У 2023 році впровадження телемедицини в Україні вийшло на новий рівень: ухвалили стратегію розвитку телемедицини, внесли законодавчі зміни та інтегрували гуманітарні телемедичні рішення у заклади охорони здоров’я.

2024_01_10_01

У період воєнного стану Україна отримала телемедичну гуманітарну допомогу на суму близько 4 млн доларів США. За підтримки партнерів 6 телемедичних рішень вже успішно діють в українських закладах охорони здоров’я, ще 3 – на етапі підготовки.

Завдяки телемедичним рішенням медичні працівники надають допомогу пацієнтам із вогнепальними та вибуховими травмами, використовують нейрореабілітаційне рішення з інструментами доповненої реальності для комплексного лікування пацієнтів із пошкодженням мозку або ортопедичною травмою. У двох лікарнях вже встановлені віртуальні операційні, які дозволяють хірургам брати участь в онлайн-консультуванні.

У 182 медзакладах України вже можливо проводити дистанційний моніторинг вагітності за допомогою портативного діагностичного комплексу.

У 30 закладах охорони здоров’я встановлені телемедичні платформи, за допомогою яких пацієнти можуть самостійно провести такі базові обстеження, як: вимірювання температури тіла, артеріального тиску, насичення крові киснем, виконання ЕКГ тощо.

Щоб автоматично виявити ураження головного мозку, у 5 закладах вже використовують штучний інтелект для аналізу комп’ютерної томографії.

«Телемедицина вирішує низку проблем з доступністю послуг, особливо для пацієнтів, які за власним станом і віддаленістю не можуть відвідати лікаря. Застосування методів та засобів телемедицини дозволяє лікарям запровадити телемедичне консультування та віддалений моніторинг показників здоров’я. Впровадження телемедицини у віддалених місцевостях та за умов нестачі лікарів – це сучасне та ефективне рішення у сфері охорони здоров’я», – зазначає Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку.

Загалом до надання телемедичних послуг підключені 328 закладів охорони здоров’я:

  • 1259 медичних працівників навчилися користуватися телемедичним обладнанням;
  • 1031 навчальна сесія відбулася у рамках навчання медпрацівників надавати телемедичні послуги;
  • 8893 телеконсультації проведено завдяки впровадженим телемедичним рішенням.

На виконання стратегії розробляються функціональні можливості електронної охорони здоров’я для застосування телемедицини за трьома напрямами: телеконсультування, телеметрія та телерадіологія.

Зросте і кількість телемедичних послуг у Програмі медичних гарантій. У 2024 році вони увійдуть у 31 із 41 пакета медичних послуг, що майже втричі більше, ніж у 2023 році.

Поміж іншим стратегічними цілями залишаються підвищення цифрової компетентності працівників охорони здоров’я та розвиток технічного забезпечення для впровадження телемедичних рішень.

У 2024 році телемедицина буде потужним інструментом для надання медичної та реабілітаційної допомоги. Завдяки телемедичним рішенням медичні послуги стають ще більш доступними та зручними.

Пресслужба МОЗ