В обласному медичному центрі вертебрології та реабілітації відбулося вручення апарата ударно-хвильової терапії. Як відзначив під час події начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас, реалізація мрії медпрацівників не лише цього закладу стала можливою завдяки спільним зусиллям влади області та фонду „Заручники Чорнобиля”.

2012_08_31_01

- Для придбання апарата з обласного бюджету було виділено 90 тисяч гривень, 56 тисяч надав фонд, - розповів Олександр Михайлович. - Апарат же - просто прекрасний, до того ж – сучасний, високотехнологічний. Саме такого обладнання потребує обласний  медичний центр вертебрології та реабілітації, у якому з артрозами, артритами, поліартритами, контрактурами, болем у суглобах лікуються сьогодні дуже багато пацієнтів. Тим паче, що апарат дозволяє застосовувати новий метод сучасної медицини - неінвазивну біохірургію, яка, виключаючи, як мовиться, скальпель чи будь-які інші інструменти, знімає біль, повертає людям рухомість, працездатність і – відповідно – покращує якість їх життя. Тому медична громада Житомирщини дякує облдержадміністрації, обласній раді й, звісно, фонду „Заручники Чорнобиля” за те, що цей апарат от уже з сьогоднішнього дня розпочинає роботу в обласному медичному  центрі вертебрології та реабілітації.

2012_08_31_02

Такого апарата, до речі, немає в жодному лікувальному закладі Житомирщини. Та й в Україні їх лише кілька – у великих ортопедичних центрах, деяких  санаторних та реабілітаційних медичних закладах Львова, Києва, Одеси, Харкова. В провідних же країнах Європи та Америки подібне обладнання широко застосовується при лікуванні захворювань, які проявляються у вигляді порушень функції руху. Відтепер і на Житомирщині впроваджуватимуть у практику лікування ударно-хвильовою терапією, що вже понад сімдесят років використовується в усьому світі.

2012_08_31_03

- Так, абсолютно безболісними процедурами з суглобів та м’язових тканин „розбиваються” та виводяться загалом із організму відкладення солей, які й призводять до обмеження рухів у запалених і вражених ділянках, - деталізував головний лікар закладу Микола Володимирович Гуз. - Окрім того, апарат практично регенерує цю кісткову тканину та м’язи (в тому числі – після переломів та оперативних втручань), не пошкоджуючи їх, у багато разів прискорює зняття контрактур (якщо після гіпсової пов’язки у людини погано згинається той чи інший суглоб), больових синдромів у вражених суглобах (у тому числі й при деформуючих артрозах). Тобто спектр застосування апарата досить широкий – це надзвичайно важливо для нашого закладу, який лікує остеохондроз у різних стадіях його проявів. До речі, гарні результати досягаються при комбінуванні з використовуваними в нашому закладі фізіотерапевтичними методами (як-то, наприклад, лазеротерапією, магнітотерапією, електрофорезом). Тож цей апарат, переконаний, не лише покращить лікувальний процес, а й зменшить термін перебування пацієнтів - відтак більша їх кількість зможе пролікуватися у нас.

2012_08_31_04

За словами директора благодійного фонду „Заручники Чорнобиля” Володимира Соломоновича Киричанського, кошти для придбання апарата фонд зібрав, звернувшись до бізнесових структур – хтось пожертвував тисячу гривень, інший – п’ятсот.

- Загалом же наш фонд за двадцять років своєї діяльності допоміг медицині Житомирщини на суму близько дев’яти мільйонів доларів, - відзначив він.

Й усе це – для того, щоб рятувати людей від болю, лікувати їх, адже людське життя, як наголосив голова облдержадміністрації Сергій Миколайович Рижук, най-цінніше.

- Тому ми легко прийшли до рішення виділити кошти на придбання цінного обладнання, - сказав він. – Адже якщо ми заявили, що лікар має лікувати причину хвороби, а не її наслідки, то маємо всіляко сприяти допомогти йому виявити цю причину (а для цього - озброїти медицину сучасним діагностичним, лікувальним устаткуванням) - кожна справа повинна бути системною і послідовною. Тож за ці кілька років для потреб галузі ми загалом виділили додатково понад 60 мільйонів гривень. Крок за кроком ми йдемо до вирішення глобальної – я вважаю – проблеми: щоб життя наших людей було повноцінним і якісним. Турбота про людей – наше головне завдання.

- Кошти, виділені для придбання апарата, значно поліпшать медичне обслуговування жителів нашої області, котрі потребують цієї допомоги, - додав голова обласної ради Йосип Антонович Запаловський. – Адже протягом останніх десяти років в обласному медичному центрі вертебрології  і реабілітації була надана медична допомога майже 90 тисячам мешканців Житомирщини (основна частка приходиться на інвалідів різних категорій, ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, переселенців із забруднених внаслідок чорнобильського лиха територій, воїнів-інтернаціоналістів, ветеранів Великої Вітчизняної війни та учасників бойових дій). Ми й надалі будемо все робити для того, щоб наші комунальні медичні установи обладнувати сучасним устаткуванням. У нас є конструктивна співпраця між облдержадміністрацією та обласною радою в напрямку сконцентрування коштів на важливі медичні об’єкти. Це підтверджується сьогоднішньою подією в обласному медичному центрі вертебрології та реабілітації – придбаний апарат служитиме тисячам людей, покращенню їх здоров’я, а отже – поліпшенню якості їх життя. Цим шляхом ми будемо йти й далі.

Вікторія Паламарчук.