Міністерство охорони здоров’я України у відповідь на запит суспільства та медичної спільноти оголошує онлайн-голосування щодо обрання дати святкування Дня медичного працівника. Наразі в Україні, а також у росії та білорусі, це професійне свято відзначають щорічно у третю неділю червня. Очевидною є необхідність відійти від радянської традиції та обрати дійсно україноцентричну дату, яка є найбільш відповідною для відзначення саме наших українських медиків.

2023_01_23_00001

Запрошуємо долучитися до голосування, обравши один із запропонованих варіантів:

  • 15 квітня — день заснування Українського Червоного Хреста (1918). Національна організація заснована з ініціативи Всеукраїнського з’їзду лікарів у Києві.
  • 8 травня — день заснування Міністерства народного здоров’я та опіки Української держави (1918). Очолив Міністерство Всеволод Любинський, який мав проукраїнську позицію, виступав за українізацію медичної науки, освіти та обслуговування.
  • 14 червня — день пам’яті преподобного Агапіта Печерського — відомого ченця-лікаря, цілителя тяжких захворювань часів Київської Русі (ХІ ст.), вважається покровителем лікарської справи в Україні.
  • 9 серпня — день Святого Пантелеймона Цілителя і великомученика, лікаря за фахом, який шанується як святий Католицькою та Православною Церквами (IV ст.).
  • 1 жовтня — день заснування Українського лікарського товариства — першої фахової організації лікарів-українців (1910).
  • 9 грудня — день відкриття Олександрівської клінічної лікарні міста Києва (1875), яка є найстарішим закладом охорони здоров’я України. У 1883 році лікарня стала клінічною базою медичного факультету Університету Св. Володимира.

Проголосувати за дату, яка вам найбільше до вподоби, можна за посиланням.

Пресслужба МОЗ