З початку 2009 року в консультативно-діагностичній поліклініці обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського працює амбулаторна операційна. Тут проводять відносно неважкі операції, після яких за хворим не потрібен цілодобовий лікарський нагляд у стаціонарі лікарні. Тобто пацієнт може в той самий день, коли його прооперували, повернутися додому, в сім’ю. Звісно, якщо мешкає в Житомирі та прилеглих до нього районах (дорога додому не має бути довгою та обтяжливою)  та при наявності добрих домашніх побутових умов (про це лікар зобов’язаний детально розпитати хворого).

“Операції роблять тільки за інформованою згодою пацієнта, - розповідає заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи Сергій Іванович Шевченко. – Йому перед цим лікар розповідає, що за операція пропонується, які ризики можуть бути, і обов’язково має запитати, чи згоден на це хворий. Амбулаторне хірургічне лікування зручне для пацієнта та економічно вигідне для лікарні: не потрібно тратитися на харчування, постільну білизну тощо. Крім того, мала  вірогідність  того, що пацієнт підхопить так звану “внутрішньолікарняну інфекцію”, що може бути в  стаціонарі при  скупченні хворих”.
Устаткування, встановлене в операційній, як і в усій обласній  клінічній лікарні, придбане винятково за кошти обласного бюджету (окрім медобладнання, яке лікарні презентували). “Це завдяки депутатам обласної ради, які, незалежно від свого політичного забарвлення, зуміли дійти згоди і проголосувати за виділення обласній лікарні на устаткування 2 мільйони гривень. Свої депутатські повноваження сповна використовує в інтересах людей і Михайло Іванович Борщівський, головний лікар обласної клінічної лікарні імені О. Ф.Гербачевського”, - зауважив С.І.Шевченко.
Операції виконують досвідчені лікарі хірургічного профілю поліклініки – завідувач відділення ендоскопії Костянтин Петрович Строцький, лікар-хірург відділення малоінвазивної хірургії Андрій Олександрович Волков, кістково-гнійний хірург Микола Миколайович Коханчук та інші.
А медсестрою амбулаторної операційної працює  симпатична дівчина – Юлія Заречна. У 2006 році вона закінчила Житомирський інститут медсестринства, але вирішила на цьому не зупинятися і в 2008 р. з відзнакою захистила диплом бакалавра у цьому ж навчальному закладі, підвищивши свою кваліфікацію. На запитання, як їй працюється в операційній, Юлія відповіла, що перед цим проходила стажування в операційному блоці лікарні, тож тут вона почувається впевнено, добре справляється зі своїми обов’язками, а конфлікти не виникають.
Нещодавно операційну консультативно-діагностичної поліклініки відвідали начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов та головний хірург управління Віктор Іванович Лучків. Вони ознайомилися з устаткуванням операційної і схвально відгукнулися про її роботу.
Скільки ж сьогодні коштує операція? С.І.Шевченко повідомив, що “виконання операцій – безкоштовне. Але допоміжні матеріали (вату, спирт та ін.) та медикаменти пацієнт має придбати сам, бо обласна лікарня – державна установа, і на це їй кошти не виділяють. Хто турбується про своє здоров’я і став членом “Лікарняної каси”, тому операція обходиться реально безоплатно”.

 

Марія Хімич.