/Виступ на розширеній колегії УОЗ ОДА 

О. С. Волкова, головного державного санітарного лікаря Житомирської області/

 

Шановні колеги!

В 2008 році в області  зареєстровано 217704 випадки інфекційних захворювань. Загальна інфекційна захворюваність у порівнянні з 2007 роком зросла на 2,9% переважно за рахунок грипу, і становить 16518,8 на 100 тис. населення.

Динаміка загальної інфек-ційної захворюваності в області характеризується хвилеподібним характером. Найвищі рівні захворюваності зареєстровані в 2000, 2003 та 2005 роках.

Структура інфекційної захворюваності населення області по основних групах незмінна. На першому місці інфекції дихальних шляхів (98,2%), на другому – кишкові (1,2%), на третьому – зовнішніх покривів (0,67%), на четвертому – кровяні (0,08%).

Загальна інфекційна захворюваність без грипу та ГРЗ у звітному році перевищувала загальнообласний показник у Малинському, Овруцькому, Коростишівському районах, містах Житомирі та Бердичеві.

В 2008 році в області не зареєстровано випадків захворювання на черевний тиф (по Україні – 5 випадків), паратиф ( по Україні – 3 випадки), правець (по Україні – 17 випадків).

Знизилась захворюваність на дизентерію на 39,3%, гепатит А на 27%, гепатит В на 4 випадки, кашлюк на 62,6%.

Зросла інфекційна захворюваність на сальмонельоз на 2,6%, гастроентероколіти на 22,4%, краснуху на 40%, грип на 68,2%.

Слід відмітити, що показники захворюваності на сальмонельоз, дизентерію, гастроентероколіти, дифтерію, кір, епідпаротит, гепатити В і С не перевищують відповідні показники по Україні.

 

Аналіз епідемічної ситуації по окремих інфекціях

 

Вірусний гепатит А

Незважаючи на те, що захворюваність на вірусний гепатит А в області знизилась на 27% в порівнянні з 2007 роком, проте залишається однією з найвищих в Україні. Інтенсивний показник - 23,4 на 100 тисяч населення (по Україні 11,1). Починаючи з 2004 року, захворюваність мала тенденцію до зниження, в 2009 році прогнозується початок чергового періодичного підйому захворюваності. 

Значне зростання захворюваності вже почало відмічатися в 2008 році в Андрушівському, Володарсько-Волинському, Ємільчинському та Черняхівському районах. Враховуючи прогноз епідемічної ситуації, необхідно терміново планувати всі можливі профілактичні заходи  щодо зниження інфікування населення  з урахуванням того, що у 66,8%  випадках чинниками передачі ВГА є побутові контакти. Питання профілактики вірусного гепатиту А необхідно ініціювати для розгляду в  органах влади на місцях, в тому числі і виділення коштів для придбання вакцини проти вірусного гепатиту А  для проведення щеплень у вогнищах захворювань, а також учням 1-4 класів, учням шкіл-інтернатів, працівникам харчоблоків шкіл.

Проведений аналіз щодо захворюваності на вірусні гепатити в нашій області свідчить про їх незадовільну лабораторну діагностику. Так якщо по Україні гепатити В і С становлять 43% від загальної кількості гепатитів, то в нашій області – лише 15,8%. Слід відмітити низький показник виявлення гепатитів С у гострій фазі (виявлено лише 14 випадків гепатиту С, а гепатиту В – 44 випадки). В той же час при лабораторному обстеженні осіб груп ризику позитивних результатів на гепатит С виявлено в 1,8 рази більше, ніж на гепатит В, тобто зареєстрованих хворих на гепатит С повинно бути значно більше, ніж хворих на гепатит В.  В 2008 році незадовільно проводилась робота по обстеженню контингентів ризику на гепатити В і С в Червоноармійському, Радомишльському, Лугинському та Овруцькому районах.

Також через незадовільний санітарно-гігієнічний стан територій населених пунктів, стан водопровідних та каналізаційних споруд, обєктів підвищеного епідемічного ризику, а також недостатню санітарну культуру населення, можлива загроза ускладнення епідемічної ситуації з кишкової групи інфекцій. Тому необхідно посилити роботу медичних пра-цівників щодо профілактики епідускладнень при проведенні масових заходів (проводи, ве-сілля та інші).

 

Аналіз захворюваності на внутрішньолікарняні інфекції

В 2008 році в ЛПЗ області зареєстровано 64 випадки внутрішньо-лікарняних інфекцій проти 54 випадків в 2007 році. Із них 4 - парентеральні гепатити та 60 -  гнійно-запальні захворювання. Спалахів та групових захворювань не було. Незважаючи на вимоги наказу МОЗ № 181 та рішення селекторної наради ОУОЗ від 12.06.2008 р., ситуація із реєстрацією ВЛІ докорінно не змінилась, як і раніше, знаходиться у вкрай незадовільному стані. Жодного випадку ГСІ протягом року не зареєстровано в Андрушівському, Брусилівському, Романівському, Малинському, Лугинському, Народицькому, Олевському, Попільнянському, Радомишльському, Ружинському, Чуднівському районах, обласному стоматобєднанні. По 1 випадку зареєстровано в Баранівській, Бердичівській, Вол.-Волинській, Ємільчинській, Коростишівській ЦРЛ, Черняхівському ТМО. Вкрай незадовільно реєструються внутрішньолікарняні пневмонії. За рік встановлено цей діагноз у 2 випадках (по 1 в Баранівській ЦРЛ та ЦМЛ №1 м. Житомира). Виявлено лише 3 випадки інфекцій сечовивідних шляхів (1 – обласна лікарня та 2 у Житомирській ЦРЛ). Така низька захворюваність не відповідає дійсності і свідчить про відсутність епіднастороженості до ВЛІ та безвідповідальне відношення до проблеми профілактики госпітальних інфекцій з боку фахівців хірургічного та стоматологічного профілю. Найкраще поставлена реєстрація ВЛІ в обласній клінічній лікарні – 9 випадків, Житомирській ЦРЛ – 8 випадків, Новоград-Волинському ТМО – 8 випадків, Овруцькій ЦРЛ – 4 випадки, Коростенській ЦМЛ – 3 випадки.

В поточному році ми очікуємо подальшого зниження рівня надання медичних послуг у звязку з недотриманням вимог режимних наказів МОЗ. Так, в поточному році Бердичівська ЦМЛ запланувала обстеження 1,8% новонароджених, 1,3% вагітних. Та сама картина і по інших ЦРЛ, що не мають своїх баклабораторій.  Ситуація з виникнення ВЛІ в цих стаціонарах може погіршитись.

 

Краплинні інфекції

Серед краплинної групи інфекцій намітилась тенденція до зниження захворюваності на кашлюк, менінгококову інфекцію, майже на рівні минулого року - захворюваність на епідемічний паротит. 

Зареєстровано випадок  локалізованої форми дифтерії у дорослої особи. Хвора  щеплена в повному обсязі в дитинстві, але дані про проведення планового щеплення в 18 років відсутні. Продовжує  зменшуватись  кількість зареєстрованих носіїв, у деяких районах області не проводяться  в повному обсязі бактеріологічні обстеження ангінозних хворих, хворих з ЛОР-патологією на дифтерію.

Отже,  можна констатувати відсутність обєктивної картини епідемічної ситуації з дифтерії через погіршення роботи з імунопрофілактики (несвоєчасне проведення  планових чергових щеплень дорослому населенню) та неповний облік і проведення бакобстеження ангінозних хворих.        

В 2008  році розпочався періодичний підйом захворюваності на краснуху. Показник 14,7 на 100 тис. населення, в порівнянні з 2007  роком відбувся ріст   на 40%.

Високі показники захворюваності в Малинському (80,7), Новоград-Волинському (58,1), Чуднівському (27,5), Овруцькому (20,2) районах та місті Бердичеві (26,5).

Залишаються найвищими показники захворюваності серед дітей до року, що свідчить про відсутність імунітету у матерів (18-29 років). Проведення планових щеплень з 12-місячного віку розпочато лише з 2000 року, тому стан щепленості захворілих  дорослих незадовільний.

Захворюваність на кір носить спорадичний характер.  Враховуючи, що інфекція в Україні знаходиться на стадії елімі-нації, необхідно продовжити подальший ефективний  нагляд за кором та краснухою з обовязковим лабораторним підтвердженням випадків кору.

 

Аналіз роботи з імунопрофілактики

Станом на кінець 2008 року  область забезпечена достатньою кількістю вакцини для проведення планових щеплень населенню. Разом  з цим, протягом року вакцина надходила  нерегуляторно. В травні-липні поточного року відмічались перебої в  постачанні вакцини БЦЖ, АКДП,  проти вірусного гепатиту В, КПК, гемофільної інфекції, ОПВ, що вплинуло на своєчасність проведення щеплень дітям до року.

В поточному році збільшилась кількість відмов від щеплень більше ніж в 2 рази в порівнянні з 2007 роком.

Практично постійно  вищими за середньообласний були відсотки протипоказів у Володарсько-Волинському, Ємільчинському, Коростенському, Любарському, Чуднівському районах та містах Житомирі і Коростені.

Вищезгадані причини (несвоєчасне постачання вакцини, збільшена кількість відмов, протипоказів), а також широко розгорнута антивакцинальна пропаганда, що активізувалась  після трагічного випадку, коли смерть юнака співпала с проведеним щепленням  проти кору та краснухи,  вплинули на виконання плану проф. щеплень.

В 2008 році показники  роботи з імунопрофілактики в порівнянні з 2007 роком різко погіршились. Відсотки виконання плану профілактичних щеплень у цілому нижчі на 5-10 відсотків, серед дітей до року – на 10-15%. 

Виконання плану щеплень дітям у віці до року:

по вакцинації АКДП становить 82,4%;

по вакцинації проти поліомієліту- 81,8%;

по вакцинації проти ВГВ - 75,8%; 

проти гемофільної інфекції - 83%.

Низькі відсотки виконання даних щеплень у містах Житомирі та Коростені, Малинському, Новоград-Волинському, Коростенському та інших районах.

 

Виконання щеплень у 12 місяців:

 по вакцинації проти кору,  краснухи, епідпаротиту становить 93%. Нижчі за середньообласний показники в Андрушівському, Новоград- Волинському, Народицькому, Малинському районах та  місті Житомирі. 

Виконання щеплень дітям  у 18 місяців:

по ревакцинації АКДП - 85,9%;    

ревакцинації поліомієліту - 87,2%;

ревакцинації проти гемо-фільної інфекції - 77%.

Незадовільні показники в містах Бердичеві та Житомирі, Андрушівському, Малинському, Радомишльському, Народицькому та Романівському районах.

 

Виконання плану профщеплень іншим віковим категоріям населення

Незрозумілими є недостатні показники  виконання плану при задовільних  середньообласних (97-99%)  та достатньої кількості вакцини протягом року в деяких районах області та можуть свідчити про незадовільну організацію роботи щодо цього питання та інші проблеми. Недостатньо виконаний план:

 по ревакцинації  АДП в 6 років у Володарсько-Волинському, Ружинському, Черняхівському, Олевському районах, містах Бердичів та Коростень;

по ревакцинації проти по-ліомієліту в 6 років в Малинському, Андрушівському районах та  місті Бердичеві ;

по ревакцинації проти кору, краснухи, епідпаротиту в Андрушівському, Попільнянському, Малинському, Народицькому районах;

по ревакцинації АДП-м та поліомієліту  в 14 років в Романівському, Андрушівському, Брусилівському, Малинському районах;

по ревакцинації АДП-м в 18 років у Ружинському, Лугинському, Ємільчинському, Романівському,  Житомирському та Андрушівському районах;

по ревакцинації проти краснухи  в 15 років в Ружинському, Лугинському, Народицькому, Брусилівському, Малинському, Радомишльському, Червоноармійському районах та в  місті Бердичеві;

по ревакцинації проти паротиту в 15 років в  Андрушівському, Баранівському, Романівському, Лугинському, Малинському, Попільнянському, Радомишльському, Ружинському, Червоноармійському районах та місті Коростені;

по ревакцинації дорослого населення в Радомишльському, Романівському, Черняхівському та Житомирському районах. 

Стан дотримання  холодового ланцюга при зберіганні та транспортуванні бакпрепаратів.

Не  забезпечені холодильниками для зберігання вакцини 2 щеплювальні пункти  (0,16%): ФП с. Котівка і ФП с. Макалевичі Радомишльського району.  Зіпсовано 24 холодильники (1,9%) в таких районах: в Брусилівському - 2, Романівському – 5, Ємільчинському – 2, Коростенському – 1, Лугинському - 1, Новоград-Волинському – 4, Овруцькому – 3, Черняхівському – 6. Закуплено нових холодильників – 61, що практично в 3 рази більше  ніж за минулий рік, це свідчить про деяке покращення стану холодового ланцюга.

Отже  проблеми, що виникли в роботі з імунопрофілактики вже сьогодні можуть призвести до погіршення епідемічної ситуації щодо окремих інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики. Нагадаю, що в 2007 році  в місті Житомирі був зареєстрований летальний випадок захворювання на правець молодого чоловіка, у якого були відсутні дані про проведені щеплення. В 2008 році вже зареєстрований випадок дифтерії також у молодої особи, щепленої в повному обсязі в дитинстві, але дані про проведення планового щеплення в 18 років відсутні. В 2008 році  у віці до року померла від кашлюку нещеплена дитина.

З метою оптимізації заходів імунопрофілактики та забезпечення епідемічного благополуччя в області необхідно:

1. Розгорнути широку просвітницьку, розяснювальну діяльність через педіатричну мережу, засоби масової інформації,  щодо необхідності проведення профілактичних щеплень.

2. Посилити відповідальність медичних працівників ЛПЗ за достовірність обсягів та якісне проведення профілактичних щеплень, яке базується:

- на суворому дотриманні температурних режимів зберігання вакцини в ЛПЗ, використанні лише якісних (за термінами і температурним режимом зберігання) вакцин; 

- на ретельному відборі вікових груп дітей за станом здоровя для проведення планових профілактичних щеплень;

- на жорсткому дотриманні термінів проведення профілактичних щеплень дітям окремих вікових груп згідно з Календарем за відсутності медичних протипоказів;

- на забезпеченні вимог медичного спостереження за щепленими особами у найближчий час після проведення  щеплення та надання рекомендацій щодо поведінки при можливих післявакцинальних  реакціях чи ускладненнях, реєстрації ПВР та ПВУ, їх розслідуванні згідно з вимогами наказу №48;

- продовжити контроль за зберіганням вакцини проти кору та краснухи.