Липень – місяць поінформованості про ювенільний артрит. Ювенільний ідіопатичний артрит є найпоширенішим дитячим ревматичним хронічним захворюванням, що характеризується хронічним перебігом, прогресуванням змін у суглобах, інвалідизацією хворих.

2023_06_30_01

1 липня – Всесвітній день боротьби проти бронхоектатичної хвороби. Започаткований з ініціативи Фонду ХОЗЛ (США), Європейського пульмонологічного фонду. Бронхоектатична хвороба найчастіше виникає у дітей до 2-5 років. Здебільшого початок хвороби пов’язують з перенесеною у перші місяці життя пневмонією, з наступними частими ГРВІ, бронхітами, кором, кашлюком. Профілактика бронхоектатичної хвороби полягає в запобіганні і своєчасному правильному лікуванні гострих інфекційних процесів органів дихання у дітей. Запобігти загостренню хвороби допоможе сезонна вакцинація проти грипу.

4 липня – День судового експерта України. Встановлений Указом Президента України від 10 червня 2009 року № 424/2009. Через війну навантаження на судово-медичних експертів збільшилося в рази. Це створює нові виклики в роботі судмедекспертів: випадки воєнних злочинів повинні бути належно задокументовані для забезпечення подальших розслідувань у національних та міжнародних судах і трибуналах.

6 липня – Всесвітній день боротьби з зоонозами. Відзначається з 2007 року на вшанування внеску у боротьбу з зоонозами видатного французького мікробіолога Луї Пастера, який саме 6 липня 1885 року успішно ввів першу вакцину проти сказу. Термін «зоонози» вперше був використаний на початку 20 століття для опису хвороб, які можуть передаватися від тварин до людини. Зоонози становлять значну загрозу для здоров’я населення, спричиняючи спалахи серйозних захворювань, таких як пташиний грип, гарячка Ебола, COVID-19 тощо.

22 липня – Всесвітній день мозку. Відзначається з 2014 року з ініціативи Всесвітньої федерації неврології. Тема 2023 року – «Здоров’я мозку та інвалідність: не залишайте нікого позаду» наголошує на важливості покращення доступу до медичної допомоги для людей, які мають інвалідність через порушення роботи мозку.

23 липня - Всесвітній день боротьби з синдромом Шегрена. Відзначається у день народження Хенріка Шегрена – шведського офтальмолога, який вперше в 1933 році виявив цю хворобу. Синдром Шегрена – аутоімунне системне захворювання сполучної тканини з переважним ураженням залоз зовнішньої секреції, при цьому в процес можуть залучатися внутрішні органи. Частіше хворіють жінки у віці від 40 до 60 років, також цей синдром може зустрічатися у дітей.

24 липня – Міжнародний день турботи про себе (або Міжнародний день самодопомоги). Відзначається з 2011 року. ВООЗ визначає самодопомогу як здатність окремих людей, сімей та громад самостійно або за підтримки медичних працівників зміцнювати здоров’я, запобігати хворобам, підтримувати нормальний стан організму.

25 липня – Всесвітній день запобігання утопленням. Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 75/273 у 2021 році. Утоплення – це гострий патологічний стан, що розвивається внаслідок випадкового або навмисного занурення у воду чи інші рідини, з подальшим виникненням ознак дихальної недостатності через потрапляння рідини в дихальні шляхи. Найпоширенішою причиною утоплення є недотримання правил безпечної поведінки громадянами, зокрема, купання в необладнаних для цього місцях та переоцінка власних можливостей.

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами. Відзначається у день народження Баруха Блумберга, який відкрив вірус гепатиту В та розробив першу вакцину проти гепатиту В. Вперше відзначався 1 жовтня 2004 року як Міжнародний день поширення інформації про гепатит С, у 2008 році Всесвітній альянс з гепатитів оголосив 19 травня першим глобальним Всесвітнім днем боротьби з гепатитами, а 2010 року було прийнято резолюцію про зміну дати на 28 липня. Тема 2023 року «Ми не чекаємо» закликає до прискорення зусиль з ліквідації гепатиту.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради.