій саме цих пільгових категорій населення – в результаті обговорень ми прийшли до спільного рішення й у подальшому тісно співпрацювати. Тож цей документ побачить світ. А ми, звісно, й надалі будемо продовжувати створювати покращені умови в палатах стаціонарного лікування цих категорій пацієнтів.

- Скажіть, будь ласка, чи виправдане те, що при поступленні до одного з лікувальних закладів Житомира мені, пацієнтці, запропонували перш за все принести цілий список миючих засобів?

- З цього приводу, зокрема, я буду спілкуватися з начальником управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Віктором Михайловичем Борщівським – він молодий, але надзвичайно активний керівник і ретельно опікується подібними питаннями. В свою ж чергу хочу наголосити, що в медичних установах для проведення лікувальних процедур не мають права ні пропонувати, ні – тим паче – вимагати принести миючі засоби. Сьогодні, навіть якщо якийсь медичний заклад медикаментами забезпечений не повною мірою, миючих засобів закуповується цілком  достатньо.

- В одному з середніх спеціальних навчальних закладів Житомира скоротили посаду медпрацівника. Чи могли б Ви втрутитися й допомогти нам вирішити цю проблему?

- Дякую Вам за тривогу про здоров’я дітей. Проте, на жаль, відразу ж хочу зауважити, що на цей процес ми не можемо вплинути безпосередньо - Ваш заклад відноситься до системи освіти. Але єдине, що я можу сказати: якщо це передбачено нормативом - медпрацівник повинен у ньому бути. Якщо ж посаду медпрацівника не відновлять, звертайтесь із листом до управління охорони здоров’я облдержадміністрації - ми будемо направляти медпрацівника, який проводитиме постійний нагляд за учнями закладу. Щиро Вас запевнюю, що без уваги ми їх не залишимо!

На завершення ж хочу сказати, що кожен із медпрацівників сьогодні заслуговує на слова великої вдячності й визнання. Адже зарплату отримують, на жаль, не таку, яка могла б їх задовольнити, а віддавати своїй роботі їм доводиться багато сили, а то й власного здоров’я. Вони не пішли в медицину, як мовиться, заробляти гроші – основна їх маса працює за покликом душі й серця. Це ті люди, котрі хочуть покращити надання медичної допомоги. Й повірте мені, що вони сьогодні дійсно працюють на совість!

Записала Вікторія Паламарчук.