Саме під таким гаслом діятиме на території України та нашої області зокрема просвітницька програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Здоров’я жінок України».

Програма розрахована на 5 років та охопить 16 областей, першими з яких стали Житомирська та Кіровоградська. 26 червня відбулося підписання Угоди про партнерство між організацією та Житомирською облдержадміністрацією. Директор програми Лауренціу Стан та заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Долгих обмінялися примірниками угоди, побажавши один одному  тривалої та плідної співпраці.

2012_07_06_1

Юлія Завгородня, координатор програми у Житомирській області розповіла, що головна мета нашої програми – це збереження репродуктивного здоров’я населення шляхом підвищення використання сучасних методів контрацепції.

- Планування сім’ї має величезне значення у репродуктивному здоров’ї. За даними ВООЗ, заходи з планування сім’ї мають потенціал знизити рівень материнської смертності на 32%, а малюкової - на 10%. В цілому, заходи з планування сім’ї дозволяють на 70 % знизити захворюваність на ВІЛ-інфекцію, зменшити на 7 млн. кількість  абортів і 53 млн. незапланованих вагітностей загалом. Це дані світової статистики. Звісно, в Україні ці цифри дещо інші, але вони говорять про важливість подібних заходів. У нас на сьогоднішній день у 1,5 рази більше абортів, ніж у країнах Європейського Союзу. Показник материнської смертності вищий в 4 рази, а малюкової  - в 2 рази, ніж середній показник по країнах ЄС. Причому в Україні 10% від загальної цифри материнської смертності пов’язані із абортом, - зауважила пані Юлія.

- Вся наша діяльність буде спрямована на те, щоб жінки, подружні пари зверталися до лікарів, аби отримати якісне консультування та обрати для себе сучасні методи планування сім’ї. Найближчим часом планується створення веб-сайту, єдиної гарячої лінії з питань планування сім’ї, а також будуть проводитися безліч різноманітних просвітницьких заходів і акцій, тренінгів для населення, для тренерів, які в подальшому зможуть працювати з молоддю, з підлітками, з дорослим населенням репродуктивного віку. Також одним із наших напрямків є робота з медичними працівниками для підвищення рівня їх знань, - розповів про те, яким який чином реалізовуватиметься програма, її директор Лауренціу Стан.

Також пан Лауренціу повідомив, що на весь час дії програми у всіх областях виділено 8 млн. доларів, проте, яка область скільки отримає - буде залежати від зацікавленості та активності при реалізації програми керівників областей.

Участь у підписанні угоди взяли і представники медицини: заступник начальника обласного управління ОЗ Валентина Грищук та головний акушер-гінеколог УОЗ Валентина Донець.

- Ми будемо вчитися тому, як  при  обмежених фінансових можливостях зробити допомогу по плануванню сім’ї доступною кожній родині. На сьогоднішній день із місцевих бюджетів виділяються певні кошти  на попередження небажаної вагітності для певних категорій населення, зокрема для молоді, жінок, які мають важку екстрагенітальну патологію і не можуть народжувати дітей за станом здоров’я, та соціально дезорієнтованих сімей. Такі закупівлі проводяться і вони доходять до споживача. Мета  нашого проекту -навчити осіб активного репродуктивного віку правильно користуватися доступними методами контрацепції для кожної вікової групи. І ще дуже важливе питання – навчити молодь захищатися від інфекцій, які передаються статевим шляхом, - підсумувала остання.

Юлія Дідковська.