20 березня на базі Бердичівського педагогічного коледжу відбулося виїзне засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням голови ради, заступника голови облдержадміністрації Віктора Балюрка. Участь у засіданні взяли головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру, координатор ради за напрямком «Туберкульоз» Віталій Дідик, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, координатор ради за напрямком «ВІЛ/СНІД» Юрій Галінський, заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Грищук,  члени ради, заступники голів Бердичівської, Любарської, Ружинської, Чуднівської районних адміністрацій та заступник міського голови м. Бердичева, які є головами відповідних координаційних рад у себе в районах та місті відповідно.

2012_03_28

Відкриваючи  засідання, Віктор Балюрко зазначив:«Основне завдання нашої ради,– об’єднати зусилля державної, місцевої, районної влади та громадських організацій з метою подолання  таких негативних явищ, як ВІЛ/СНІД і туберкульоз. В основному робота наша носить профілактичний характер, її умовно можна поділити на первинну і на вторинну. Первинна – спрямована на попередження інфікування ВІЛ та туберкульозу в здорових колективах. Основним завданням вторинної профілактики  є те, щоб людина, яка вже має таку проблему, не передала інфекцію іншим людям. Задля вирішення цих питань зібралася наша координаційна рада».

Про стан виконання Регіональної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2010-2013 роки управлінням освіти і науки облдержадміністрації розповіла заступник начальника управління  Ольга Липовецька.

- Управлінням освіти і науки облдержадміністрації, районними, міськими управліннями проводяться заходи, спрямовані на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу серед неповнолітніх. У навчальних закладах області проводиться значна робота з профілактики поширення їх серед учнівської молоді. Допомогу в цьому надає Міжнародний альянс із ВІЛ/СНІДу, ми співпрацюємо з громадською організацією «Молодь на роздоріжжі». Вони поступово впроваджують у навчальний процес  концепцію формування у дітей, підлітків та юнацтва навичок здорового способу життя. Також на короткотривалих курсах у інституті післядипломної  педагогічної освіти було підготовлено близько 500 викладачів курсу «Основи здоров’я». Предмет введено у 1-9 класах і 1-й – 3-й уроки приділено проблемі ВІЛ/СНІДу.

Заступник головного державного санітарного лікаря області Іван Киричук у своїй доповіді про досвід роботи санітарно-епідеміологічної служби в запобіганні розповсюдженню туберкульозу на Житомирщині повідомив, що в області практично немає закладів, які б відповідали санітарним вимогам щодо туберкульозу.

- Всі проблеми впираються в кошти. Ми добре знаємо про те, що необхідно щороку проводити ремонти, повинні  бути окремі бокси для пацієнтів із активною формою туберкульозу тощо, але без грошей нічого цього не зробиш. Однак, незважаючи на ці та інші поточні проблеми, захворюваність на дану інфекцію в області знизилася.

Погодився із Іваном Микола-йовичем і головний лікар обласного протитубдиспансеру Віталій Дідик. Він звернув увагу присутніх на те, що кожного року в області  на туберкульоз  хворіє близько 20 медпрацівників, з них – 3-4 особи у облтубдиспансері. Віталій Степанович попросив представників влади звертати більше уваги на дітей, адже захворюваність серед дітей, причому здебільшого із благополучних сімей, значно збільшилася.

Головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Галінський повідомив, що останнім часом у області почастішали випадки передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини. Станом на 1 січня 2012 року під медичним спостереженням з підтвердженим діагнозом «ВІЛ-інфекція» перебуває 44 дитини, із них 8 хворі на СНІД. В стані підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекція знаходиться 175 дітей.

Досвідом боротьби з ВІЛ-інфекцією, СНІДом та туберкульозом поділилися заступник мера м.Бердичева з гуманітарних питань Іван Демусь та представник громадської організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть із ВІЛ/СНІД».

Практичне застосування методу первинної профілактики у вигляді гри під назвою «Грою проти СНІДу», яка відбулася на базі школи №12,  показали учні загальноосвітніх закладів м. Бердичева. На 6 ігрових етапах молодь продемонструвала глибокі знання із проблеми та її профілактики. «Ми по-доброму вражені рівнем знань юних бердичівлян. У цій грі немає переможених, є лише переможці. Головне, щоб ви уміли застосувати ваші знання в житті та були відповідальними за ваші вчинки», - підсумував Віктор Балюрко.

Юлія Дідковська.