На Житомирщині в селищі Брусилів побував із робочою поїздкою Прем’єр-міністр України Микола Янович Азаров. Він узяв участь у відкритті другої черги центральної районної лікарні.

2012_03_01_1

2012_03_01_2

2012_03_01_3

- Нинішня подія стала підтвердженням європейської інтеграції України, - сказав, вітаючи господарів свята, високоповажний шанований гість. – Це засвідчує втілення європейського курсу держави в життя не на словах, а в реальних вагомих справах – цьому влада країни надає великого значення. Адже найважливіше сьогодні те, що нова лікарня вже розпочала свою активну діяльність й успішно працює на благо людей.

«До цієї лікарні не соромно привести європейських лікарів. Я готовий будь-якого лікаря запросити з Європи і сказати: покажи мені, чим лікарні у вашій країні кращі ніж ця, і я пишаюся тим, що буквально за півтора роки вдалося збудувати таку сучасну лікарню», - повідомив Микола Азаров.

При цьому він нагадав, що в 2011 році в усіх регіонах України загалом збудовано 40 нових сучасних лікарень, які відповідають європейським стандартам. Разом з тим, Прем’єр-міністр запевнив, що Уряд цю роботу продовжуватиме і надалі, щоб сучасні медичні установи були збудовані у кожному районному центрі.

Глава Уряду ознайомився з роботою Брусилівської центральної районної лікарні. Зокрема він оглянув палати дитячого відділення лікарні та вручив дітям подарунки. Крім того, Микола Азаров оглянув рентгенкабінет, операційний блок, відділення інтенсивної терапії, хірургічне відділення.

До введення нового лікувального корпусу матеріально-технічна база закладу перебувала в украй незадовільному стані, було відсутнє приймальне відділення, старі приміщення потребували капітального ремонту та значних фінансових вкладень.

- Тож для будівництва та введення в експлуатацію сучасного лікувального корпусу стаціонару лікарні було освоєно загалом 26 мільйонів гривень, - повідомив голова облдержадміністрації Сергій Миколайович Рижук. – Були залучені як державні, так і кошти з місцевого бюджету та спонсорські пожертвування. Спільні зусилля принесли гарні результати – відтепер тут сконцентровані всі види медичної допомоги, вирішено проблему надання кваліфікованої медичної допомоги та створено відповідні відділення – приймальне, хірургічне, терапевтичне, відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Найголовнішим же в сьогоднішній події є те, що це свято не лише для медпрацівників закладу. Це перш за все свято для пацієнтів - вони отримали сучасні умови для перебування в лікарні.

Як розповіла головний лікар Брусилівської ЦРЛ Катерина Сергіївна Греченюк, у новому корпусі на першому поверсі розмістилося приймальне відділення, рентгенологічний кабінет та інші функціонально-діагностичні кабінети, дитяча консультація. На другому – терапевтичне відділення (з ліжками загальної терапії та неврології). Відділення хірургічного профілю (з ліжками хірургічного, травматологічного та гінекологічного профілю) розташоване на третьому поверсі. Четвертий поверх передбачає розміщення операційного блоку та відділення інтенсивної терапії.

- Старим будівлям вже понад сто років - деякі були зведені ще до 1913 року силами земства - й, фактично, не відповідали вимогам медицини. Відтепер же ми працюємо в сучасному приміщенні з гарними операційними, палатами, ординаторськими, - повідомила вона. – Зручно та комфортно стало й нашим пацієнтам, адже кожна палата облаштована душовою та санвузлом. Тим паче, що й розраховані вони на одну-дві особи - це теж гарно впливає на лікувальний процес, адже мікроклімат у палаті повинен бути позитивним.

- Тому хотілося б побажати мешканцям району, котрі будуть звертатися за допомогою до нашого закладу (та й, зрештою, всім пацієнтам кожної лікувальної установи) насамперед – здоров’я, - додав заступник головного лікаря з медичної частини Денис Сергійович Павловський. – А до лікарів звертатися лише з метою профілактики.

Загалом у районі мешкає близько дев’яти тисяч пенсіонерів. І кожен із них потребує серйозного медичного нагляду.

- Тому відрадно, що, як мовиться, на новосілля нова лікарня отримала, зокрема, сучасне рентгенівське обладнання, - поділився радістю лікар-невропатолог Микола Анатолійович Голішевський. – А от для нашого відділення хотілося б, наприклад, мати більше кардіографів. Та й у кожній амбулаторії вони потрібні. Адже терапевт без кардіографа – все одно, що, практично, як без фонендоскопа чи стетоскопа. На даний момент це – один із основних апаратів, який діагностує на перших етапах захворювання серцево-судинної системи.

- Тож від усіх медпрацівників нової лікарні хочу щиро побажати нашим пацієнтам швидко одужувати, - приєдналася лікар-інтерн сімейної медицини Оксана Анатоліївна Корнієнко. – Владі ж - подякувати за те, що ми відтепер маємо змогу працювати в таких умовах. Від себе ж особисто додам, що й у подальшому хотілося б залишитися саме тут - у своєму районі, допомагати моїм землякам. Бо ж і медицину обрала за покликанням і не проміняю її ні на яку іншу професію.

Тож, безперечно, подія стала справжнім святом і для тих, хто лікується у новому стаціонарі. Вони ж і відзначили, що комфортні умови перебування таки сприяють їх швидшому одужанню.

- Навіть удома в селі таких немає! – зауважила пацієнтка Світлана Сергіївна Шаповал. – Немов не в лікарні перебуваєш, а в санаторії. Приємно, що побудували такий заклад – це в першу чергу засвідчує турботу про людей. Та й фахівці тут чудові – хочу подякувати за самовіддану працю лікарям із великої літери, хірургам зі справді золотими руками - завідуючому відділенням Олександру Саветовичу Греченюку, Віталію Йосиповичу Шалавінському.

- А ще - терапевтам Юрію Петровичу Федоренку, Олександрі Іванівні Дячук, Миколі Миколайовичу Коротчуку (раніше у нього лікувалися, а зараз він і сам бідолашний хворіє), - додали пацієнтки Тофіля Іванівна Ліфаренко та Євдокія Семенівна Ткаченко. - Дуже уважні медсестри, молодший медперсонал – завжди нас послухають, чого б не попросили. Кожен, хто тут працює, з повагою ставиться до людей, котрі звертаються сюди по медичну допомогу.

- Мені от доводилося бути в старих приміщеннях лікарні – то ж велика різниця відчувається у порівнянні з нинішніми! - приєдналася до розмови пацієнтка Галина Йосипівна Балухто.

- Та в новому приміщенні й нові стіни лікуватися допомагають! – цілком серйозно наголосила медсестра хірургічного відділення Надія Терентіївна Рацкевич.

- Тому всім, хто тут працює, від пацієнтів щирі побажання відмінно виконувати доручену їм місію лікувати людей! І всім, звісно, головне - здоров’я. А то ж ми його замолоду загубили, а тепер ніяк не можемо знайти! – жартує 81-річний Володимир Петрович Мурашко. – Медпрацівникам нашим – сімейного щастя й у своїй професії - зростання. А самої роботи їм із нами вистачить!

В ході робочої поїздки Прем’єр-міністр України М.Я.Азаров також узяв участь у покладанні квітів до обеліску Слави в Брусилові, вшанувавши пам’ять визволителів українських земель від німецько-фашистських загарбників.

Вікторія Паламарчук.