Що може бути прекрасні шим, ніж поява на світ нового життя? На жаль, через масу причин останнім часом хвилюючий момент часто затьмарюється різними проблемами, які ускладнюють можливість народження здорової дитинки. Проте медики Житомирщини роблять все можливе, аби кожен новий громадянин вийшов зі стін пологових будинків здоровим. На допомогу лікарям 5 липня було урочисто відчинено двері Житомирського обласного перинатального центру.

2012_07_06_2

На відкриття закладу завітали прем’єр-міністр України Микола Азаров,  перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов, відомий український бізнесмен та меценат Віктор Пінчук, колишній міністр охорони здоров’я, нині директор Інституту гігієни та медичної екології Андрій Сердюк, а також житомирські високопосадовці – голова облдержадміністрації Сергій Рижук, начальник управління охорони здоров’я ОДА Олександр Торбас, міський голова Володимир Дебой, представники медичної громадськості області.

Житомирський обласний перинатальний центр був створений на базі існуючого центру охорони здоров’я матері та дитини. У жовтні минулого року була проведена реорганізація закладу й він офіційно отримав нову назву.

- У рамках реалізації президентського національного проекту «Нове життя» у нас відкривається нове відділення постінтенсивного догляду та виходжування недоношених дітей. Тобто діти, особливо маловагові, дуже довго  знаходяться у лікарні, але перебувати у пологовому будинку вони не можуть – існує ризик інфікування. Тому буде окреме відділення, де їх будуть виходжувати до повного одужання. Також ми відкриваємо новий структурний підрозділ: бактеріологічний відділ при лабораторному блоці, що підвищить  якість інфекційного контролю. Ми у будь – який час зможемо зробити посіви епідемічно значущих об’єктів. Ще значно покращилась  перинатальна діагностика, медико-генетична консультація. У центр закупили цитогенетичний комплекс для раннього виявлення захворювань у плоду, - розповіла заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи Людмила Асташкіна.

Екскурсія по перинатальному центру приємно  вразила поважних гостей. Прем’єр-міністр України Микола Азаров ознайомився із роботою лікарів, поспілкувався з пацієнтами та працівниками медичного закладу.

- Ми пройшли по відділеннях. Це дуже сучасний перинатальний центр. Ваш головний лікар сказав, що дитяча смертність скоротилася майже удвічі. Це серйозний показник. Те обладнання, яке ми бачили, дозволяє уже на перших стадіях вагітності визначити ризики важких патологічних захворювань. Останні зміни в медицині наближають нашу країну до кращих європейських досягнень. Головне наше завдання – не забувати про людей і надалі будувати такі центри, - поділився після екскурсії Микола Янович та подякував медичним працівникам за нелегку, важливу й відповідальну роботу.

Підтримала колегу й Ірина Акімова:

- Сьогоднішнє свято у Житомирі -  це ще один прапорець на перинатальній карті України. Тепер їх уже 6. Цей центр з’явився у рамках президентського національного проекту «Нове життя», який передбачає створення сучасної системи перинатальної допомоги й розпочався півтора роки тому. За цей час була проведена величезна робота, яка матеріалізувалася в тому, що сьогодні відкрився після реконструкції 6-й перинатальний центр. Житомир - це особливе місце, бо вже 10 років тут із великим ентузіазмом спеціалісти займаються запровадженням нових перинатальних технологій. Хочу нагадати, що сам проект «Нове життя» полягає не тільки у тому, щоб збудувати чи відремонтувати будівлю, поставити надсучасне обладнання. Він пов’язаний із тим, щоб змінити психологію, організацію перинатальної допомоги.

У чому ж принципова відмінність між обласним центром охорони здоров’я матері й дитини та щойно відкритим перинатальним центром? Головний лікар установи Юрій Вайсберг каже, що відкриття перинатального центру дало можливість залучити в область новітню апаратуру та технології, які допоможуть мінімізувати відсоток складних випадків під час пологів, стануть у пригоді при ранньому виявленні патологій у вагітних і особливо знадобляться при виходжуванні важких малюків.

- Сьогодні ми проводимо навчання наших фахівців на новому обладнанні, успішно співпрацюємо із багатьма медичними установами України, налаштовуємо систему телемедицини. Я вважаю, що це великий крок уперед у нашій професійній діяльності, крім того, цей проект допомагає змінити психологію лікарів із точки зору надання якісної медичної допомоги на основі нових технологій - підсумував Юрій Рувімович.

Проект «Житомирський  обласний перинатальний центр» обійшовся у 16 млн. гривень. Із них – 12 млн. виділено державою, близько 4 млн. – це кошти обласного бюджету. Ще 2 млн. 174 тис. грн.. -  спонсорська допомога партнера проекту, Фонду Віктора Пінчука.

- На ці гроші, - каже Юрій Вайсберг, - ми отримали обладнання для реанімації новонароджених, посиливши її потужність.

Ірина Акімова наостанок зауважила, що сьогоднішній рівень організації роботи Житомирського обласного перинатального центру дає можливість проводити на його базі обмін досвідом з іноземними спеціалістами.

Юлія Дідковська.