Випадки кору медики реєстрували у 13 областях та столиці. Найбільше у Тернопільській області – 12 випадків, у м. Києві – 10 та сім – у Львівській області. Серед 55 тих, хто захворів у 2023 році, – 31 дитина віком до 17 років.

2023_12_26_01

 Для порівняння: протягом 2022 року було зареєстровано усього 11 випадків захворювання. Усі захворілі отримали необхідну медичну допомогу, летальних випадків не зареєстровано.

 «Ситуація із кором у світі залишається напруженою, у Румунії на початку місяця оголосили про епідемію кору, в кількох країнах фіксують спалахи та підвищення рівня захворюваності. В Україні було зафіксовано 5 точкових спалахів кору протягом 2023 року, які вдалося локалізувати і які не переросли у масові захворювання. Зокрема, на запобігання спалаху кору в країні влітку в межах загальнонаціональної кампанії з “наздоганяючої вакцинації”  надолужили вакцинацію 153 тисячі дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення. Водночас майже 30% запрошених не з’явилися на вакцинацію через виїзд або тимчасове проживання за кордоном. Звертаю увагу батьків: якщо дитина пропустила щеплення або на момент звернення до лікаря мала протипоказання, зверніться до лікаря повторно та скоригуйте вакцинацію. Вакцина є у всіх областях», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Серед захворілих у 2023 році 12% не мали жодного щеплення, 30% – лише одне, у 20% випадків інформації про вакцинацію не було. За Календарем профілактичних щеплень, кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше та уникнути ускладнень. Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання у світі.

 Нагадаємо, cпалахи кору — циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років. А кір – одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують захворіти після контакту із хворим. Найбільш вразливі до інфекції діти, які не мають щеплень. Період від інфікування до появи симптомів становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання: висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання. Серед ускладнень кору – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 – діти). Для формування колективного імунітету рівень охоплення щепленнями за рекомендаціями ВООЗ має становити 95%.

МОЗ України.