В обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом відбулося засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу. Участь у зібранні взяли представники не лише медичної галузі, але й освітяни, керівники благодійних та громадських організацій, які безпосередньо причетні до подолання проблеми поширеності цієї хвороби.

Завданням засідання його учасники визначили забезпечення впродовж 2009 року координації діяльності та методичного керівництва з профільного питання неурядових та громадських організацій, які входять до складу ради. Для цього було розглянуто та опрацьовано спільну угоду, за якою робота з подолання поширеності та розповсюдженості ВІЛ-інфекції проводитиметься в тісній взаємодії та співпраці.

Як повідомив головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Якович Галінський, наразі закінчилася національна програма, яка реалізовувалася впродовж 2004-2008 року. Її основна мета зводилася до того, щоб стабілізувати епідситуацію в Україні по поширеності та розповсюдженості ВІЛ-інфекції.

- На жаль, ми сьогодні не можемо констатувати той факт, що нам це вдалося, - наголосив Юрій Якович. – Так, до 2008 року поширеність ВІЛ-інфекції на території нашої області становила від 41 до 90 випадків на 100 тисяч населення. За минулий же рік цей показник сягнув цифри 97,5. Сьогодні кожен пятий інфікований не знає про свій стан.

Кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, як і померлих від цієї хвороби, щороку збільшується. За розподілом ВІЛ-інфікованих на території області найбільші показники мають міста Житомир, Коростень, Новоград-Волинський та Бердичів, Коростишівський та Житомирський райони. Серед шляхів передачі тенденції до збільшення нині набуває статевий. Тому, за переконанням спеціалістів центру, свої дії треба насамперед скоординувати саме на зменшення цього показника.

Найпершим завданням учасники зібрання визначили попередження поширеності ВІЛ/СНІДу. За кількістю обстеженого населення наша область посідає перше місце в Україні. Так, протягом минулого року було обстежено вісімдесят шість тисяч осіб. Але, як слушно зауважив Ю.Я.Галінський, усі вони належать до категорії обовязкового обстеження – вагітні, медичні працівники за характером їх діяльності тощо. Й лише близько чотирнадцяти відсотків із числа усіх обстежених належать до групи ризику. Тобто проблема – перш за все – в соціально-негативних явищах суспільства. Тому над ними для первинної профілактики й необхідно найбільше працювати.

- Ми проводимо з вами багато заходів, - констатував Юрій Якович. – Але – переважно до, як мовиться, якихось дат. Хотілось би сьогодні, з огляду на показники, щоб наша робота не ставала епізодичною. Ми повинні щодня разом – й з урядовими, й неурядовими організаціями - плідно працювати, більш активно  використовувати у роботі, напрацювання не лише місцевих, але й інших загальноукраїнських організацій. Тож сьогодні ми й зібралися з вами, щоб спільно визначити, де треба найбільше акцентувати нашу увагу для того, щоб стабілізувати ситуацію з поширеністю ВІЛ/СНІДу. Й сподіваюся, що ми прийдемо до спільної думки, як проводити цю пропаганду. Сьогодні треба робити тільки от такий спільний підхід до здійснення масової профілактики. Й обовязково такі заходи повинні мати координуючу роль.

Тож результатом зібрання й стало укладання угоди про спільну працю. Адже це болить кожному з нас – це болить усім. А якщо до справи візьмемося разом – це принесе лише позитивні результати. 

 

Вікторія Паламарчук