15 серпня 2023 року у пресцентрі Житомирської обласної військової адміністрації відбулася зустріч представників медіа з керівництвом Національної служби здоров’я України. Предметом обговорення стали реалізація та розширення державної програми реімбурсації «Доступні ліки». Зустріч відбулася за участі Алли Горбатюк, директорки Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ; Галина Нагорної, директорки Департаменту комунікацій НСЗУ; Наталії Остапченко, першої заступниці начальника Житомирської ОВА; Олександра Торбаса, директора Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА. Спікером заходу виступила Наталія Гусак, голова національної служби здоров’я України (НСЗУ).

 

2023_08_15_01

На початку зустрічі Наталія Остапченко наголосила на активній реалізації програми «Доступні ліки» в Житомирській області.

 

Так в нашій області цьогоріч було виписано 379 тисяч 269 електронних рецептів на «Доступні ліки». За цим показником Житомирщина займає середню позицію серед інших регіонів України.

 

«Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. З початку 2023 року мешканцями Житомирщини погашено 295 564 е-рецептів, тобто 77,93 %. Це середній показник по країні», - зазначила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

На сьогодні за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від: серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, цукрового та нецукрового діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки, хронічного обструктивного захворювання легень, хвороби Паркінсона, імуносупресивні препарати.

Попри воєнний стан Програма реімбурсації продовжує розширюватись. Зокрема у серпні 2023 року список поповнився тест-смужками для визначення рівня глюкози в крові та знеболювальними препаратами для паліативних хворих.

2023_08_15_02

Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації "Доступні ліки", потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. В залежності від захворювання, рецепти виписують лікарі різного профілю:

  • пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення та тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря;
  • пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога;
  • пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;
  • пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор.

Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). В залежності від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій номер з таким текстом: "Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ". Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер.

Термін дії рецепта 30 днів.

Щоб отримати ліки, необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку "Доступні ліки" або "Інсуліни".

В аптеці потрібно повідомити 16-значний номер та код електронного рецепта або предʼявити інформаційну довідку.

Дізнатися, де найближча аптека з необхідними ліками можна:

  • зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю);
  • через чат-бот "Спитай Гриця".

2023_08_15_03

Важливо також відзначити, що Національна служба здоров’я готова вислуховувати скарги та звернення пацієнтів й продовжуватиме працювати над вдосконаленням системи медичної допомоги. Для цього ви можете зателефонувати на гарячу лінію за номером 16-77 або залишити письмове звернення на офіційному сайті НСЗУ.

Пресцентр ДОЗ