6-9 жовтня в Житомирському обласному лікувально-санаторному центрі «Дениші» проходив науково-практичний семінар «Актуальні питання виходжування новонароджених з екстремально низькою масою тіла».

6-9 жовтня в Житомирському обласному лікувально-санаторному центрі «Дениші» проходив науково-практичний семінар «Актуальні питання виходжування новонароджених з екстремально низькою масою тіла».

Семінар відбувся за сприяння Фонду Віктора Пінчука в рамках програми «Колиски надії». Нагадаємо, що ця програма реалізується в галузі охорони здоров’я і має на меті скорочення смертності новонароджених в Україні. Так, Фонд Віктора Пінчука створює на базі пологових будинків та дитячих лікарень загальнонаціональну мережу Центрів надання допомоги новонародженим «Колиски надії». Такий центр діє і в Житомирі – в обласному центрі охорони здоров’я матері й дитини, учасники се-мінару мали змогу ознайомитися з його роботою та досягненнями.
Одним із партнерів семінару була торгово-промислова компанія «Н.З.Техно», зокрема, її представниками було організовано невелику виставку сучасної медичної апаратури для транспортування та реанімації новонароджених.
Доповідачами були знані фахівці своєї справи: завідувач кафедри педіатрії Санкт-Петербурзької військово-медичної академії, заслужений лікар Росії, професор, доктор медичних наук М.П.Шаталов; лікар-реаніматолог відділення реанімації, інтенсивної терапії та хірургії новонароджених Санкт-Петербурзької міської лікарні № 1, асистент кафедри анестезіології, реаніматології та невідкладної педіатрії факультету підвищення кваліфікації та перепідготовки викладачів Санкт-Петербурзької державної педіатричної академії, кандидат медичних наук О.В. Мостовий; лікар-реаніматолог відділення реанімації, інтенсивної терапії та хірургії новонароджених Санкт-Петербурзької міської лікарні №1, асистент кафедри анестезіології, реаніматології та невідкладної педіатрії факультету підвищення кваліфікації та перепідготовки викладачів Санкт-Петербурзької державної педіатричної академії С.Л.Іванов; лікар-реаніматолог відділення реанімації, інтенсивної терапії та хірургії новонароджених Санкт-Петербурзької міської лікарні №1 К.Д.Горелик; лікар-реа-німатолог відділення реанімації новонароджених Єкатеринбурзької обласної дитячої клінічної лікарні, директор ТОВ «Медікос», асистент кафедри неонатології Уральської державної медичної академії М.Є.Пруткін; завідувачка кафедри неонатології Національної медичної академії післядипломної ос-віти ім. П.Л.Шупика, головний позаштатний неонатолог МОЗ України, професор, доктор медичних наук Є.Є.Шунько та завідувач відділення реанімації та інтенсивної терапії новонароджених обласного центру охорони здоров’я матері та дитини С.П.Лапоног.
Урочисто відкрили семінар та привітали його учасників та гостей вищезгадана Є.Є.Шунько, заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації О.М.Торбас, головний лікар обласного центру охорони здоров’я матері і дитини Ю.Р.Вайсберг, віце-президент Фонду Віктора Пінчука В.В.Вакарюк та директор ТПК «Н.З.Техно» В.О.Мітін.
-Дуже приємно, що в ці дні на житомирській землі зібралася еліта неонатології, - зазначив О.М.Торбас. – А також представники Міністерства охорони здоров’я України, Фонду Віктора Пінчука та «Н.З. Техно». Цей семінар – знак того, що Житомирщина досягла певних результатів у сфері охорони здоров’я, не без великої допомоги вчених та Міністерства охорони здоров’я. Завдяки спільним зусиллям ми сьогодні маємо обласний центр охорони здоров’я матері та дитини, яким пишаємося.
Ю.Р.Вайсберг у своєму виступі подякував керівництву Фонду Віктора Пінчука та «Н.З.Техно» за надану значну фінансову допомогу центру охорони здоров’я матері та дитини. «Ми тоді пообіцяли, що станемо піонерами в наданні сучасної медичної допомоги вагітним, матерям та новонародженим, що наші спеціалісти будуть рятувати життя дітей. Ми постаралися цієї обіцянки дотриматися – у цьому ви самі можете преконатися», - наголосив Юрій Рувімович.
-У нас багато проектів- у галузі культури, міжнародних відносин, але найбільше ми пишаємося програмою в галузі охорони здоров’я «Колиски надії», - підкреслив В.В.Вакарюк. – У нас уже приблизно 20 таких центрів, залишилося організувати ще близько десяти, щоб охопити всю Україну. Надіємося, що протягом двох років виконаємо свої зобов’язання. Житомир займає особливе місце – тутешній центр є взірцем, як це має бути.
В.В.Вакарюк виразив сподівання, що даний семінар допоможе на практиці налагодити взаємодію українських та російських вчених у боротьбі з демографічним спадом.

 

Обласний центр здоров’я