Державна програма по регулюванню цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонічну хворобу вже тривалий час на слуху: затверджено список ліків, визначено порядок розрахунку їх референтної вартості. Поступово проект вступає в дію. З 1 вересня він має почати діяти вже на повну потужність.16 липня за дорученням віце-прем’єра, міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової заступник міністра Олександр Толстанов інспектував впровадження новацій у регіонах, зокрема у Житомирській, Рівненській та Тернопільській областях. Разом із заступником начальника УОЗ Житомирської ОДА Сергієм Кобилінським вони відвідали Коростишів.

2012_07_19_01

- Одне із завдань, які поставив перед міністерством охорони здоров’я Президент, це впровадження референтних цін із наступною реімбурсацією, тобто компенсацією державою коштів, витрачених пацієнтами на ліки. Насамперед, ми зупинилися на ліках для гіпертоніків, тому що гіпертонічна хвороба не лише одна з найпоширеніших серед українців, а й має дуже важкі наслідки, - сказав О.Толстанов, виступаючи перед провізорами й відвідувачами аптеки в Коростишеві.

За словами Олександра Костянтиновича, реімбурсацію почнуть впроваджувати з 1 вересня. Наразі триває підготовча робота: встановлюються референтні – середньоринкові ціни – на препарати для гіпертоніків. За його словами, вже в процесі цієї роботи ціни на ліки гіпертонічної групи буде знижено на 10-20%, залежно від конкретного препарату.

- Виділено сім формул, за якими синтезовано всі основні препарати для гіпертоніків. Всі ці препарати (понад 200 найменувань) увійшли до переліку ліків, на які сьогодні встановлюються референтні ціни. Згодом механізм працюватиме так: лікар виписує гіпертоніку ліки з цієї групи, той іде в аптеку з рецептом і отримує виписані препарати безкоштовно. А держава потім компенсує аптекам референтну вартість цих ліків, - повідомив Олександр Толстанов.

Фармацевт однієї з аптек Коростишева Ірина Молчановська розповіла, як державна програма впроваджується саме у їхньому закладі.

- Коли людина приходить до нас із рецептом на певний препарат, ми розповідаємо, що починає діяти новий закон, згідно з яким держава регулює ціну на ліки для гіпертоніків, пояснюємо, що ліки стануть дешевшими, але обов’язково треба мати рецепт. Усі препарати є у наявності, крім того ми маємо багато аналогів. Тому, всі, хто потребує цих ліків, цілком ними можуть бути забезпечені, - провела міні-екскурсію по аптечних полицях пані Ірина.

Загалом же, і Коростишівський район, і Звягельщина,  яку того ж дня відвідав заступник міністра охорони здоров’я, до нововведення готові. Як розповів головний лікар Коростишівської ЦРЛ Сергій Бондарчук, серед медиків була проведена велика робота:

- Коли нас відвідував головний терапевт МОЗ Василь Нетяженко,  він розповідав про методику регулювання цін на препарати для гіпертонічних хворих, проводилися селекторні наради, відеоконференції. Такий комплексний підхід зумовлений тим, що у нашому районі трохи більше 11 тис. осіб перебувають на обліку із гіпертонічною хворобою, з них майже 80% постійно приймають гіпотензивні препарати.

Олександр Толстанов розповів, у чому переваги державної програми по регулюванню цін на ліки для осіб з гіпертонічною хворобою:

- По-перше, програма дозволить здешевити найбільш затребувані лікарські препарати. По-друге, проект дасть можливість встановити контроль за вживанням певних ліків: люди мають нарешті зрозуміти, що таблетки призначає лікар, а не телевізор. Зрештою, при цій системі ніхто не залишиться у програші: аптека отримуватиме компенсацію, а людина – дешеві ліки.

Те, що ініціативи Президента України позитивно сприйматимуться людьми, вже зараз підтверджує завідувачка аптеки Олена Захарчук. Вона зазначає, що люди, дізнавшись про суттєве зниження ціни на препарати, спочатку не вірять, а потім радіють, адже для когось і 10 грн. сума чимала.

Подібні ревізії чекатимуть і на інші області України, а Житомирщина свою перевірку вже пройшлала і тепер готуватиметься до офіційного впровадження програми в дію.

Юлія Дідковська.