На базі Житомирського інституту медсестринства відбулася ендокринологічна конференція на тему „Рак щитовидної залози. Ситуація в Україні та Житомирі. Сучасна діагностика та лікування”.

 За свідченням спеціалістів, Житомир займає одне з перших місцьУкраїни за кількістю ракових захворювань, у тому числі – повязаних зі щитовидною залозою. Дослідження останніх років показали, що достатнє забезпечення організму йодом дозволяє знизити ризик розвитку більш складних та динамічних форм ракових пухлин у щитовидній залозі. Як зауважив професор Сергій Макарович Черенько, основними групами ризику йододефіциту та його наслідків є жінки та діти, оскільки в першу чергу дисфункція щитовидної залози впливає на формування плода, а також на розвиток розумових та фізичних здібностей у перші роки життя дитини.

- Серед населення України зафіксовано 1,7 мільйонів випадків патології щитовидної залози. Однак ця цифра значно більша, - наголосив, зокрема, він. - Адже більшість українців не звикли регулярно обстежуватися в ендокринолога, а симптоми збільшення щитовидної залози дуже легко сплутати з іншими захворюваннями. Проблема йодного дефіциту займає третє місце в списку майже сорока найбільш розповсюджених неінфекційних захворювань. Близько мільярда жителів земної кулі страждає від захворювань, повязаних із йододефіцитом. Його наслідками є безпліддя, невиношування вагітності, мимовільні аборти, мертвонародження, кретинізм та вади розвитку у новонароджених. В Україні в 2007 році кількість мертвонароджених дітей в порівнянні з 2006 роком збільшилася на 25%, близько 20% українських сімей безплідні.

Загалом же учасники зібрання ознайомилися не лише зі статистикою захворювання, але й дослідженнями щодо методів його раннього виявлення, нових удосконалених підходів у лікуванні. На їх переконання, проведення подібних заходів має велике значення, адже не у кожного лікаря є можливість взяти участь у конференціях та семінарах, які відбуваються в столиці. Тому наразі доцільно проводити їх безпосередньо на місцях, аби ознайомити медичних працівників з новими методами лікування, діагностики, проблемними питаннями, які постають нині перед службами.

- Такий захід важливий не лише для ендокринологів, але й терапевтів, сімейних лікарів, - відзначила обласний позаштатний ендокринолог Вікторія Павлівна Стаховська. – Адже проблема, яку порушують сьогодні, стосується щитоподібної залози, ускладнень цукрового діабету, зокрема, синдрому діабетичної стопи. Два діаметрально протилежних питання зачіпають абсолютно різні медичні проблеми, але їх обовязково треба нагадати всім лікарям різних профілів – в тому числі й хірургам, які тут присутні. Це насамперед питання уваги до пацієнтів із даними проблемами – раннього виявлення, правильної тактики лікування, профілактики цих станів. Про це повинні знати всі лікарі, аби вони могли попередити як розвиток важких ускладнень діабету, так і можливих проблем щитоподібної залози.

Учасники конференції засвідчили, що питання актуальне для всієї України. Але, зважаючи на те, що наша область зазнала наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, для нас воно загострене особливо. Щороку у нас реєструється пятдесят-шістдесят нових пацієнтів, хворих на рак щитоподібної залози.

- Тому для нас важливе життя кожної людини, - наголосила В.П.Стаховська, - адже від раннього виявлення залежить благополуччя в подальшому житті. Ми сьогодні можемо з упевненістю сказати, що ті люди, в яких ми вчасно виявили це захворювання, врятовані. Вони зараз можуть повноцінно жити.

Детально зупинилися учасники конференції на обговоренні проблеми діабетичної стопи. Вони зійшлися на єдиній думці про її актуальність у першу чергу в звязку з тим, що важким результатом є ампутація кінцівок. А це – не лише медичні, але й соціальні наслідки. Тому  як правильно діяти, аби попередити таку загрозливу ситуацію при цукровому діабеті, й визначили для себе за мету учасники зібрання.

- Участь у таких конференціях надзвичайно важлива. Адже тут ми отримуємо нову інформацію, яка допомагає нам у лікуванні пацієнтів, - поділилася сімейний лікар СА ЗПСМ села Рея Бердичівського району Світлана Михайлівна Прищепа. – В тій чи іншій галузі медицини мало не щодня зявляється якась новинка. Тож завдяки таким заходам ми не відстаємо від досліджень науковців. Хоч і працюємо часто в далеких глухих селах.

- Кількість хворих у порівнянні з минулими роками має тенденцію до збільшення, - додала дільничний терапевт сіл Хажин, Радянське, Низгірці Бердичівського району Людмила Григорівна Бондаренко. - Можна, напевно, повязати це з нестабільністю, нервовими стресами, неправильним способом життя. Дуже велику роль відіграє соціальний фактор. Зростає й група ризику. Так, якщо людина має гіпертонію, стенокардію – це сприяє виникненню цукрового діабету. Тому важливе завдання для нас - достукатися до свідомості кожної людини, щоб хоч раз у рік вона пройшла відповідне обстеження. Це – єдиний спосіб виявити захворювання в ранніх формах. Тоді проблем із подальшим лікуванням буде менше, а ускладнень, якими й небезпечний цукровий діабет, вдасться уникнути.

 

Сторінку підготувала Вікторія Паламарчук.