Січень – місяць обізнаності про рак шийки матки. Його мета – підвищити обізнаність про рак шийки матки та вакцинацію проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) для запобігання розвитку цього захворювання. Рак шийки матки є четвертим за поширеністю раком у жінок. За допомогою комплексного підходу до профілактики, скринінгу та лікування рак шийки матки може бути усунений як проблема громадського здоров’я протягом покоління.

2024_01_02_01

«Сухий січень» – це щорічна кампанія, яка закликає людей утримуватися від алкоголю протягом першого місяця року. Започаткована у Великобританії 2013 р. Відмова від алкоголю покращує фізичне і психічне здоров’я, зменшує споживання калорій, заощаджує кошти тощо.

4 січня – Всесвітній день азбуки Брайля. Встановлений у листопаді 2018 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 73/161 з метою підвищення обізнаності про важливість цього засобу спілкування для повної реалізації прав людини для незрячих та слабозорих людей. Шрифт Брайля має важливе значення в контексті освіти, свободи вираження поглядів і думок, а також соціальної інтеграції людей з інвалідністю.

28 січня – Всесвітній день допомоги хворим на проказу. Відзначається з 1954 року в останню неділю січня. Тема 2024 року «Покінчимо зі стигмою, зберігаючи гідність» є нагадуванням про необхідність вирішення соціальних і психологічних аспектів прокази разом із зусиллями медицини, спрямованими на усунення цієї хвороби.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради