Відповідно до плану роботи Житомирської облдержад-міністрації для новопризначених начальників відділів охорони здоров’я райдержадміністрацій та відповідних управлінь міськвиконкомів нещодавно відбувся короткотерміновий семінар на тему «Актуальні питання охорони здоров’я в регіоні».

Наразі в області фактично в усіх районах створені відділи охорони здоров’я – їх керівники (за винятком представників кількох районів – Ємільчинського, Коростишівського, Малинського та Романівського – де посади ще залишаються вакантними) й були учасниками навчального семінару. Під час його роботи  розглядалося чимало важливих питань діяльності галузі та здійснення управління нею на місцевому рівні. Серед них – зокрема – реформування системи охорони здоров’я, яке на сьогодні набуло надзвичайної актуальності, вдосконалення інституту материнства та дитинства в області, питання кадрового  забезпечення – його прогнозування щодо кадрового замовлення, формування державного замовлення. Крім того, з учасниками семінару провели навчання щодо оформлення службових документів, з питань культури ділового мовлення, планування та організації роботи відділів охорони здоров’я.

-Значної уваги вимагало й питання фінансування галузі та раціонального використання коштів в умовах нинішньої фінансової напруги, - зауважила начальник відділу організаційної, лікувально-профілактичної роботи, фармації і маркетингу управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Олегівна  Грищук. - Крім того, учасники занять детально розглянули питання професійної етики в системі службових стосунків та координації роботи відділів охорони здоров’я райдержадміністрацій та управлінь охорони здоров’я міськвиконкомів управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації та іншими відділами на рівні райдержадміністрацій.

Велика увага приділялася й організації роботи державної служби – державній службі, як професійній діяльності, вимогам до державних службовців, проходженню державної служби та багатьом іншим.

Тож, за словами В.О.Грищук, цей семінар (заняття під час якого проводили не лише керівники системи охорони здоров’я, а й облдержадміністрації та представники викладацького складу вищих навчальних закладів Житомирщини) мав для новопризначених начальників управлінь галузі надзвичайно велике значення.

-Адже, як наголосив начальник управління охорони здоров’я  облдержадміністрації О.К.Толстанов, навчатися необхідно постійно, - сказала Валентина Олегівна. – Досі галузь не мала свого представницького відділу в органі виконавчої влади. Але саме на її рівні повинна здійснюватися реалізація державної політики в системі охорони здоров’я. Серед новопризначених же начальників відділів переважна більшість має досвід практичної роботи. Й лише одиниці – державної служби. Тож роль подібних занять – неоціненна. Відтак започатковану роботу ми продовжуватимемо й надалі.

Вікторія Паламарчук