Розпочався новий навчальний рік — з дотриманням усіх безпекових умов сьогодні тисячі українських школярів повертаються до очного навчання. В школах облаштовані укриття; в областях, де цього вимагає безпекова ситуація, — заклади освіти розпочали віддалене навчання. Усі державні органи разом із міжнародними партнерами посилено працювали, щоб забезпечити безпечне навчання у приміщеннях, де воно проходитиме; щоб діти могли підготуватись до навчального року, пройти медогляд і отримати усі обов’язкові щеплення задля уникнення спалахів інфекційних хвороб під час навчання у колективах.

«Щеплення захищає не тільки вакциновану дитину, а й дітей, які через медичні протипоказання не мають їх. Школа, організовані колективи, в яких навчаються діти, має бути безпечним середовищем для всіх учасників навчального процесу. Тому школярі, які вперше йдуть до школи, мають пройти розширений медогляд, інші – щороку відвідувати сімейного лікаря. В разі, якщо рекомендовані щеплення пропущені, наприклад, через переїзд до іншого міста, батькам варто звернутися до пункту щеплення чи сімейного лікаря і надолужити їх. Це питання індивідуального захисту для кожної дитини від хвороб, яким можна запобігти вакцинацією», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Протипоказання до вакцинації встановлює виключно лікар. Зараз в Україні високий ризик спалаху кору, тому епідеміологічна ситуація вимагає посиленої уваги з боку лікарів, освітян та батьків щодо обов’язкових щеплень, які діти мають отримати за віком та які передбачені Національним календарем профілактичних щеплень. У навчальному закладі можуть додатково попросити надати довідку про вакцинацію дитини, якщо такі дані відсутні (наприклад, учень змінив школу). Якщо нещодавно дитині зробили щеплення, про це також потрібно повідомити, надавши школі оновлену довідку.

2023_09_05_01

«Вакцинація учнівства — це тема, до якої ми повертаємося щороку. Проте в останні два роки вона ще складніша, адже через війну доступ до медицини для деяких дітей ускладнився. До того ж сім’ї могли втратити документи, зокрема й медичні, тікаючи від обстрілів. Та ми закликаємо батьків або інших законних представників дитини подбати про її захист і робити всі потрібні щеплення, як тільки це стає можливим. Це важливо для здоров’я як самої дитини, так і інших дітей та дорослих, з якими вона контактує в школі й побуті», — сказав заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Незалежно від того, яку форму навчання для дитини виберуть батьки, вони мають подбати про проходження обов’язкових щорічних профілактичних медоглядів та щеплень. Це допоможе вчасно реагувати на можливі проблеми зі здоров’ям.

«Перш ніж діти повернуться до навчання у школі в очному чи онлайн форматі, важливо, щоб батьки забезпечили їхній захист від небезпечних інфекційних захворювань. ЮНІСЕФ закликає батьків перевірити, чи їхні діти мають усі необхідні щеплення, і поставитися до цього з усією відповідальністю. Якщо ваша дитина пропустила котресь із планових щеплень, ми закликаємо вас проконсультуватися у свого сімейного лікаря, щоб зробити щеплення, яких бракує», — наголосив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

За даними Центру громадського здоровʼя (ЦГЗ), рівень охоплення профілактичними щепленнями в Україні за 7 місяців 2023 року проти деяких захворювань не досягає необхідних 56%, тоді як за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) для досягнення колективного імунітету цей показник має бути значно вищим, наприклад, для протидії спалахам кору рівень охоплення відповідними щепленнями має становити 95%.

«Кір, дифтерія, паротит, кашлюк поширюються дуже швидко та здатні завдати непоправної шкоди здоров’ю, особливо дитячому. Для безпечного перебування в колективі діти мають бути передусім захищені від серйозних інфекційних хвороб. До того ж в осінньо-зимовий період імунітет може знижуватись та ставати більш вразливим до інфекцій. Щоб запобігти спалахам захворювань, діти, котрі пропустили планові щеплення, мають їх надолужити за першої можливості. Ми продовжуємо працювати над тим, щоб попри повномасштабну війну якісні послуги імунізації залишались доступними для усіх дітей та дорослих в Україні», — сказав доктор Ярно Хабіхт, голова ВООЗ в Україні.

Зважаючи на те, що рівень вакцинації в Україні залишається недостатнім для безпеки громадського здоров’я, держава має ризик спалахів таких небезпечних хвороб, як кір, дифтерія та інші. За даними Центру громадського здоров’я, за 7 місяців 2023 року охоплення щепленнями проти дифтерії, правця, та кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дітей віком 6 років нижчі за показники аналогічного періоду минулого року. Найнижчі показники охоплення щепленнями у даних вікових групах реєструються у Львівській, Одеській, Волинській, Вінницькій, Тернопільській областях.

За даними Центру громадського здоров’я, за перше півріччя 2023 року лише 40,7% шестирічних дітей отримали щеплення проти туберкульозу; 44,2% — проти вірусного гепатиту В; 25,2% — проти кашлюку, дифтерії, правця; 41,7% — проти поліомієліту; 46,5% — проти хіб-інфекції; 39,8% — проти кору, паротиту, краснухи.

Якщо в дитини пропущені якісь із потрібних щеплень, необхідно звернутися до педіатра — лікар огляне дитину та роз’яснить, як і коли ці щеплення можна надолужити. Якщо зв’язок із лікарем втрачений через війну, потрібно звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я, що надає первинну медичну допомогу.

Довідка: відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, у 6 років (вік, з якого діти вже можуть вступати до школи) у дитини мають бути:

  • 2 дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи (завершений курс щеплень);
  • 3 дози вакцини проти гепатиту В (завершений курс щеплень);
  • 1 доза вакцини проти туберкульозу (завершений курс щеплень);
  • 4 дози вакцини проти кашлюку (завершений курс щеплень);
  • 5 доз вакцини проти правця та дифтерії;
  • 5 доз вакцини проти поліомієліту;
  • 3 дози вакцини проти хіб-інфекції (завершений курс щеплень).

Пресслужба МОЗ