На початку цього року розпочався підготовчий етап спільного проекту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Швейцарського бюро співробітництва „Комунікації щодо зміцнення репродуктивного здоров'я і здоров'я матері та дитини”, який впроважуватиметься протягом 2013-2015 років у п’яти регіонах України (в тому числі й на Житомирщині).

2012_08_20_01

 

З цього приводу в прес-центрі облдержадміністрації відбувся круглий стіл – робоча нарада з питань розроблення стратегії впровадження проекту в області. Участь у зібранні взяли представники медичної галузі області та Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва „Комунікації щодо зміцнення репродуктивного здоров'я і здоров'я матері та дитини”.

2012_08_20_02

- Сьогодні за цим напрямком здійснюється велика робота боку Міністерства охорони здоров'я України, Житомирської облдержадміністрації, - сказав, вітаючи учасників круглого столу начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Торбас. - Так, зокрема, нещодавно ми відкрили обласний перинатальний центр, де успішно застосовуються сучасні технології надання перинатальної допомоги. Проте надзвичайної ваги наразі набувають питання підготовки молодих сімей до народження дитини, насамперед - інформування їх про зміцнення репродуктивного здоров'я майбутньої матері, необхідність відповідного медико-генетичного консультування, а з народженням дитини – посиленої уваги до стану її здоров'я, фізичного, психічного благополуччя. Тому сподіваюся, що робота за цим проектом матиме відповідну перспективу для впровадження в нашій області найсучасніших технологій. Адже зміцнення репродуктивного здоров'я і здоров'я матері та дитини – це найперші інвестиції держави в своє майбутнє.

2012_08_20_03

Керівник проектів Швейцарського бюро співробітництва з питань здоров'я та розвитку дітей Валерія Таран, презентуючи проект, зауважила, що Житомирщина є передовою в багатьох питаннях охорони здоров'я матері та дитини.

2012_08_20_04

- Тому сьогодні ми маємо на меті обговорити побудову спільної роботи за проектом, - сказала вона. - Цього року ми проводимо опитування населення, перегляд національних програм та державної нормативно-правової бази стосовно репродуктивного здоров'я та здоров'я матері й дитини, аби визначити проблеми та досягнення за цим напрямком, відпрацювати стратегію, план дій та визначити пріоритетні теми, що допоможе побудувати подальшу роботу.

Її колега Анна Суходольська повідомила, що проект буде реалізовуватися на трьох рівнях: політико-регулятивне співробітництво на національному рівні, розвиток роботи з засобами масової інформації та підвищення спроможності фахівців на національному й регіональному рівнях, безпосередні комунікації серед людей у громаді.

2012_08_20_05

- Особливу увагу проект приділятиме сільському населенню, як найбільш уразливому в отриманні доступу до якісних консультаційно-профілактичних медичних послуг та інформації, - повідомила представник ЮНІСЕФ. – Бенефіціарами проекту є вагітні, жінки з дітьми на грудному вигодовуванні, сім'ї з дітьми до трьох років, медичний персонал первинної ланки надання допомоги (сімейні лікарі, медсестри, акушерки), фахівці з питань комунікацій у сфері охорони здоров'я.

- Якщо ми хочемо мати здорове покоління, ми повинні активно займатися просвітницькою роботою щодо безпеки харчування, фізичної активності, екології тощо, - додав консультант ЮНІСЕФ із питань комунікації Олексій Ковжун. – А це передбачає взаємодію та відповідальність за здоров’я населення не лише працівників галузі охорони здоров'я - ми подіваємося в рамках проекту бачити гарну й тісну міжгалузеву співпрацю. Сьогодні існує велика потреба в профілактичних і просвітницьких заходах - близько 80% медичних проектів, які досі впроваджувалися, мали клінічну скерованість і лише 20% - профілактичних.

Тож, обговорюючи можливий формат потенційної співпраці в рамках нового проекту, учасники зібрання зійшлися на думці, що наразі профілактична, просвітницька робота мають стати ключовими.

- Адже, активно й успішно працюючи за різними міжнародними проектами щодо впровадження сучасних перинатальних технологій (гуманне родорозрішення, присутність родини при пологах тощо), ми все ж таки змушені констатувати, що залишаються невирішеними проблеми, які наразі в першу чергу стосуються осіб, котрі проживають у сільській місцевості, - підсумувала головний педіатр управління охорони здоров'я облдержадміністрації Тетяна Шевченко. – В першу чергу – це питання доступності та якості медичних послуг, рівень знань – не лише спільноти медичних працівників, а й громади, сімей - щодо розвитку дітей, забезпечення їх здоров'я, збереження репродуктивної функції сімейних пар. Тому запровадження цього проекту, спрямованого в першу чергу на допомогу найбільш уразливим категоріям населення, підвищить поінформованість та знання чоловіків і жінок репродуктивного віку та батьків із питань статевого й репродуктивного здоров'я, змінить їх поведінку, зокрема, з метою належного планування сім'ї, безпечного материнства, відповідального догляду за дитиною раннього віку. А крім того – робота за проектом посилить систему охорони здоров'я України за рахунок зміцнення нормативно-правової бази та покращить знання та спроможності медичних фахівців комунікації з питань репродуктивного здоров'я та здоров'я матері й дитини.

Вікторія Паламарчук