Дитяча обласна лікарня відне-давна поповнилася новим обладнанням - операційним столиком фірми „Жираф”. Як повідомив завідуючий хірургічним відділенням №1 дитячої обласної лікарні Петро Степанович Русак, ця апаратура - єдина такого роду. Вона дозволяє забезпечити енергозбереження новонародженої дитини в доопераційному періоді, під час оперативного втручання та в ранньому післяопераційному періоді. Тож актуальність придбання цього обладнання – надзвичайна.

 

- Адже дитина, перебуваючи на операційному столі півтори-дві години, втрачає енергію через операційне поле, голе тіло, - розповів Петро Степанович. – Нове ж облаштування дозволяє в автономному режимі, підтримуючи певну температуру, проводити й транспортування, й операції, й післяопераційний моніторинг. Більше того – контролюються всі життєво важливі показники. Тобто, якщо навіть після операції щось станеться – інформація записується й ми можемо ситуацію відслідкувати.

Надто важливе придбання цієї апаратури з огляду на зниження кількості випадків післяопераційної смертності загалом та новонароджених зокрема. Крім того, при здійсненні оперативного втручання суттєво зменшується тривалість операції. Якщо раніше на звичайних операційних столах – а вони для новонароджених не пристосовані – серйозна операція тривала й до двох із половиною годин, то зараз хірурги дитячої обласної лікарні „виграють” добру годину.

- Я працюю вже тридцять сім років, - поділився лікар-хірург Борис Антонович Мельник. - Тож кому, як не мені, судити про рівень і можливості цієї апаратури. Як мовиться, дай, Боже, кожній лікарні таку мати. От на старому операційному столі як працювали – й низький він був, і припікало, бо ж обігріти дитинку треба – а маленьке трошки охолоне й не треба вже йому ніякої операції. А цей апарат – казка. За його допомогою працювати приємно й зручно. Й головне – сприяє кращому результату.

Вартість нового обладнання – близько двохсот тридцяти тисяч гривень. Та як запевнили спеціалісти, воно того варте.

- Саме завдяки розумінню управління охорони здоровя облдержадміністрації, керівники якого зуміли донести необхідність та важливість придбання цієї апаратури до голови облдержадміністрації, за активної підтримки головного лікаря нашого закладу Віктора Федоровича Марченка, ми одержали таке цінне обладнання, - наголосив заступник головного лікаря закладу з хірургічної роботи Микола Дмитрович Бобер. – Значення ж його - неоціненне. Й не лише для роботи лікарів-хірургів, а й – у першу чергу – для збереження життя, повернення здоровя наших маленьких пацієнтів.

Нове облаштування задіяне вже з грудня минулого року. Тож спеціалісти встигли його випробувати. За цей час прооперовано одинадцять дітей із серйозними вродженими патологіями – діафрагмальною килою, непрохідністю кишківника, заворотом, спонтанним пневмотораксом. Якщо ці вади не усунути – дитинка помирає.

- Ми робимо зараз, фактично, всі види операцій, крім пересадки органів та усунення вад серця, - зауважив П.С.Русак. – Можемо проводити й складні операції на черепно-мозковій коробці. Не в кожній області (а то й регіоні) – тим більше при відсутності академічної науки, тобто медінституту – здійснюється це. Ми маємо гарні стосунки зі столичними спеціалістами – свого часу навчилися у них, а тепер співпрацюємо, допомагаємо один одному. Такий тандем науки та практичної охорони здоровя дає гарні результати.

Так, атрезія стравоходу оперується в декількох областях, в дитячій же обласній лікарні цим прекрасно займається Ігор Манулійович Вишпінський, оперативні втручання на черепно-мозковій коробці здійснює Микола Семенович Федурко, в черевній порожнині – Петро Степанович Русак, на нирках, сечоводі та сечовому міхурі – Дмитро Володимирович Шевчук, торакальними проблемами займається перспективний молодий завідуючий хірургічним відділенням № 2 Віталій Ростиславович Заремба (віднедавна – обласний позаштатний дитячий хірург).

- Команда у нас гарна, апаратура відмінна, розуміння керівництва чудове, - відзначив Петро Степанович. – Тож я переконаний, що в своїй роботі ми нікого не підведемо. Адже йдеться про найдорожче – життя нашого майбутнього.