Майже місяць на території нашої області діє програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Здоров’я жінок України», у рамках якої заплановано різноманітні заходи просвітницького характеру. Зокрема 17 липня відбулося засідання круглого столу, присвячене питанням оральних контрацептивів (КОК) як альтернативи абортів. Участь у заході взяли головний акушер-гінеколог УОЗ ОДА Валентина Донець, координатор програми «Здоров’я жінок» у Житомирській області Юлія Завгородня, а також гінекологи й акушери медичних закладів області.

За даними фахівців, серед жінок репродуктивного віку використання ефективного методу контрацепції складає лише 20%. Саме звідси – хоч і не найвищий, але все ж досить високий рівень абортів у нашій країні: більше  половини жінок репродуктивного віку робили аборт. Що ж стосується власне контрацептивів, то у жінок найвищий рівень довіри викликають презервативи – 21%. За ними йдуть внутрішньоматкові спіральні контрацептиви - 12,1%, і лише на третьому місці – оральні контрацептиви – 3,7%.
- За даними досліджень, сьогодні найбільше інформації щодо контрацепції жінки дізнаються зі ЗМІ та від лікарів. Однак довіряють вони більше тому, що чують саме від лікаря. Тому ми, як фахівці, повинні правильно донести до них інформацію, розвіяти сумніви, дати слушну пораду, - зауважила Валентина Донець.
Велику увагу під час семінару було зосереджено на тому, яким чином гінеколог повинен пояснювати пацієнткам про переваги та недоліки комбінованих оральних контрацептивів. Учасники заходу ознайомилися із досвідом американських колег: у США вже досить давно діє схема «відкритого» спілкування, жінки не бояться і не соромляться приходити до гінеколога.
Валентина Донець та Юлія Завгородня закликали медиків, спілкуючись із пацієнтками, розвіювати міфи, пов’язані з використанням оральних контрацептивів.
- Наука давно довела, що прийом КОКів не впливає на збільшення маси тіла, у зв’язку із вдосконаленням препаратів вже не потребує перерв для «відпочинку» організму, не викликає депресій. Навпаки, ці контрацептиви приносять користь: покращується стан шкіри, знижується ризик раку яєчників, ендометрію, доброякісних пухлин молочних залоз, - наголосила Валентина Євгеніївна.
Піднята тема викликала дискусію, адже не завжди передовий американський досвід можна застосувати у наших реаліях. Не всі препарати наявні в аптеках, не завжди жінки мають фінансову можливість купити ці контрацептиви. Однак усі присутні погодилися, що активна пропаганда оральних контрацептивів – це один із дієвих методів знизити кількість абортів в Україні.

Ю. Дідковська.