Із навчальною метою

Минулий тиждень для Житомира ознаменувався подією міжнародного масштабу. З 27 листопада по 1 грудня на базі Житомирського обласного перинатального центру відбулися навчальні семінари та практичні тренінги для пренатальних діагностів й анестезіологів. Захід відбувся за участі фахівців із університетської клініки м. Бонн (Німеччина).

2012_12_06_03

Проект був організований за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства», Національної академії медичних наук України та за фінансової підтримки МБФ «Фонд економічних реформ України». Представники цих організацій відвідали урочисте відкриття тренінгу.

- Цей семінар цікавий тим, що поєднує як теоретичну, так і практичну складову. Знання, отримані протягом п’яти днів, дозволять нашим фахівцям підвищити свій професійний рівень та впровадити у світову практику надання перинатальної допомоги у своїх медичних закладах, - зауважив керівник Національного проекту «Нове життя» Віктор Сірман.

2012_12_06_04

Участь у лекційно-практичних заняттях взяли понад 100 медиків зі всієї України. Під керівництвом завідувача кафедри й директора клініки акушерства та гінекології Університетської клініки м. Бонн, провідного спеціаліста Німеччини в галузі пренатальної діагностики та медицини плоду, професора Ульріха Гембруха займалися акушери-гінекологи, неонатологи, діагности. Викладачем блоку анестезіології та інтенсивної терапії став доцент Стефан Вебер – провідний фахівець з питань інтенсивної терапії та анестезіології в акушерстві, гінекології та медицині плоду.

Ірина Чибісова – керівник відділу акушерсько-гінекологічної допомоги Управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України нагадала присутнім, що залучити іноземних спеціалістів до співпраці вдалося завдяки підписанню тристороннього меморандуму про партнерство у сфері навчання медичних працівників перинатальних центрів, що вже відкрилися та заплановані до відкриття. Документ був підписаний у червні цього року між Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством охорони здоров’я Німеччини та державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України.

2012_12_06_05

- Завдяки меморандуму кожен із вас має можливість навчатися не лише у нашій країні, а й протягом 3-х років пройти стажування у Німеччині. На сьогоднішній день у межах проекту вже відібрано 12 чоловік, які найближчим часом почнуть навчатись у клініках наших закордонних партнерів. На їх місці може бути кожен із присутніх на сьогоднішньому заході. Тому я прошу, щоб ви свої пропозиції щодо результатів тренінгу подавали до МОЗ, а все, що ви робите, робили із любов’ю. Тоді результати найкращі, - сказала пані Ірина.

Крім того у відкритті семінару взяли участь представник Посольства Федеративної Республіки Німеччина Михайло Лещенко, президент МБФ «Фонд економічних реформ України» Любов Рудюк, перший заступник голови державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Микола Стеблинський, який звернув увагу присутніх на особливий інтерес до покращення перинатальної допомоги з боку уряду і наголосив, що з ініціативи Президента України фінансування галузі в цьому році збільшилося у 4 рази.

2012_12_06_06

- За останні кілька років Житомирщина стала тим регіоном, який показує яскравий приклад впровадження перинатальних технологій. Житомирський обласний перинатальний центр варто відвідати, щоб побачити і зрозуміти, що таке командний дух, командна робота, й найголовніше – що таке результат. А він є, бо жінки і з інших областей із задоволенням їдуть народжувати у Житомир. Сьогоднішній, вже другий за рахунком тренінг, можливо буде трохи специфічним через те, що ми намагаємося поєднати дві лікарські спеціальності в межах одного заходу. Але я впевнений, що бажаного результату все ж буде досягнуто, - підсумував головний акушер-гінеколог МОЗ В’ячеслав Камінський. - Перший навчальний захід відбувся одразу після підписання тристоронньої угоди на базі Дніпропетровського перинатального центру. Під час нього українські медики поспілкувалися із франкфуртськими (Німеччина) колегами проф. Франком Льовеном (акушер-гінеколог) та проф. Рольфом Шльоссером (неонатолог), - нагадав він.

Підтримав В’ячеслава Володимировича начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Торбас:

- Коли Україна стала незалежною, нас було 52 мільйони. Зараз озвучують іншу цифру – 46 мільйонів. На жаль, на Житомирщині смертність перевищує народжуваність. І тому ваша робота так потрібна – не лише в межах нашої області, для усієї держави важливо, аби нове покоління з’являлося на світ здоровим.

За словами головного лікаря Житомирського обласного перинатального центру Юрія Вайсберга, проводити у себе захід такого рівня – це велика честь, адже Житомирщина була обрана серед десятка інших областей:

- Якщо нам довірили приймати семінар такого рівня, значить наш заклад достойний цього. Але жоден найкращий центр, із чудовими ремонтами і сучасною технікою не зможе надати кваліфіковану допомогу без досвідчених і освічених фахівців. Тому навчання і постійне вдосконалення завжди будуть актуальними для нас.

Юлія Дідковська