Нові державно-будівельні норми (ДБН) передбачають, що пацієнти в лікарнях розміщуватимуться в просторих одно- або двомісних палатах, які будуть обладнані душем та вбиральнею. Окремо будуть облаштовані приміщення для відпочинку членів родин, які перебувають із пацієнтом.

2023_03_02_01

Біля головного входу медзакладу розташовуватимуться паркомісця для людей з інвалідністю. На території лікарні мають зʼявитися паркомісця для автомобілів, велосипедів, мотоциклів, а також електрозарядні пристрої для електромобілів.

Також суттєвий акцент зроблено на інклюзивність всіх приміщень лікарні та її території загалом. Будівлі проєктуватимуться з урахуванням принципів безбарʼєрності, з широкими коридорами та дверними отворами, облаштовуватимуться системами навігації, в тому числі з аудіопокажчиками. Для потреб маломобільних груп населення будуть облаштовані окремі санітарно-гігієнічні приміщення.

Оновлені ДБН «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» набрали чинності 1 березня цього року. Зміни стосуватимуться як будівництва нових лікарень, так і реконструкції вже наявних медзакладів. Норми розповсюджуватимуться на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та в окремих частинах на реставрацію.

«За рік війни окупанти чи не щодня цілили в наші лікарні та амбулаторії. За цей час вони пошкодили 1 151 обʼєкт медзакладів. Ще 174 обʼєкти медзакладів зруйновано вщент, їх доведеться відбудовувати з нуля. Ми маємо все відбудувати в рази краще, ніж було, за кращими світовими зразками. Нові ДБН – перший крок до створення медзакладів нового рівня. Це зміни, які дозволять покращити якість надання медичної допомоги пацієнтам та значно поліпшать умови перебування пацієнтів у лікарнях», – розповів Віктор Ляшко.

Міністр охорони здоров’я зазначив, що нові державно-будівельні норми направлені не лише на покращення комфорту пацієнтів, а й на поліпшення умов роботи медиків. Зокрема, для них буде передбачено зручні кімнати для повноцінного відпочинку.

Зміни також торкнуться проєктування відділень – вони більше не будуть хаотично розкидані по лікарні, а розташовуватимуться відповідно до того, наскільки вони взаємоповʼязані одне з одним. Це суттєво вплине на час та зручність доставки пацієнта. Окрім того відділення невідкладної допомоги буде повністю адаптовано до міжнародних норм планування відділень «emergency».

Під час розробки ДБН «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» були використані ідеї таких всесвітньо відомих стандартів, як TAHPI «Total Alliance Health Partners International», IHFG «International Health Facility Guidelines» та інші.

Довідка:

Нова редакція ДБН В.2.2-10:2022 «Заклади охорони здоров’я. Основні положення» розроблена робочою групою в умовах воєнного стану за спрощеною процедурою. До її складу увійшли представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Бюро ВООЗ в Україні, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Державної служби з надзвичайних ситуацій, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва», Національного авіаційного університету, наукових інститутів, технічних комітетів та громадських організацій людей з інвалідністю, зокрема – ГО «ЕАЦ “Медичний конструктор”», ГО «Безбар’єрність», ГС «ВГО «НАІУ», ГО «Всеукраїнський центр туризму осіб з інвалідністю».

Пресслужба МОЗ