14 листопада – Всесвітній день 

боротьби з цукровим діабетом

В обласній консультативно-діагностичній поліклініці обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського стало вже традицією до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом проводити інформаційну акцію не лише для людей, котрі його мають, але й для тих, хто хоче більше дізнатися про це захворювання.

2012_11_15_01

 

- Кожен бажаючий може прийти до нас і перевірити рівень глюкози в крові, аби визначити перш за все для себе, чи має він цукровий діабет, - розповіла обласний позаштатний ендокринолог, завідуюча відділення ендокринології з центром діабетичної стопи обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Вікторія Павлівна Стаховська. – Більше того, у нас зараз є унікальна можливість перевірити навіть фактори ризику виникнення цукрового діабету – одночасно з вимірюванням рівня глюкози в крові ми здійснюємо й вимірювання маси тіла, об’єму талії, а також відразу ж проводимо відповідне тестування для визначення ступеня ризику виникнення цукрового діабету в майбутньому. Акція, як бачите, актуальна: лише за перші півгодини її проведення до нас звернулася досить чимала кількість людей – обстежені вже близько 50 осіб. Минулого року під час такої ж акції обстежилися понад 200 відвідувачів – виявили й людей із цукровим діабетом, і тих, хто мав високу вірогідність цього захворювання.

2012_11_15_02

Загалом, за словами, В.П.Стаховської, в Житомирській області зареєстровано понад 31 тисячу хворих на цукровий діабет. На жаль, кількість людей, у котрий виникає це захворювання, зростає. Кожні ж 10-15 років ця цифра подвоюється.

2012_11_15_03

- До того ж, незважаючи на велику кількість випадків явного діабету, завжди на одного виявленого хворого припадає щонайменше двоє осіб, котрі й не підозрюють про існування своєї хвороби. Тому тема боротьби з цукровим діабетом нині надзвичайно актуальна, - зауважила Вікторія Павлівна. - Причин же виникнення цього захворювання дуже багато. Зокрема, факторами ризику є надмірна маса тіла, гіподинамія, спадковість тощо. Тож для того, щоб виявити діабет вчасно, ми закликаємо всіх людей перевірити рівень глюкози в крові. В протилежному випадку – при невчасному його виявленні – доводиться часто констатувати захворювання вже на стадії різних ускладнень. А їх, звісно, лікувати набагато важче, ніж попередити. Саме це й було нашою метою, головним завдання цієї акції: свочасно виявити не лише діабет, а й навіть ризики його виникнення та попередити людину про можливі шляхи вирішення цієї проблеми – донести інформацію до всіх, хто небайдужий до свого здоров’я. А далі кожна людина має право вибору шляхів і методів, як подбати про своє здоров’я та забезпечити профілактику цього захворювання.

2012_11_15_04

До речі, дата Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом обрана світовою громадськістю не випадково – це день народження видатного вченого Ф.Г.Бантінга, котрий винайшов інсулін. До 1923 року люди, котрі хворіли на діабет першого типу, на жаль, помирали.

- Після 1923 року почалась нова ера в лікуванні діабету – ера надій, сподівань і реальних успіхів. І незважаючи на те, що на сьогодні ще поки не знайшли остаточно ліків для лікування захворювання, наша наука й світова спільнота не стоять на місці – наука завжди в пошуку. Ми сподіваємося, що в майбутньому все-таки винайдуть універсальні ліки, які зможуть призвести до одужання людей із діабетом. Ми ж подібними акціями хочемо привернути увагу громадськості до тих проблем, які можуть виникнути внаслідок розвитку цукового діабету. Ускладення ж його досить серйозні – від втрати зору до ампутації нижніх кінцівок, й, звісно, гострої й постійної необхідності такого методу лікування, як гемодіаліз. Це термінальні, кінцеві й неприємні наслідки цукрового діабету. Але у нас наразі є всі можливості для того, щоб попередити розвиток таких загрозливих для життя станів.

2012_11_15_05

Тож, за словами лікаря, людина, й не знаючи про те, що має це захворювання, але відчувши його «перші дзвіночки», тобто перші симптоми, повинна запідозрити про біду – відтак звернутися до лікаря.

- Ми спрямовуємо кожного (не лише тих, хто прийшов до нас під час сьогоднішної акції) звернути увагу на такі явища, як спрага, сухість у роті, свербіння шкіри, свербіння статевих органів, якісь гнійничкові прояви на шкірі, наявність цукрового діабету у близьких родичів (маю на увазі розвиток цукрового діабету ІІ-го типу, де фактор спадковості відіграє певну роль), - наголосила В.П.Стаховська. - Якщо люди дбають про себе, вони мають пройти обстеження і визначити, наскільки великий чи низький у них ризик виникнення діабету. Це стосується й жінок, котрі народжували дітей вагою понад 4,5 кілограми, й людей із підвищеним артеріальним тиском. Та й загалом кожна свідома людина повинна піклуватися про своє здоров’я, періодично проходити профілактичні огляди (це звичайні й абсолютно прості у своєму виконанні обстеження, які проводяться в будь-якій поліклініці) та слідувати пропозиціям і рекомендаціям лікарів. А людям із цукровим діабетом ми бажаємо взяти його під контроль – для того, щоб сам діабет не взяв під контроль людину.

Вікторія Паламарчук