1 квітня 2011 року відбулась зустріч голови облдержадміністрації Сергія Рижука і голови обласної ради Йосипа Запаловського з головою представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) пані Юкіе Мокуо, у якій взяли участь начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Толстанов, головний педіатр області Тетяна Шевченко.

2011_04_07_1

2011_04_07_2

Мета візиту пані Юкіе Мокуо на Житомирщину - ознайомлення з результатами реалізації проекту ЮНІСЕФ «Здоров’я дітей, які проживають на територіях, постраждалих від Чорнобиля», що впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу. У рамках візиту передбачалась зустріч з медичними працівниками Ємільчинського району, яка відбулася у центральній районній лікарні, де успішно реалізується проект «Стратегія інтегрованого ведення хвороб дитячого віку».

Сергій Рижук, відкривши зустріч, нагадав присутнім, що у 1989 році відбулась знакова подія для всієї міжнародної спільноти - Генеральна Асамблея ООН прийняла конвенцію «Про права дитини». 191 країна світу поширила її дію на власну територію. 27 лютого 1991 року конвенцію було ратифіковано Україною. Уряд взяв на себе виконання всіх вимог, закладених у конвенції.

«Сьогодні у мене особистий прийом громадян, - розповів Сергій Рижук, - і я прийняв вже 52 людини. Значна частина питань, з якими люди приходять до мене, як до голови облдержадміністрації, стосується захисту прав людини і зокрема дитини. Звичайно, проблеми, пов’язані з правами дитини, складні, але я не пам’ятаю жодного випадку, щоб керівництво області не вирішило їх».

«За 25 років, що минули після аварії на Чорнобильській АЕС, на територіях, що зазнали впливу радіації, народилось 111 тисяч дітей. Обласна влада має на меті, - зауважив очільник області, - опікуватися ними, щоб вони якнайменше відчули негативний вплив радіації».

Голова облдержадміністрації розповів почесній гості про роботу, яку  обласна влада  проводить у цьому напрямку. Це насамперед реабілітація постраждалих територій, про що йтиметься мова на міжнародній конференції, яка відбудеться 30 квітня. Це  відкриття в минулому році Центру матері і дитини в Олевську, будівництво лікарні у Брусилові, яке планується завершити у цьому році. Відкрито сучасний центр матері і дитини у Бердичеві, завершено будівництво дитячої поліклініки у місті Житомирі. «Ми звикли скаржитися на нестачу коштів, - підкреслив Сергій Рижук. – Я вважаю, що не завжди справа стосується коштів, інколи достатньо лише проявити більше уваги до людей і до їх здоров’я».

Пані Юкіе Мокуо наголосила, що для неї велика честь відвідати нашу область і назвала Житомирщину чемпіоном з вирішення питань, пов’язаних з проблемами дітей. «Ми привносимо новий досвід, нові практики, - заявила почесна гостя, - але все залежить від відданості і прихильності справі місцевої влади».

Сергій Рижук подякував за оцінку роботи влади і висловив впевненість, що співробітництво триватиме й надалі. Голова ОДА висловив співчуття японському народу в особі Юкіе Мокуо у зв’язку з трагічними подіями в Японії.

Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю

облдержадміністрації.