28 червня 2023 року під головуванням першої заступниці начальника Житомирської ОВА Наталії Остапченко відбулося перше засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Житомирській ОВА.

2023_06_29_01

Так, учасники засідання обговорили проблемні питання внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають на території Житомирщини, стан надання гуманітарної допомоги населенню, яке постраждало внаслідок підриву Каховської ГЕС, та стан евакуації із зон підтоплення до населених пунктів на території області, а також розглянули питання підтримки ментального здоров’я населення Житомирської області та ВПО, заходи оперативного реагування на забезпечення потреб цивільного населення та його соціально-психологічну підтримку.

2023_06_29_02

«Початок нашої роботи у такому форматі спрямований передусім на підтримку цивільного населення, що є важливим аспектом у ситуаціях конфліктів, природних катастроф, гуманітарних криз та інших надзвичайних ситуацій.

Особливо актуальним усе це є в умовах сьогодення, коли ми повсякчас мусимо оперативно реагувати на виклики, пов’язані з бойовими діями у низці регіонів нашої країни, вчасно та у повному обсязі реагувати на екологічні катастрофи, спричинені діями держави-терориста», – зазначила Наталія Остапченко.

2023_06_29_03

Крім того, учасники засідання розглянули питання утворення Координаційних центрів підтримки цивільного населення при міських, селищних, сільських радах.

Нагадаємо, що у Житомирській області з початку бойових дій знайшли прихисток понад 115 тисяч вимушених переселенців. На сьогодні в області фактично проживають майже 64,6 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Довідково. Координаційний центр підтримки цивільного населення є консультативно-дорадчим органом при обласній, Київській та Севастопольській міській державній (військовій) адміністрації, який утворюється для підтримки та координації надання допомоги населенню, постраждалому внаслідок збройного конфлікту, зокрема, внутрішньо переміщеним особам, ветеранам війни, особам з інвалідністю внаслідок війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалим учасникам Революції Гідності, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, іншим постраждалим особам, забезпечення ефективної взаємодії між органами виконавчої влади, правоохоронними та іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями, організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів, волонтерами, представництвами в Україні міжнародних гуманітарних організацій під час вирішення питань щодо соціального захисту, забезпечення житлом та зайнятості постраждалого населення, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги постраждалому населенню.

Житомирська ОВА