Принаймні в цьому переконана завідуюча фельдшерським пунктом у селі Ходорівка, що в Червоноармійському районі, Людмила Григорівна Загурська-Андрієнко. Адже щодня до сільського медичного закладу звертається до трьох десятків мешканців Ходорівки. Нещодавно ж їх вітали зі святом – приміщення фельдшерського пункту після проведеного ремонту урочисто ввели в експлуатацію.


2012_10_25_01

Для здійснення цих робіт за рахунок державної субвенції надійшли сто тисяч гривень. Тож коштів вистачило й для заміни вікон, й утеплення фасаду, проведення внутрішнього ремонту, встановлення насосної станції, облаштування водопостачання та водовідведення.

- Тобто сьогодні фельдшерський пункт відповідає всім стандартам сучасності, – запевнила завідуюча. – А це потрібно, в першу чергу, самим мешканцям села. І я Вам скажу, що роботи в сільського медпрацівника чимало! Ви ж загляньте в журнал відвідування – протягом дня звертається сюди по 25-30 чоловік. Бачите, в селі мешкають переважно люди похилого віку, тож і приходять – хтось тиск виміряти, іншому виконати призначення лікаря тощо. Все-таки потрібен медичний заклад у селі – вони прийдуть сюди, хоч побачать один одного, почують добре слово поради – й уже раді цьому!

- Ще до виділення державної субвенції в 2010  році ми з громадою перекрили дах на фельдшерському пункті і побудували приміщення для зберігання палива, - додав сільський голова села Тетірка (до сільської ради якого входить і Ходорівка) Владислав Владиславович Загурський. – До роботи залучали й працівників фельдшерського пункту, сільської ради та соціальної сфери, й молодь, яка допомагала в благоустрої території.

Загалом же, за словами головного лікаря Червоноармійської ЦРЛ Тараса Дмитровича Собка, цього року у восьми закладах первинної медико-санітарної допомоги району здійснюються (а в багатьох уже й завершені) роботи з капітального їх ремонту.

2012_10_25_02

- В селі Стрибіж – сільської лікарської амбулаторії, ФАПів у селах Мартинівка, Очеретянка, Улашанівка, фельдшерських пунктів – у Рудокопах, Буряківці, Ходорівці, Молодіжному, - уточнив він. - Крім того, облаштовуємо харчоблок і нову пральню у центральній районній лікарні, де буде освоєно два мільйони гривень. Але найбільш приємно те, що, наприклад, у Стрибізькій сільській лікарській амбулаторії разом із приміщенням самого закладу ремонтують ще й трикімнатну квартиру з усіма зручностями для лікаря – водопостачанням та водовідведенням, автономним опаленням. Ми визначили для себе завдання: кожен ремонт сільських лікувальних закладів починати з облаштування квартири для лікаря. Адже завдяки управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації у нас проходять інтернатуру троє молодих спе-ціалістів – лікарів загальної практики – сімейної медицини.

- Таким чином впроваджуються програми та ініціативи Президента України, голови облдержадміністрації щодо наближення медицини до людей, - наголосив заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Володимирович Кобилінський. – Й ми стаємо свідками цього, коли в такому невеликому селі відбудований, відремонтований і відкритий фельдшерський пункт. До того ж і діє він успішно – люди йдуть сюди й отримують не лише кваліфіковану медичну допомогу, а й добре слово та гарне й людяне до них ставлення. Небагато в області є медичних закладів у таких-от невеличких селах, де облаштоване централізоване водопостачання, автономне опалення. Для села, скажу Вам, це гордість – мати такий фельдшерський пункт.

2012_10_25_03

Мешканці ж Ходорівки, дякуючи районній владі та сільському голові за те, що звернули увагу на проблеми сільської медицини, особливо щиру вдячність висловили завідуючій фельдшерським пунктом - медпрацівникові з великим досвідом та невичерпною шаною до людей.

- А це свідчення того, що мешканці села отримують медичну допомогу належного рівня. Й це головне – якщо є в селі медпрацівник, то село житиме, - відзначив і голова райдержадміністрації Станіслав Йосипович Карпінський. – Тут уже є місце, щоб із комфортними умовами розміститися й районним спеціалістам для проведення диспансеризації населення. Така політика й Президента України, й усієї влади – не допустити закриття жодного медичного закладу на селі. Сьогодні повертаються борги селу.

2012_10_25_04

- Це не єдина сільська рада, на території якої проводяться такі заходи – здійснюється будівництво та ремонти, - додав голова районної ради Анатолій Петрович Липко. – Протягом останніх двох років у районі введено в експлуатацію 120 об’єктів. У наступні ж п’ять років планується й надалі продовжувати вирішувати проблеми соціальної сфери – здійснювати його газифікацію, ремонт доріг, будинків культури, закладів медицини. Для мешканців села це – життєво необхідно.

- Навіть у нашій Ходорівці достатньо молоді - з 208 мешканців села близько 50 дітей до чотирнадцяти років, більше двадцяти – школярів, навчаються в Тетірці, 19 дітей дошкільного віку. Є для кого працювати! Є для кого щодня приїжджати сюди. Коли йду у відпустку, журяться: «Ой, що ж ми будемо робити  оце тут без Вас!» Навіть додому до мене приїжджають, коли нагальна потреба, - підсумувала завідуюча фельдшерським пунктом. – Тож побажати їм хочу тільки здоров’я! Нехай приходять до мене лише поспілкуватися. Слава Богу – вони у нас такі тверді горішки, тож нехай тримаються!

Вікторія Паламарчук.